Du kan bli plastposeforbudets mor, Erna

Forby plastposer og innfør pant på det som kan tenkes som søppel.

Publisert Publisert

FULL AV PLAST: Det ble funnet 30 plastposer i magen på hvalen som ble avlivet forrige uke. Foto: Christoph Noever

Debattinnlegg

  • Jon Andreas Bygstad
  1. Leserne mener

Hvalen har vekket oss. Plastkatastrofen treffer oss i hverdagen, en miljøkatastrofe rammer oss lokalt. Og vi reagerer. Heldigvis.

Jeg skulle gjerne vært flinkere på miljøvern, men jeg er som nordmenn flest. Jeg kjøper min mat i butikken, sorterer mitt boss, og prøver så godt jeg kan å ta gode valg i en hektisk hverdag med jobb og familie. Men vi vanlige folk trenger hjelp.

Les også

Syk hval hadde 30 plastposer i magen

Jeg trenger politikere med mot, som tør å tenke ut av boksen, der ikke avgifter er løsningen på ethvert problem. Her er min enkle, dog så vanskelige utfordring: Forby plastposer, plastbestikk og plastkrus, ikke gå i den tradisjonelle fellen med avgifter. Det er utbrukt og feigt. Innfør høy pant på alt av plastkanner, garn, plastflasker og annet vi finner i havet.

Det er stort fokus på digitalisering og de ulike banebrytende trendene som treffer oss de neste årene. To av disse trendene er energi/klimasystemer og nettverk/sensorer. Det finnes i dag brikker som gjør at vi i teorien kan spore et objekt fra vugge til grav. Sensorer og brikker kommer til å være rundt oss og over alt i fremtiden.

Les også

Vil kartlegge mikroplast i Byfjorden

Hva om Norge beslutter at alt som er mulig å kaste, det være seg plastkanner, garn, oljekanner, etc, skal være mulig å spore?

Det er i dag teknisk mulig å støpe sporingsbrikker inn i emballasje, som kan sende et identifikasjonsnummer i 10–15 år. Ligger det en blå plastkanne i fjæren, er det bedriften som kjøpte plastkannen som er ansvarlig om ikke kannen er registrert levert til gjenvinning. Bøter venter.

Dette tror jeg er en del av løsningen på plastproblemet. Ansvarliggjøring av søppel gjennom teknologi. Når objektet kan spores, og bøter venter, tror jeg vi får en atferdsendring.

Kjære Erna og andre politikere: Tenkt nye tanker, vær tøff. Forby plastposer og innfør pant på det som kan tenkes som søppel. Bruk teknologi for å løse problemet! Du er velkommen til en tur på vestsiden av Sotra for faktisk å se hvor ille det er. Dagfinn Høybråten er kjent som røykelovens far. Vil du bli plastposeforbudets mor, Erna?

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg