Demens eksisterer visst ikke i Bergen

Dessverre har ikke kunnskapen om demens økt hos byrådspartiene i Bergen.

Publisert Publisert

DEMENS: Nesten halvparten med Alzheimers sykdom har risiko for kronisk depresjon. Sånne bagateller betyr ingenting for byrådspartiene, mener Eiden Krüger. Foto: Bergens Tidende

Debattinnlegg

  • Ragnhild M. Eidem Krüger
    Journalist og skribent
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Jana M. Hoff og Randi E. Amundsen skriver i sitt innlegg i BT 2. november, at omtrent 77.000 personer i Norge har en demenssykdom, og antallet øker sterkt.

Svært mange demenspasienter sliter med psykiske tilleggslidelser som angst og depresjon. Noen hallusinerer, noen utvikler utagerende atferd. Dette betyr ekstra påkjenninger for pasienter og pårørende og store utfordringer for ansatte i eldreomsorgen.

De ansatte vet at medikamenter har usikker virkning og kan gi skumle bivirkninger. Personalet mangler ofte tid og ressurser til å gi mer egnet behandling. Sånn er det ellers i landet, men slike tilleggslidelser har visst ikke sneket seg over kommunegrensen til Bergen. Bystyret har jo banket igjennom en plan for psykisk helse som ikke omfatter demens.

Les også

Vi tar demens på alvor

For «demens er ikke en psykisk sykdom», mener bystyret. I Bergen slipper tydeligvis personer med demens å oppleve splintrende, rivende angst eller dype depresjoner som legger livet i svart. Her slipper pårørende de tunge utfordringene som følger med, og ansatte i eldreomsorgen slipper å stå rådville overfor krevende tilleggslidelser.

Undersøkelser viser at nesten halvparten med Alzheimers sykdom, det vil vel 20.000, har risiko for kronisk depresjon. Andre undersøkelser har vist at psykologisk behandling for angst og depresjon ved demens er effektiv.

Les også

- Barn kan få digital demens

Sånne bagateller betyr ingenting for byrådspartiene Ap, KrF og V. Ved å utelate demens fra «Plan for psykisk helse» blir det enklere å utelukke personer med demens og psykiske tilleggslidelser fra god behandling. Det blir billigere også.

Som journalist og redaktør på demensfeltet gjennom 27 år har jeg sett store mangler på kunnskap og ressurser, men har heldigvis også registrert at kunnskapen har økt. Dessverre ikke hos byrådspartiene i Bergen.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg