Innovasjonsbyen Bergen

Kan Bergen bli en innovasjonsby som San Francisco eller Boston? Ja!

Nyskapning: Bergen må bli bedre på innovasjon, og kan la seg inspirere av de amerikanske byene San Fransisco og Boston skriver professor ved NHH, Tor W. Andreassen.
 • Tor W. Andreassen
  Tor W. Andreassen
  Professor i markedsføring og innovasjon og leder av Center for Service Innovation (CSI) ved NHH
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Norge trenger innovasjon for å opprettholde velstanden. Sentrale byer har funnet sin innovasjonsnisje: Stavanger (olje), Trondheim (teknologi) og Oslo (medisin). Hva kan så være Bergens? Historien og nåtiden viser at dette kan være innovasjon av kunnskapsbaserte tjenester.

Bergen kan la seg inspirere av de amerikanske byene San Fransisco og Boston, som byen deler fellestrekk med: Alle byene ligger ved kysten. Alle har en klar, geografisk avgrensing. Alle har spilt viktige roller i nasjonens utvikling. Alle er utpregede studentbyer omkranset av en flora av universiteter og høyskoler. I Bergen har vi Universitet på Nygårdshøyden, Høyteknologisenteret på Marineholmen, Haukeland Universitetssykehus ved Kronstad, Havforskningsinstituttet på Nordnes og Norges Handelshøyskole i Breiviken. Rundt San Francisco og Boston finner vi for eksempel Berkeley, Stanford, Massachusetts Institute of Technology, og Harvard.

Mens det er utenkelig at kunnskapsmiljøene i Bergen kan oppnå samme nivå som de amerikanske, kan dagens utgangspunkt bedres gjennom en bevisst rekruttering av ledende nasjonale og internasjonale forskere, tiltrukket av fremragende muligheter for forskning i Bergen. Slike forskere vil tiltrekke seg dyktige studenter både fra Norge og utlandet. Det gjør utdanningsprogrammene bedre. Over tid vil slike miljøer trekke til seg kunnskapsintensive virksomheter, noe Bergen og Norge trenger.

Innovative ideer kommer ikke av seg selv

Rundt San Fransisco og Boston finnes selskaper som for eksempel CISCO, Apple, Google, HP, Wikipedia, og Facebook. Dette kan også skje i Bergen dersom flere forskere, utdanningsprogrammer og bedrifter blir av verdenskvalitet – et mål vi kan komme nærmere dersom vi får til et sterkere samarbeid mellom det offentlige, akademia og næringsliv.

Og det skjer. I 2011 ble Norges Handelshøyskole (NHH) tildelt Senter for Forskningsdrevet Innovasjon av Norges forskningsråd. Dette følges opp med en betydelig bevilgning over åtte år. Center for Service Innovation (CSI) er NHHs satsing for å styrke norsk forskning på tjenesteinnovasjon og bedrifters evne til nyskapning. I tillegg til bedriftene har senteret knyttet til seg nasjonale og internasjonale forskningspartnere og har nå et solid utgangspunkt for sitt arbeid.

Selv om CSI har et nasjonalt mandat, er det viktig for næringslivet i Bergen å utnytte at forskningssenteret er lokalisert her. Med sin historiske handelsvirksomhet på Bryggen, finansvirksomhet i Fyllingsdalen og dagens turisme, har Bergen det beste utgangspunktet for å lykkes med å bli Norges viktigste by innen tjenester og innovasjoner. Det er en rød tråd fra hansatidens handelsvirksomhet via dagens turisme til morgendagens kunnskapsbaserte tjenester. Bergen kan tjenester.

Innovative ideer kommer ikke av seg selv. De kommer fra samspillet mellom forskning, utdanning, og aktører som vil satse penger på entreprenørskap. Godt hjulpet av andre forskningsmiljøer, vil NHH og CSI fungere som et lokomotiv i forskning på tjenesteinnovasjon. Sentrale aktører i regionen må tenke på hvordan et samarbeid med dette kraftsenteret kan styrke dem, Bergen og dermed Norge.

Rundt Oslo har vi Norges mest utbygde miljø for finans og venturekapital. Det vi ofte hører fra dem er at de savner de gode innovative prosjektene.

Svaret er at det kan de få ved å komme til Bergen – Norges svar på Boston og San Fransisco – et kraftsenter for tjenesteinnovasjoner.

Publisert
BT anbefaler

Personen som ble funnet død i Loddefjord var savnet 24-åring

Det opplyser politiet i en pressemelding.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Personen som ble funnet død i Loddefjord var savnet 24-åring

 2. Frontkollisjon på E39 i Sveio

 3. «Nabolagsrestaurant midt i blinken»

 4. Innkaller alle kommuner til møte om gjenåpning

 5. Her heises det nye overnattings­tilbudet på plass

 6. «Sp vann valet. Men på bakrommet snakkar folk om tillitsbrot og terrorbalanse.»