Fraværsgrensen fikser ingenting

Regjeringen er ikke ute etter å finne ut hvorfor det finnes skulk og frafall i skolen.

Publisert Publisert

LITEN EFFEKT: Innføringen av fraværsgrensen som tiltak mot skulk og frafall fungerer like effektivt som å ta paracet mot langvarig hodepine, skriver Maria Igland. Foto: Privat/Scanpix

Debattinnlegg

  • Maria Bonita Igland
    Sosialistisk Ungdom
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

11. oktober roser Høyre-politiker Magnus Thue regjeringens innføring av den skolepolitikken som har skapt mest oppstyr på lenge blant oss norske elever, nemlig fraværsgrensen.

Thue hvordan regjeringens tiltak mot skulk allerede gir resultater, ettersom rektorer over hele landet nå ser at elever møter opp. Likevel ser det ut til at Thue totalt ignorerer konsekvensene av en slik skolepolitikk, som sender oss elever på skolen med spysyke og influensa i skolesekken, fordi vi er så redde for å bikke over ti prosent fravær. Samtidig ser det ut til at Thue ignorerer at legekontorer oversvømmes av syke ungdommer, som må kaste vekk både penger og legers arbeidstid for å få legeerklæring for sykefraværet sitt.

Les også

– Ny fraværsregel stresser flinke elever

Én av fire norske elever ender med å droppe ut av videregående. Dette burde sende et signal om at man burde granske årsakene til frafall og forsøke å forebygge det. Et signal om at man trenger en politikk som reduserer symptomene på problemet, i stedenfor en politikk som bare skyver problemet under teppet - slik som regjeringen, med Ap, driver med.

Når man vet at mange av dem som dropper ut er yrkesfagelever uten læreplass og elever som sliter psykisk, da burde det være åpenbart at det er disse symptomene man må behandle. Det er da man burde innse at man trenger å styrke skolehelsetjenesten gjennom å øke bemanningen og gjøre skolepsykologer og helsesøstre mer tilgjengelig, i stedet for noe eksklusivt som få skoler kan tilby. Det er da man burde lovfestet læreplass for elever som går yrkesfag, slik at de vet at de ikke kommer til å stå på bar bakke etter videregående.

Videre skriver Thue at det er viktig å ivareta elever med kronisk fysisk og psykisk sykdom, og at regelverket for fraværsgrensen derfor åpner for egenmelding. Men denne muligheten er bare tilgjengelig for elever som alt er i behandling eller har mottatt behandling tidligere. Den gjelder ikke for elevene som står fast i en helsekø som aldri tar slutt, og de som ikke har råd til å bruke privatisert velferd.

Innføringen av fraværsgrensen som tiltak mot skulk og frafall fungerer like effektivt som å ta paracet om man er plaget av hodepine i flere dager i strekk. Man undersøker ikke årsakene til hvorfor man har vondt i hodet og hvordan det kan forebygges, men skyver problemet unna ved å dempe smerten. Akkurat slik fungerer også fraværsgrensen. Regjeringen er ikke ute etter å finne ut hvorfor det finnes skulk og faretruende frafall i den norske skolen.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg