Feil fokus i overgrepssak

Holdninger bekjempes best ved at vi våger å se og våger å bry oss.

Publisert Publisert

MÅ TAS ALVORLIG: Hva hjelper det med mobbeombud eller bøter til skoler som ikke fanger opp mobbing, om vi ikke våger å kalle en spade for en spade? ILLUSTRASJONSFOTO. Foto: Roald, Berit/NTB scanpix

Debattinnlegg

  • Liv Skotheim
    Debattansvarlig i BT
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Da TV2 kringkastet historien om den åtte år gamle jenten som skal ha blitt utsatt for grov, seksuell trakassering på skolen, var det mange som forståelig nok reagerte med kvalme og avsky. Deretter dukket det ene alvorlige politikeransiktet opp på tv-skjermen og tok til ordet for diverse tiltak for å få bukt med mobbing. Den seksuelle trakasseringen ble galant hoppet bukk over.

Det synes vi ikke bare er rart, det er svært kritikkverdig også. Hva hjelper det med mobbeombud eller bøter til skoler som ikke fanger opp mobbing, om vi ikke våger å kalle en spade for en spade?

Les også:

Les også

Bergensskoler har anmeldt digitale mobbesaker

Medelevene drev nemlig ikke bare med klassisk mobbing som erting, utestengelse og mindre, fysiske overgrep, i følge TV2. De skal ha dratt av henne buksen og stakk pinner opp i underlivet hennes. De skal ha smørt matpakken hennes ut over hele kroppen hennes, også underlivet. Tatt dette i betraktning, er det godt gjort å hoppe bukk over hva som i denne saken er det alvorligste; grov voldelige seksuell trakasseringen.

Vi er opptatt av samfunnssikkerhet. SV har for lengst vedtatt i sitt arbeidsprogram ønsket om en landsdekkende, flerårig satsing i skolen mot seksuell trakassering. Selvsagt vil vi all mobbing til livs, men samtidig må det være klinkende klart at det i denne horrible saken avsløres holdninger som best bekjempes med at vi våger å se og våger å bry oss.

Les også:

Les også

Like mye oppdrager som lærer

Det er urovekkende at både jenta selv og foreldrene opplevde å ikke bli trodd i møte med både skole og politi. Det viser behovet for økt kunnskap og bevistthet om seksuell trakassering, spesielt i skolen. Vi må rett og slett snakke om hvorfor det er så viktig å respektere andre menneskers intime grenser.

Det er ikke gjort i en kuvending, og krever at skolene rydder plass til tematikken i læreplanene sine. De virkelig viktige samfunnsendringene kommer likevel ikke som resultat av straff og tysting. De kommer av en genuin og innlært forståelse av hvordan de best kan fungere som medmennesker ovenfor hverandre. Først når barn flest har fått dette med seg, slipper vi å lese om triste historier som den vi fikk vite om av TV2.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Boligprisene i Bergen fortsetter å stige

  2. Større vannlekkasje i sentrum: – Renner nedover trappene

  3. Hele den franske regjeringen går av

  4. «Dette fotballkonseptet er som skapt for Bergen»

  5. Advarer om snø på fjelloverganger: – Bruk riktige dekk

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg