Kjære vinterdekk: Unnskyld!

Det er bra det ikke finnes et klageorgan for utskjelte vinterdekk. Der hadde jeg nemlig blitt felt.

DEKKOPERASJON: Hvem var det som innbilte meg at dekkskift er den smarteste måten å spare noen hundrelapper på, spør Christian Nome Lepsøe.
 • Christian Nome Lepsøe
Publisert Publisert

Jeg har skiftet dekk i 30 år. Det har vært en del av høstens ritual: Hagemøblene under presenning, boblejakkene frem fra glemselen, vinterdekkene på. Og like sikkert som den første nattefrosten, har det gått i motsatt rekkefølge utpå våren. Hagemøblene frem, boblejakkene på loftet, vinterdekkene av. Inn i garasjen med dem, opp på biltemabøylene. Lekende lett, spesielt etter at garasjejekk og elektrisk hjulmutterdrill kom inn i familien.

Garasjejekken, ja. Den måtte byttes ut for en del år siden. Den nye bilen var for høy for min bærbare, billige, lille røde medhjelper. Ny og mer solid modell ble anskaffet.

Det samme skjedde med hjulmutterdrillen. Lavprismodellen ble byttet ut med en kraftigere, proffere, tyngre, dyrere versjon.

Så da var jeg fortsatt nabolagets ubestridte dekkskiftkonge. Selvhjulpen og tøff i trynet. Dekkhotell er for pyser. Betaler du for dekkskift? Ha! Jeg kan ta bilen din òg, lo jeg når naboene kjørte av gårde med bagasjerommet fullt av lettmetall og svart gummi.

Det jeg ikke sa, var at jeg var kald på fingrene og møkkete under neglene. Og var det ikke en anelse vondt i korsryggen som kom snikende..? Det nevnte jeg aldri med et ord, selv ikke for konemor.

Hennes bil har jeg for øvrig alltid også tatt. Konebilen har jo dekk på størrelse med sykkelhjul, har jeg skrytt over lunsjbordet. Løfter dem med lillefingeren. Tar hele bilen på et kvarter!

Så kommer nok en ny bil i hus, med enda større dekk. Enda tyngre, enda mer uhamslige. Nesten vanskelige å holde rundt selv for en voksen kar.

Hvem fant egentlig på å henge biltemabøylene så høyt? Skal det egentlig være nødvendig å bruke tærne som støtte når du prøver å lirke dekkene på plass? Har du prøvd å bruke tærne som støtte der du sitter på huk i to grader med blåfrosne fingre og iskald rørleggersprekk? Det er nesten umulig, uten å falle bakover med et blytungt venstre forhjul over seg.

Og hvem sin idé var det at mannen i familien skal skifte dekk på to biler? Hvem var det som innbilte meg at dette var den smarteste måten å spare noen hundrelapper på? Vi tipser jo bort flere dekkskift i året når vi spiser ute.

Hadde dekkene mine hatt ører, ville de holdt seg for dem. Hadde de vært av kjøtt og blod, ville blåmerkene vært store og vonde. Min kone hadde forlatt meg på dagen hvis jeg hadde snakket like stygt til henne.

Det er bra det ikke finnes et klageorgan for utskjelte vinterdekk! Der hadde jeg blitt felt så det suser.

Etter nok et forsøk på dekkskift denne høsten, gir jeg opp. Jeg kryper til korset i full offentlighet. Jeg bøyer meg i asfalten og tar til vettet med følgende lovnad:

Kjære vinterdekk, jeg er oppriktig lei meg. Jeg skal aldri mer skrike til dere. Jeg skal aldri spenne dere så hardt jeg kan. Jeg lover å behandle dere med respekt.

Jeg håper det kan være en passende kompensasjon at dere får bo på hotell et halvt års tid fra første søndag etter påske.

Publisert
 1. Vinterdekk
 2. Bil

Mer fra BT magasinet

 1. BT MAGASINET

  Varsler gondol­bråk: – Jeg har ikke tenkt å bo under en slik bane

 2. BT MAGASINET

  Vil øke produksjonen i Hardanger: – Vi profitterer på klimaendringene

 3. BT MAGASINET

  Klimaministeren må til Vaksdal hvert år. Først da får han ro i sjelen.

 4. BT MAGASINET

  – Den første dama eg fekk kontakt med, skal eg på date med

 5. BT MAGASINET

  Var på ferie i Bergen. Fikk beskjed om ikke å reise hjem.

 6. BT MAGASINET

  – Når jeg kjører, føles det som om skuldrene er nede på hoften