Titusener flykter i Afrikas nye konflikt

Metodene minner om folkemordet i Rwanda. Over Albertsjøen flykter titusener.

ALBERTSJØEN: Flyktningene krysser Albertsjøen i overfylte kanoer eller enkle fiskebåter. Det har vært rapportert opp til 250 mennesker i enkelte av båtene.

 • Øyvind Lefdal Eidsvik
 • Ingebjørg Kårstad, fotograf i Flyktninghjelpen
Publisert Publisert

Det Ingebjørg Kårstad husker best fra morgenen ved Albertsjøen, var hvor stille de mange menneskene var. Fotografen i Flyktninghjelpen hadde kommet klokken syv. Båtene med flyktninger var i ferd med å fortøye i land på ugandisk side.

– Det var ikke sånn dramatisk som du ser på TV. Det var helt stille, resignasjon, eller lettelse over å ha kommet over sjøen. Dette var et fiskemottak som var gjort om til flyktningmottak. Barna, de orket ikke engang å leke. Hva har de sett for noe? Selv etter 17 år i bransjen blir jeg påvirket av det, sier Kårstad. BT viser her noen av bildene til Flyktninghjelpen-fotografen.

 1. TOALETT: Arbeidere laster materialer til å bygge latriner for flyktningene.

 2. ETTER ANKOMST: En gruppe menn flytter en av båtene som ankom tidligere den samme morgenen.

 1. MOR: Esake står med eiendelene sine på en lastebil ved Sebagoro, ved bredden av Albertsjøen, hvor hun ankom med båt fra DR Kongo med datteren Chance (9 måneder). Hun forteller at hun flyktet fra volden i Ituri etter at ektemannen ble drept.

 2. MER PLASS: Gress og kratt brennes for å gi plass til de nyankomne flyktningene fra Den demokratiske republikken Kongo. Uganda huser allerede over 1,4 millioner flyktninger fra nabolandene, hvorav over en kvart million er fra Kongo.

På den andre siden av sjøen: Kongo. Globalt hotspot for krig og konflikter, voldtekter og nedbrenninger av landsbyer gjennom flere tiår.

De fleste gangene mediene skriver om migranter som kommer over sjøen med båt, handler det om Middelhavet. Denne gangen skjer reisene over den 30 kilometer brede Albertsjøen, i kanoer og fiskebåter. Ofte blir flere kanoer trukket av en motorisert båt, ifølge Kårstad. Flyktningene kommer fra Ituri-provinsen.

 1. MEDISIN: Mave (8) venter på å bli offisielt registrert som flyktning ved mottakssenteret, sammen med foreldrene og lillesøsteren sin. Faren forteller at Mave har hjernehinnebetennelse og trenger medisinsk hjelp.

 2. VÆPNEDE: De nyankomne forteller om væpnede grupper som fysisk hindrer sivilbefolkningen fra å flykte til sikkerhet i Uganda.

 1. TAR IMOT: Kongolesiske familier står i kø for å registrere seg for nødhjelp. Over 70.000 kongolesere har ankommet Uganda siden starten av året. Majoriteten har flyktet med båt over Albertsjøen fra provinsen Ituri.

 2. BIBELLESING: Når mørket senker seg, høres synging i nærheten av Yebaze og Christines telt. En prest holder taler og menigheten leser fra Bibelen ved hjelp fra lyset fra en liten lommelykt.

Flere hundre kommer hver dag over Albertsjøen, en av Afrikas største innsjøer.

Den voldelige konflikten går tilbake til samme tidspunkt som Rwandas folkemord, 1994. Etter at konflikten har vært sovende det siste tiåret, blusset volden opp igjen før jul. Siden årsskiftet har over 70.000 mennesker flyktet fra Kongo til Uganda, ifølge FN.

Konkurrerende militser fra ulike stammer skal stå bak massedrap. Flyktninger forteller om angrep med macheter. Minst 70 landsbyer er rapportert å ha blitt brent ned.

 1. MÅLTID: Christine lager middag bestående av bønner og mais på et lite bål. En solcellelampe er hennes eneste lyskilde i den ellers bekmørke leiren. – I Kongo drev jeg en suksessrik bedrift. Jeg hadde flere motorsykler på veiene, og tjente mye penger. Jeg handlet fisk mellom landsbyen min og Kisangani, sier hun.

 2. I TELTET: Yebaze sitter i teltet hun deler med kusinen.

 1. MINNENE: Yebaze tok med seg noe av det kjæreste hun eide da hun flyktet: Bilder av barn og barnebarn.

 2. KOLERAFRYKT: Flyktningene som ankommer Uganda blir desinfisert av helsearbeidere. Det har allerede brutt ut kolera i området.

En overlevende forteller til britiske ITV om scener som minner om folkemordet i Rwanda i 1994: Hvordan folk som inntil nylig hadde vært naboer, men av en annen etnisk gruppering, gikk til angrep med macheter og økser.

– De hadde ikke miskunn for noen. De gikk etter alle. De sterkeste kom seg unna. De fleste de tok var kvinner og barn som ikke kunne løpe fort nok, sier Ngaimoko Augustin til ITV.

Som i Rwanda, blir konflikten fremstilt å være mellom gruppen som livnærer seg av kvegdrift, og den som driver jordbruk. Men skillelinjene er uklare, grupperingene flere, og både FN, forskere og flyktningene selv oppgir mange årsaker til den dødelige konflikten.

MACHETE: Baraka, i rosa skjorte, flyktet fra landsbyen sin etter at han så menn bevæpnet med machete angripe menneskene rundt ham. Han rømte sammen med to av sine søstre, med en sekk med klær. Mens de venter på å flytte til flyktningleiren bor Baraka og søstrene midlertidig hos sin tante, Françoice, som bosatte seg i Uganda for noen år siden.

En hovedteori går likevel igjen: økonomi. Mineraler, gull, tømmer, fiskerettigheter, ifølge forskeren og eksil-kongoleseren Marcel-Heritier Kapitene.

– Folk dør. Ikke fordi de er av en etnisitet eller en annen, men fordi de deler den samme mineralrike jorden, sier Kapitene til Irinnews.

Ved Albertsjøen fulgte fotograf Ingebjørg Kårstad en av de nyankomne flyktningene.

 1. SER SØNNEN: Bura kommer med bussen til mottakssenteret og ser tre av barna sine komme løpende for å ta ham imot. Han rekker plastposen med de eneste tingene han tok med seg på flukten til en av sønnene sine.

 2. GJENFORENING: Bura er gjenforent med den yngste sønnen sin i mottakssenteret i Kagoma, Uganda. Han håper å møte resten av familien senere.

SPLITTET: 37-årige Bura forteller at han ble splittet fra konen og syv barn da kamper brøt ut i landsbyen. Han fikk vite at de hadde flyktet til Uganda, og flyktet selv over Albertsjøen for å finne dem. – Jeg vet ikke hvordan de overlever, hva de spiser for å holde seg i live, sier han.

– Han hadde blitt atskilt fra familien i et angrep på landsbyen hans. Bestemor i familien ble drept. Han mistet alt, buskapen, huset og de tre motorsyklene han eide. Han fikk etter hvert vite at deler av familien hadde klart å flykte til Uganda, så han reiste etter, sier Kårstad.

Da mannen kom frem med bussen til flyktningmottaket, ble han møtt av tre av barna sine.

Publisert

Mer fra BT magasinet

 1. BT MAGASINET

  – Jeg har gledet meg lenger enn jeg hadde trodd

 2. BT MAGASINET

  Bien med nysatsing på Danmarks plass. BTs matanmelder er begeistret.

 3. BT MAGASINET

  Alt ble forlatt som det var. Se bergens­fotografens bilder av en knust by.

 4. BT MAGASINET

  – Jeg googlet flygel og vekt. Det var en kjempetabbe.

 5. BT MAGASINET

  Da kassen var tom, tok stamgjestene grep

 6. BT MAGASINET

  I hjemmesykepleien kjempet Tone mot klokken hver dag. Til slutt var begeret fullt.

Mest lest

 1. Dette må du vite om busstreiken

 2. Etter tre timers leting fant redningsmannskapene en mann i sjøen

 3. Slik har korona endret dagliglivet: – Vi har nesten ikke hatt noen inne hos oss siden mars

 4. Helse Bergen: Nedadgående trend i antall smittede

 1. Flyktninger
 2. Uganda
 3. Kongo (Kinshasa)