Fem gode grunner til å gråte en skvett

Tar du lett til tårene? Det kan være gode nyheter.

EMOSJONELT: Mange øyeblikk er så sterke at folk tar til tårene. Her flommer følelsene for Vilde Hjelle og Anna Naustdal, Gro Harlem Brundtland, Marcus Borgen Ejankowski, Karsten Warholm, kronprinsesse Mette-Marit, Barack Obama og Therese Johaug. FOTOMONTASJE: Eir Stegane/FOTOGRUNNLAG: Scanpix
  • Eir Stegane
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

– Jeg så deg på TV, at du gråt. Du er jo ikke sånn! sa sommervikaren.

Vi hadde jobbet i samme avdeling i to måneder. Vi var åpenbart ikke blitt særlig godt kjent. Jeg er en skikkelig sipper.

Det er utallige ting å gråte over: Begravelser, triste filmer, gode taler, store sportsøyeblikk, andre som gråter, kjærester som gir hverandre sitt ja, sørgelige nyheter, intens trøtthet, storslått musikk, sterke historier, lettelse, lidelse, løk, latter, barn som synger på avslutning (her kan det bli virkelig ille, spesielt på juleavslutning) og altså at gjengen i «Tid for hjem» fikser hagen.

Flere har spurt hvorfor jeg gråt på slutten av programmet. I fire dager hadde jeg øvd meg i speilet på å se glad ut på TV, i tilfelle jeg skulle bli skikkelig skuffet. Jeg er nemlig en elendig skuespiller. Når den ruskete hagen viste seg å være forvandlet til en fortryllende oase, ble jeg både veldig glad og utrolig lettet. Mer skulle det ikke til før demningen brast.

Les også

Les også: Kjære skoledagbok!

Vi grinere vet at det er slitsomt når følelsene presser bak øyenlokkene for alt og ingenting. For ikke å snakke om all væsken som kommer gjennom nesen i samme slengen. Vi tørker tårer i smug, og prøver å gjemme oss vekk med emosjoner og snørr. Det kan bli litt mye. Derfor har jeg prøvd å fange opp de rådene som finnes mot fulle tårekanaler.

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland har gitt et av de aller beste tipsene. Hun sa en gang at hun puttet en binders i skoen når hun skulle snakke om vanskelig tema i offentlighet. Når klumpen vokste i halsen, presset hun foten mot bindersen, og slik klarte hun i enkelte tilfeller å stoppe tårene.

Det er sjelden jeg har med meg binders, men et tilsvarende triks er å trykke en negl hardt inn i motsatt hånd. Det hjelper også. Logikken er at kroppen flytter fokuset dit den fysiske smerten oppstår, «glemmer» hva som gjorde deg så følsom og tåreproduksjonen stopper.

Nå vil noen kanskje si at det er ikke så farlig å gråte litt, at det tvert imot kan være forløsende og godt. Og at det dessuten er menneskelig og fint.

Les også

Les også: Sparker du som en jente?

Ifølge Illustrert vitenskap er det faktisk fem gode grunner til å gråte:

1. Det får deg i bedre humør. 90 minutter etter en trist film, hadde de som gråt under filmen det bedre enn de som ikke gråt, ifølge en nederlandsk studie.

2. Det forløser stress. Tårene fungerer som et slags mentalt renseanlegg for kroppen. Det å holde tårene tilbake, og utsette en sorgprosess, kan visstnok ha motsatt effekt.

3. Det dreper bakterier. Tårer inneholder et enzym som dreper 95 prosent av alle bakterier på bare 10 minutter.

4. Det forsvarer øyet. Løktårene er for eksempel kroppens måte å rense opp på.

5. Gutter bør også gråte. Kvinner gråter mer enn menn. Forklaringen skal være at testosteron hemmer tårekanalene. Hormonet prolaktin – som kvinner har mer av – skal ha motsatt effekt. Vel så interessant er det at fenomenet ser ut til å være kulturelt betinget. En studie gjort i 37 land viser at menn gråter mer i kulturer der det er større grad av ytringsfrihet.

Det er så vakkert at det er til å felle et par tårer av.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Til ungdommen

  2. Mellomnavnet skjemmer ingen

  3. Jeg blir bare så irritert

  4. Den skitne kampen om solsengene

  1. God helg!
  2. Gro Harlem Brundtland
  3. Kropp
BT anbefaler

– Statnett har bygget en linje som ikke fungerer

– Det er skremmende hvor lite strøm vi klarer å føre sørover i Norge, sier Bengt Jostein Haugnes.

LES SAKEN