Mattekarakteren stopper meg

Jeg tror, med hånden på hjertet, at jeg kan bli en like flink norsklærer selv om jeg har 3 i matte.

Publisert Publisert

MOTIVERT: Jeg er virkelig motivert for å gå dette norskstudiet. Jeg har jobbet hardt for å klare å få karakterene jeg ønsker, men ender likevel på 3 eller 3,5 i matte, skriver Therese Eide.

Debattinnlegg

  • Therese Eide
    19 år

Skoleåret er snart slutt og jeg, sammen med flere tusen andre elever, kan ta en velfortjent sommerferie. Jeg har allerede planene klare for hva jeg vil gjøre når de fine sommerdagene er over.

Jeg vil ta lektorutdanning i norsk. Dette er noe jeg er veldig motivert for, og jeg har derfor flere ganger vært inne og sett på opptakskravene.

Det er gjerne ikke så rart at man hele tiden kaver etter den ene gode karakteren etter den andre hvis man ønsker seg inn på et bestemt studium. Jeg er egentlig ganske fornøyd med snittet jeg kommer til å stå igjen med, men likevel er det en karakter som ikke gjør annet enn å irritere meg grenseløst: mattekarakteren.

Erfaren lærer:

Les også

- Dette er respektløst, Røe Isaksen

Mattekarakteren? Det er flere som har spurt hvor mye den egentlig har å si når jeg ønsker å ta lektorutdanning norsk. Den burde vel ikke ha så stor innvirkning, eller hva?

Tro om igjen. Foreløpig er det den som ødelegger for min del. Tidligere var karakterkravet i matte 3, men nå til høsten er det et nytt krav: "Opptakskravet til (…) 5-årig lektorutdanning blir dermed 35 skolepoeng og et gjennomsnitt på minimum karakteren 3 i norsk (393 timer) og 4 i matematikk (224 timer)" står det på Samordna opptak. Dette er et felles krav for alle lektorutdanninger, og det er her jeg sliter litt med å forstå.

Hvorfor er det slik at jeg, som har 5 i norsk, ikke er kvalifisert til lektorutdanning i norsk fordi jeg er svak i matte?

Det skal sies at i år er det mulig å få et forkurs om man har tre i matte, noe jeg oppfyller, men det krever likevel at jeg består prøven på slutten av forkurset. Denne prøven er lagt til nivået 4. Karakteren 4 i matte er for meg, og for mange andre, ganske vanskelig å nå.

Statssekretær:

Les også

Ny og bedre lærerutdanning

Torbjørn Røe Isaksen sier at han «(…) ønsker på sikt at de aller beste og motiverte studentene skal bli lærere. Derfor vil vi øke karakterkravet i matte.» Jeg tror, med hånden på hjertet, at jeg kan bli en like flink norsklærer uavhengig om jeg har tre eller fire i matte.

Derfor mener jeg at økningen av karakteren 4 i matte ikke bør gjelde studier hvor matte ikke har mye å si. Jeg som elev har ikke hatt bruk for matte i noen av norsktimene, og derfor vil det være naturlig at læreren heller ikke har bruk for dette faget i undervisning.

Jeg er virkelig motivert for å gå dette norskstudiet. Jeg har jobbet hardt for å klare å få karakterene jeg ønsker, men ender likevel på et karaktersnitt i matte som ligger på 3 eller 3,5. Det irriterer meg virkelig at mattekarakteren skal ødelegge for meg når jeg har et snitt i norsk som er langt over kravet.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg