Livet like før døden

Døden kommer i et meget kort tidsperspektiv for meg og mange andre. Jeg er nå 90 1/2 år gammel.

Publisert Publisert

AKSEPT: Vi må alle «finne oss i» at vi skal dø, skriver August Rathke (90).

Bettina Husebø og Reidun K. Sandviks kronikk i BT 26. juli opprører meg. Kronikken presenterer fakta fra Senter for alders— og sykehusmedisin, og omhandler døden på sykehjem. Forskningen på døden skaper bekymring. Konklusjonen er at døden på sykehjem er «en reell trussel for trygghet, likeverd og menneskerettigheter», skriver de.

Les kronikken her:

Les også

Eldreomsorg i trøbbel

Døden kommer i et meget kort tidsperspektiv for meg og mange andre. Jeg er nå 90 1/2 år gammel. Jeg har selv vært nær døden, og sett mange dø. Jeg har vært hos dem i deres siste stund, på sykehus og sykehjem. Jeg har ikke undersøkt hvorledes den seneste tiden i livet deres var. Det har nå andre gjort.

Selvfølgelig skal vi gamle være opptatt av forlenget pensjonsalder, opprettholdelse av pensjonsrettigheter, gode leveforhold og større innflytelse for årene etter 70. Men vi lever vel i et Norge hvor de fleste friske gamle har meget gode kår. Det må ikke ende i en følt katastrofe når den uunngåelige tid kommer, der vi blir helt overlatt til andres følelser, kompetanse og handlinger.

Vi må alle «finne oss i» at vi skal dø. Men la oss slippe å dø der 60 prosent har smerte, 50 prosent har søvnproblem, 43 prosent har angst, 24 prosent har kvalme, og at 53 prosent har pusteproblem det siste døgnet.

August Rathke (90) Foto: Rune Sævig

Nederland har i 25 år hatt egen legespesialitet for alders— og sykehjemsmedisin. Den fører til en mer verdig død. Ifølge forskningen frykter 4 av 5 norske å bli gammel. Livet like før døden må bli aktuell også i norsk politikk.

  • Har du meninger? Send innlegg tildebatt@bt.noog følg oss påFacebook!
Les også

De beste tekstene fra Haukeland

Les også

Medmennesker er den beste medisin

Les også

De dødes talsmann

Les også

Sorgens slitasje

August Rathke (90)

Publisert

Sakene flest leser nå

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg