Mobbing gir gevinst

Det gir makt, tilhørighet og status.

SPØRRE: Hvor mange av oss har stilt barna våre følgende spørsmål: «Hvordan hadde du det på nettet i dag?» Hvis du ikke har prøvd, gjør det til en vane. De tilbringer noen timer der ute på nettet, ikke sant, skriver Guttorm Helgøy. Foto: Scanpix

 • Guttorm Helgøy
  Guttorm Helgøy
  Pappa
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

En ufattelig tragedie har funnet sted i Valdres. En jente på 13 år døde på nyttårsaften. Det skal føres tilsyn med både skoler, helsetjenester og barnevern i etterkant, fordi barnet skal ha vært utsatt for mobbing på skolen.

Guttorm Helgøy

I et kommentar i Aftenposten tirsdag, «Når mobbere mobbes», skriver Per Anders Madsen følgende: «Det er lett å si seg enig med Barneombud Anne Lindboe når hun slår fast at det har sviktet et eller annet sted. Men hvor, hvordan og hvorfor kan det umulig sies noe sikkert om i dag». Dette er et helt sentralt perspektiv akkurat nå. Denne hendelsen leder tankene mine tilbake til Odin Olsen Andersgård som tok sitt liv 19. mars 2014. I VG sin presentasjon av denne saken skrev journalist Fridtjof Jacobsen følgende om mobbing:

«Mobbing handler om å bli gjort ensom av andre. Om at noen tar den tryggheten du trenger for å fungere. Om at noen tvinger andre inn i et liv der krefter og tanker som skulle vært brukt på å leve, isteden blir brukt på å overleve.»

Debattinnlegg — «Når systemet svikter»:

Les også

Kan et barn dø i Norge uten at noen må straffes for det?

Sitatet forteller oss at mobbing er et overgrep. Mobbing er ikke en konflikt, mobbing er ikke noe som barn eller voksne for den del bare må tåle . Mobbing er et overgrep.

Det er et samfunnsansvar å stoppe mobbing. Skal man ha en felles innsats for å stoppe mobbing er dette første skritt: å bli enig om hva mobbing er.

13-åring døde nyttårsaften:

Les også

Skal ha blitt mobbet - moren klaget på skolemiljøet

Skal man stoppe mobbing må man forstå hvorfor mobbing forekommer. Mobbing gir en gevinst. Ja, det var det jeg skrev, det gir en gevinst å mobbe.

Makt, tilhørighet og status er blant drivkreftene som bidrar til å opprettholde mobbing. Dette innebærer at når vi skal få dem som utøver mobbing til å slutte, så må noe erstatte den gevinsten de mister. Det er ikke våre gode intensjoner og holdninger alene som stopper mobbing, det er våre handlinger.

Bestemoren som tok grep:

Les også

Hun skulle bare strikke luer til barnebarna. Så tok det av.

Det er vår støtte til dem som blir utsatt for mobbing som gjør slutt på mobbing. Det er vår evne til å oppdage mobbing som gjør slutt på mobbing. Det er vår evne til å stoppe en som utøver mobbing, og vår evne til å gi disse verktøy til å opptre på en annen måte som gjør slutt på mobbing.

Mobbing forekommer etter at skolen har sluttet også, på idrettsarenaer, på kjøpesentre, på nett – og til og med på mor og far sin arbeidsplass. Djupedalsutvalget la frem sin NOU 18. mars i år. Utvalget har vurdert de samlede virkemidlene for å skape et trygt psykososialt skolemiljø, motvirke og håndtere krenkelser, mobbing, trakassering og diskriminering i skolen.

Dette er et helt avgjørende arbeid. Mobbing på skolen skal ikke forekomme. Elevene er beskyttet av et lovverk mens de er på skolen, og skolen har plikt til både å undersøke og stoppe mobbing. Men i seg selv vil ikke dette være nok. Skoler skal observere og undersøke skole— og klassemiljøet for å kunne avdekke eventuell mobbing. Det finnes gode verktøy som «Innblikk» laget av Tove Flack og «Spekter» laget av Erling Roland, begge fra Læringsmiljøsenteret i Stavanger.

Disse i kombinasjon med strukturerte observasjoner gir god anledning til å avdekke mobbing. Også skjult mobbing.

Kronikk: I skolen er det ingen som tar jobben med å veilede barna:

Les også

Det er sunt å bli sint

Skolen kan gjennom slikt arbeid oppdage mobbing tidlig, og sørge for rask intervensjon og bedre samarbeid mellom skole og hjem. Så får vi foreldre ta vårt ansvar for en annen ressurs som er jeg personlig er veldig glad i, nemlig hjem til hjem samarbeid. Våger vi å ta kontakt? Er vi ærlige? Har vi et reelt samarbeid med de andre barnas foreldre?

 • Les hva en lærer gjorde for å bekjempe mobbing: Og du, du holder kjeft!

Våre barn går på skolen ca. 180 dager i året, det er 185 dager igjen. Hvor mange av dem bruker vi til å fundere over om det er noe vi som foreldre kan gjøre for å forhindre at noen, våre egne barn inkludert, blir utsatt for eller utøver mobbing?

Hvordan rettferdiggjør vi at det stadig dukker opp episoder der enkelte barn ikke blir invitert med på bursdag eller på Halloween-party? Det finnes ikke gode grunner til at dette skal skje. Invitér klassen, avdelingen, guttene eller jentene. Alternativet er ikke å invitere i det hele tatt. Det er uendelig mye bedre enn å holde enkelte utenfor. Det overgrepet skal vi ikke utsette barn for.

BT mener:

Les også

Alle skoler i Bergen skal prioritere kampen mot mobbing

Ny forskning viser at i hver barnehage er det to barn som blir utsatt for mobbing. Barnehagene har på linje med skolen en mulighet og et ansvar for å gjøre slutt på dette. Vi må umiddelbart ta inn over oss at dette er en realitet. Det må bli forbud mot å si «de er jo bare barn», «de må jo tåle litt» – eller kanskje den verste av dem alle «jeg skjønner egentlig at de ikke vil være med ham».

Han ble mobbet, men forsto ikke hvorfor:

Les også

«Det var ikke din skyld at de sparket og slo»

En skoleleder sa til meg en gang: «å sende barna alene ut på nettet er som å sende en unge ut i en robåt uten årer og redningsvest». Et meget godt bilde. Vi må og skal engasjere oss i våre barns digitale hverdag.

Hvor mange av oss har stilt barna våre følgende spørsmål: «Hvordan hadde du det på nettet i dag?» Hvis du ikke har prøvd, gjør det til en vane. De tilbringer noen timer der ute på nettet, ikke sant?

Blir du utestengt eller ignorert, fortjener du voksne som griper inn. Voksne har et ansvar sammen med skolen om å bry oss og være årvåkne. Også på vår egen bruk av sosiale medier og digitale plattformer generelt. Av samtlige henvendelser til slettmeg.no i 2014 var 62 prosent over 26 år. Det er mer enn mulig at vi voksne ikke er de forbildene vi skal være på nett. Vi får begynne med oss selv.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Kamelen har store planer: – Mange tror at jeg bare er en drittsekk og en idiotfyr

Den kontroversielle rapartisten Kamelen gjør sin første konsert siden pandemien startet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Smitte på spisested som ikke førte gjesteliste: Ber besøkende teste seg

 2. Ble bortvist etter bråk på russefester

 3. Reagerer på at Bergen ikke får flere vaksiner når regjeringen nå skjevfordeler

 4. Brann har signert én av disse

 5. Førerkortet beslaglagt etter trafikkulykke

 6. Legger seg flat etter kjempe­tabbe: – Det skal ikke skje