Feil fokus i overgrepssak

Holdninger bekjempes best ved at vi våger å se og våger å bry oss.

MÅ TAS ALVORLIG: Hva hjelper det med mobbeombud eller bøter til skoler som ikke fanger opp mobbing, om vi ikke våger å kalle en spade for en spade? ILLUSTRASJONSFOTO. Foto: Roald, Berit/NTB scanpix

 • Liv Skotheim
  Liv Skotheim
  Debattansvarlig i BT
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Da TV2 kringkastet historien om den åtte år gamle jenten som skal ha blitt utsatt for grov, seksuell trakassering på skolen, var det mange som forståelig nok reagerte med kvalme og avsky. Deretter dukket det ene alvorlige politikeransiktet opp på tv-skjermen og tok til ordet for diverse tiltak for å få bukt med mobbing. Den seksuelle trakasseringen ble galant hoppet bukk over.

Det synes vi ikke bare er rart, det er svært kritikkverdig også. Hva hjelper det med mobbeombud eller bøter til skoler som ikke fanger opp mobbing, om vi ikke våger å kalle en spade for en spade?

Les også:

Les også

Bergensskoler har anmeldt digitale mobbesaker

Medelevene drev nemlig ikke bare med klassisk mobbing som erting, utestengelse og mindre, fysiske overgrep, i følge TV2. De skal ha dratt av henne buksen og stakk pinner opp i underlivet hennes. De skal ha smørt matpakken hennes ut over hele kroppen hennes, også underlivet. Tatt dette i betraktning, er det godt gjort å hoppe bukk over hva som i denne saken er det alvorligste; grov voldelige seksuell trakasseringen.

Vi er opptatt av samfunnssikkerhet. SV har for lengst vedtatt i sitt arbeidsprogram ønsket om en landsdekkende, flerårig satsing i skolen mot seksuell trakassering. Selvsagt vil vi all mobbing til livs, men samtidig må det være klinkende klart at det i denne horrible saken avsløres holdninger som best bekjempes med at vi våger å se og våger å bry oss.

Les også:

Les også

Like mye oppdrager som lærer

Det er urovekkende at både jenta selv og foreldrene opplevde å ikke bli trodd i møte med både skole og politi. Det viser behovet for økt kunnskap og bevistthet om seksuell trakassering, spesielt i skolen. Vi må rett og slett snakke om hvorfor det er så viktig å respektere andre menneskers intime grenser.

Det er ikke gjort i en kuvending, og krever at skolene rydder plass til tematikken i læreplanene sine. De virkelig viktige samfunnsendringene kommer likevel ikke som resultat av straff og tysting. De kommer av en genuin og innlært forståelse av hvordan de best kan fungere som medmennesker ovenfor hverandre. Først når barn flest har fått dette med seg, slipper vi å lese om triste historier som den vi fikk vite om av TV2.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Trude (38) vart brutalt overfallen på jobb. Då starta ein ni år lang kamp.

Trude Gruben Breivik og mannen hadde kjøpt nytt hus på heimstaden. Fødselspermisjonen med barn nummer to var straks over.

Mest lest akkurat nå

 1. – Eg har stor sans for Lothepus, men her er han eit trist ekko av ein lang tradisjon i Odda

 2. – Sjukmeldt, ja ... Men gå i fjellet, det klarar ho!

 3. Før var det lange køer. Nå sliter flere barne­hager med å få tak i nok barn.

 4. Pressekonferanse i dag: Slik skal koronasertifikatet brukes

 5. – Eg trur ikkje dei veit at dei har rett på gratis tannbehandling

 6. Maria gikk inn i det brennende huset. Det kan ha reddet mange liv.