Fjordman bør ikke få støtte

Jeg vil også gjerne lese det Fjordmann skriver – men helst uten at Fritt Ord har gitt ham penger for å grave seg dypere ned i sine konspirasjonsteorier

OPPLYST: De 75 000 kronene som nå tildeles Fjordman, kunne i stedet vært brukt på prosjekter som ville gitt en opplyst, og ikke konspiratorisk debatt, skriver Eigil Knutsen (bildet). FOTO: Fred Ivar Utsi Klemetsen
  • Eigil Knutsen
    Leder, Arbeiderpartiet i Bergen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Morten Myksvoll fra Fremskrittspartiet forsvarer Fritt Ords tildeling av prosjektstøtte til Fjordman i Bergens Tidende 21. juni.Vi er begge motstandere av Fjordmans tankesett og ideologi. Vår uenighet oppstår i hvordan man bruker ytringsfriheten som argument for og mot Fritt Ords tildelinger.

Betryggende

La det være klart, først som sist: jeg vil alltid forsvare Fjordmans rett til å ytre seg i det offentlige rom. Det var provoserende, men betryggende for ytringsfriheten, da Bergens Tidende i fjor sommer trykket en kronikk fra konspirasjonsteoretikeren.

Les også

Debatten skadar ingen

For det er nettopp det han er, Fjordman. En konspirasjonsteoretiker. Han avviser at moderat islam finnes. Han benekter fakta, og er ikke til hjelp for en opplyst debatt. Moderat islam finnes overalt, selv i muslimske republikker som Iran. Der ble nylig den mest moderate presidentkandidaten valgt, noe som tyder at befolkningen ønsker en mer moderat tolkning av islamske lover.

Les også

Fjordman vil vitne

Jeg så det også selv under en reise til landet tidligere i år. Samtidig som demokratiet ble utøvd i praksis på Arbeiderpartiets landsmøte, reiste jeg rundt i Iran for å oppleve kulturen, menneskene og religionen. Det jeg opplevde benekter Fjordman at eksisterer.

Liberalt kappløp

I debatten om ytringsfrihet og Fritt Ords tildeling kappes folk i å være mest mulig liberale, og hevder at motstanderne av tildelingen mangler prinsipiell tenkning og sågar vil innskrenke ytringsfriheten. I så måte gir Myksvoll veloverveide argumenter for sitt standpunkt, i motsetning til flere andre.

Norge ble snudd på hodet en sommerdag for snart to år siden. Det var ikke ekstreme islamister, men en høyreekstrem som utøvde den største voldshandlingen på norsk jord i fredstid. Terroristen var og er inspirert av Fjordmans konspirasjonsteorier, voldsromantikk og hat.

Romantiserer vold

Verken jeg eller noen av de andre som er motstandere av tildelingen, ønsker å begrense Fjordmans rett til å si hva han mener. Han lever i et demokrati som alle andre, og har samme rettigheter og plikter som vanlige borgere. Rett til å ytre seg, plikt til å forholde seg til lover og regler.

Det er disse lovene og reglene Fjordman prøver å rive ned. Han romantiserer bruken av vold, i «en kamp for vestlige verdier». Jeg mener Fritt Ord skal oppfordre til en opplysende, provoserende og nyskapende debatt. Det gjør de ikke med denne tildelingen.

Trenger ikke støtte

Å lese nyheter debattinnlegg eller bøker som vi er uenige i, har vi alle godt av. Jeg gjør det hver eneste dag. Mange dager er jeg uenig i det første jeg leser om morgenen, for eksempel lederen i Bergens Tidende. Jeg vil også gjerne lese det Fjordmann skriver – men helst uten at Fritt Ord har gitt ham penger for å grave seg dypere ned i sine konspirasjonsteorier. Det klarer han helt fint uten denne støtten. De 75000 kronene som nå tildeles Fjordman, kunne i stedet vært brukt på prosjekter som ville gitt en opplyst, og ikke konspiratorisk debatt.

Publisert: