Den beste julegaven du kan gi

Noen trenger deg mer enn du aner.

Publisert Publisert

TAKKNEMLIG: I fjor jul kjempet Irene Aandal-Nilsen mot kreften. «Hjelpen og omsorgen fra andre har betydd mer enn de alle kan forestille seg. Jeg er evig takknemlig», skriver hun i dette innlegget. Foto: Privat

Debattinnlegg

 • Irene Aandal-Nilsen
  Paradis
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Julen er her, og de aller fleste gleder seg til julemat, samvær med familien og gaver. Men ikke alle gleder seg like mye til høytiden. En mor, bror, datter, venn eller kollega strever kanskje med en tøff kreftbehandling, og med frykten for at livet skal ende tidligere enn det burde. Andre har mistet en som står dem nær. Kreften eller sorgen tar ikke juleferie.

Julen i fjor var tøff. Diagnosen var alvorlig. Jeg hadde fått tarmkreft med lokal spredning. Jeg gjennomgikk en større operasjon og var innlagt på sykehuset mange dager i førjulstiden. Romjulen bød på cellegiftkur.

Cellegiftbehandlingen var heftig, og jeg ble veldig dårlig. I måneder var jeg omtrent ikke i stand til å bidra hjemme, verken med barn eller praktiske gjøremål. I tillegg kom den psykiske påkjenningen det innebar å vite at jeg kanskje dør ung, uten mulighet til å stille opp for mine tre små barn i oppveksten. Jeg, som alltid har vært positivt anlagt, var nå redd for å dø fra babyen min og de to andre barna mine.

Min mann og jeg opplevde for første gang at vi ikke klarte oss på egen hånd. Uten min familie, venner og verdens fineste fastlege og kreftoverlege hadde det vært vanskelig å holde seg flytende. De rundt oss ble redningsvesten da vi følte at vi var i ferd med å synke. Hjelpen og omsorgen fra andre har betydd mer enn de alle kan forestille seg. Jeg er evig takknemlig.

Den viktigste julegaven vi kan gi, er å vise at vi bryr oss om dem som har det vanskelig. Heldigvis finnes det mange måter å gjøre det på. Du kan ringe for en prat. Dra på hjemmebesøk. Hjelpe til med barn, matlaging, husvask eller handling.

Da jeg i år ba venner og kollegaer om penger til å kjøpe inn gaver til barn av kreftsyke voksne, var givergleden stor. Tanken med gavene var å gi glede til barna samtidig som de kreftsyke voksne får litt uventet omsorg, og dermed kanskje litt mer styrke.

De fleste gavene ble levert til Vardesenteret på Haukeland sykehus. Senteret er et tilbud for kreftpasienter og pårørende, og der jobber blant annet frivillige som har valgt å bruke tiden sin på å gjøre en forskjell for andre mennesker.

Som kreftpasient på sykehuset opplever man mye ventetid. Venting etter blodprøver for å få svar på om immunforsvaret er sterkt nok til en ny runde med cellegiftbehandling. Ventetid før viktige legesamtaler, hvor man skal få svar på om bildene som er tatt av kroppen, viser om du skal få leve eller dø. I slike situasjoner går klokken på veggen utrolig sakte. På Vardesenteret opplevde jeg at ventetiden gikk lettere. Der ble jeg møtt med varme og omsorg.

Da jeg ble syk, var den uventede omsorgen det fineste jeg visste om. Jeg fikk for eksempel en lue av en dame jeg ikke kjente fordi hun så at jeg frøs. Andre kom med middag på døren eller lovnad om å passe barna. Slike ting betyr mye i en tung tid.

Vi kan alle gjøre mer for menneskene rundt oss. Du kan for eksempel via Kreftforeningen sende en julestjerne til noen som må være på sykehus i julen. Pengene går til livsviktig kreftforskning og kan bidra til at mange liv reddes.

En stjerne i vinduet tryller ikke bort kreften. Den fjerner ikke alt som er vondt og vanskelig. Men for den som ligger i sykehussengen, er stjernen et lite lys i mørket som minner deg om at du ikke er alene. På stjernen står det skrevet: «Det er mange som tenker på deg».

Denne julen fikk jeg mitt livs beste julegave på forskudd. På ettårskontrollen fikk jeg vite at jeg er kreftfri. Selv om risikoen for tilbakefall av kreften fortsatt er til stede, og ettervirkningene av cellegiftbehandlingen fortsatt preger hverdagen, er takknemligheten stor.

Ikke alle er like heldige som meg. For dem som står midt oppe i alvorlig sykdom og død akkurat denne julen, kan det virke som en ubestigelig fjelltopp. Da er det alltid godt å ha en som kan hjelpe deg opp den tunge bakken. Familie, venner, kollegaer og naboer er av uvurderlig betydning når kriser oppstår.

Mange synes det er vanskelig å nærme seg dem som er alvorlig syke eller som har mistet noen. Det er uansett bedre å si eller gjøre noe enn ingenting. Tause tanker når i hvert fall aldri frem. Jeg tror at den beste gaven du kan gi til jul, er å gi litt uventet omsorg til dem som sannsynligvis trenger deg mer enn du aner.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Hadde Lothepus kommet til legen litt seinere, kunne han vært uten strupehode

 2. Her danser fedrene julen inn

 3. Kreftsyke Kjell presses til å følge boplikten

 4. – Tisser du ofte, sjekk deg!

BT anbefaler

40 personer smittet på utesteder i Bergen

Av de 1272 personene som er koronasmittet i Bergen til nå, kan 40 tilfeller spores tilbake til utesteder.

LES SAKEN
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg
 1. Kreftbehandling
 2. Sykdom
 3. Jul
 4. Kreft