Rydd opp i holdningene!

Hvorfor forventes det at et menneske som ligger nede, skal uttale seg som et oppegående menneske?

Publisert Publisert

KYNISK: Informasjonen fra politiet i Bergen fremstår som usympatisk og nedverdigende ovenfor kvinnen som uten tvil ble utsatt for vold. Foto: Arkivbilde, Bergens Tidende

Debattinnlegg

  • Mia Gundersen
    sanger og skuespiller
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Lørdag 22. juni opplyser mediene oss om nok en mulig overfallsvoldtekt. Denne gang var det i Bergen, hvor en kvinne, midt på lyse dagen, skal ha blitt voldtatt av fem menn.

Flere av dem som hjalp henne, forteller om at den stakkars kvinnen var svært medtatt på alle måter. Hun var forslått, stukket med skarpe gjenstander, klaget over smerter i underlivet, skalv og var livredd, forteller vitner. Det er grusomt å lese. Dette vitner om en svært grov handling, utført mot en forsvarsløs kvinne.

Nekter å uttale seg

Søndag 23. juni leser vi på Dagbladet sine nettsider at: «Kvinnen som skal ha blitt gruppevoldtatt i Bergen, vil ikke forklare seg». Politiet i Bergen har altså uttalt seg til norsk presse at kvinnen nekter å uttale seg, og mediene griper villig tak i det. Hvilken rett har de til å offentliggjøre den informasjonen om et menneske som sier hun er utsatt for en så grufull og smertefull hendelse?

Les også

Frykter bevis har regnet bort

Språk er makt

Det er naturlig å tenke at hun ikke er i stand til å uttale seg etter det helvete hun har vært utsatt for! Politiet i Bergen sier at kvinnen ikke vil si hvorfor hun ikke vil forklare seg.

«Fornærmede har ikke utdypet hvorfor hun ikke ønsker å forklare seg»,uttaler politiadvokaten ved Hordaland politidistrikt, og opplyser om at politiet vil forsøke å avhøre kvinnen ved en senere anledning. Men vi vet ingenting om grunnlaget for at hun ikke uttaler seg. Derfor er ordlyden i politiets uttalelser unødvendig, én dag etter hendelsen.

Kunne politiet formulert seg annerledes? Uttalt seg at kvinnen ikke orket å forklare seg, eller at hun ikke hadde helse til det? Språk er makt.

Mediesirkus

Som kvinne, og som leser, tenker jeg at kvinnen må være i sjokk. Jeg identifiserer meg med henne. Hun trenger ro, beskyttelse og trygghet rundt seg. Ikke et mediesirkus. Hvorfor forventes det at et menneske som ligger nede skal uttale seg som et oppegående menneske?

Jeg identifiserer meg med henne

Informasjonen fra politiet fremstår som usympatisk og nedverdigende ovenfor en kvinne som ut fra det hun sier er utsatt for seksualisert vold. Uttalelsen fremstår kynisk fra et politi som skal beskytte sine medborgere.

Har ikke et menneske som har blitt utsatt for grov vold rett til å bli beskyttet fra å bli hengt ut i pressen på en slik måte?

Mistenkeliggjør

Jeg har ofte tenkt at det er slike mistenkeliggjørende holdninger ovenfor ofre vi må få bukt med i et samfunn hvor voldtekt/seksualisert vold er økende. Jeg tror den enkelte må ta en opprydding i holdningene sine om hva en voldtekt er, og hva det gjør med et menneske som blir utsatt for dette.

Fokuset vårt må være å utvise forakt for slike bestialske handlinger i vårt samfunn. Ikke å mistenkeliggjøre kvinnene som blir utsatt for volden.

Følg BTmeninger på Facebook!

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg