Brudekjolene som ikke ble brukt

Noen vielser blir avlyst. Liv-Monicas brudgom stakk av to uker før det store kirkebryllupet.

Publisert:

Bak rattet på en semitrailer på vei til Oslo en mørk novemberdag i 2013 sitter en ung kvinne og silgråter. Hun kan knapt fatte at det som har skjedd dagene før virkelig har hendt.

Hun skal ikke stå brud likevel.

Alt var klappet og klart to uker før Liv-Monica Wie Aunes kirkebryllup. Brudekjole, antrekk til brudgom og forlovere, frisør, blomster, mat, drikkevarer, festlokale. Nesten hundre innbudte gjester. Gaver kjøpt inn.

Så kollapset alt. Liv-Monicas forlovede forsvant fra parets felles bolig. Hun fikk ikke svar på telefonen hans. Rådvill og bekymret ringte hun rundt for å finne ham.

Etter to uvirkelige dager sporet hun ham opp.

FEM ÅR: Liv-Monica Wie Aune (33) har fortsatt brudekjolen hun skulle gifte seg i for fem år siden.

Noen kommende bruder blir sviktet. Andre innser i siste liten at forholdet ikke er bra, som henne vi treffer seinere. Slik havner nye, ubrukte brudekjoler på salgsnettsteder som finn.no. Enkelte opprinnelig kjøpt for opp til 60.000 kroner.

I Melhus opplevde Liv-Monica situasjonen som dramatisk da forloveden stakk.

– Etter et døgn sank det inn. Han ville ikke gifte seg. De 14 første dagene var et mareritt. Jeg klarte ikke å tenke. Og jeg følte skam.

Det ble nesten like mye jobb å avlyse, som å stelle i stand til bryllupet. Hun måtte til slutt be sin mor om å ta over, og gi presten beskjed. Det ble for tøft.

Forskrekkede slektninger, venner, kolleger og andre forsto ingenting da hun fortalte dem at det ikke ble bryllup. Hun forsto ikke stort selv, heller.

– Fordi jeg ikke fikk noe klart svar på hvorfor. Det har jeg ennå ikke fått.

Bestevenninnen Linn-Karina Vingan, som skulle være forlover i bryllupet, visste ikke hva hun skulle gjøre, forteller hun.

– Å trøste henne var ikke enkelt. Å få kalde føtter for å gifte seg er greit. Men å gjøre det på den måten, er helt feil.

Mens eksforloveden få dager etter forsvinningen flyttet inn hos sin gamlekjæreste, satt Liv-Monica igjen 30.000 kroner fattigere. Hun hadde lagt ut mye, mellom annet kjolene til seg og sine to forlovere, dresser og sko til forloveden og hans forlover.

Like etter datoen for bryllupet, skulle hun på et planlagt kuropphold for å få hjelp til å legge om livsstilen, fordi hun slet med vekten. Der var det også psykolog, og gruppesamtaler. Liv-Monica fortalte hva hun nettopp hadde opplevd.

– Da syntes de andre plutselig at de ikke hadde så mye å klage over likevel.

Men at alle åpent syntes så synd på henne, ville hun ikke ha noe av. De medfølende meldingene, de triste blikkene og klemmene gjorde alt bare verre.

– Jeg har måttet bruke galgenhumor. Ingen skal få lov til å leve på min ulykke. Heller må man reise seg, og si «jeg skal klare meg, likevel, jeg».

Nå, fem år etter, mener hun at det tross alt var bra at det ikke ble ekteskap den gangen.

– Det hadde ikke fungert. Jeg er helt sikker.

20 KILO: Hun har tatt av 20 kilo siden det avlyste bryllupet. Nå kan Liv-Monica Wie Aune enkelt tre brudekjolen over hodet.

I juni i år fikk hun ny kjæreste. Hun fant Tore Jensen på møteplassen.com, og første daten varte i åtte timer. Begge er interessert i skytesport og motorsykler. Liv-Monica har en Harley. For ikke lenge siden flyttet hun inn i Tores hus. Kompisene hans, som hjalp til med flyttingen, hevet forvirret øyenbrynene da de så en brudekjole på lasset.

– Jeg hadde heldigvis nettopp fortalt Tore om det avlyste bryllupet. Det er jo ikke sånt man sier med en gang.

Mye fra det planlagte bryllupet fikk hun etter hvert solgt, fra kakepynt til alkohol, som venninnen Linn-Karina kjøpte halvparten av til sin mors 60-årsdag. Men ikke de to dressene, forlovernes kjoler – og brudekjolen. Liv-Monica liker den fortsatt godt.

– Jeg har alltid drømt å gifte meg. Helt siden jeg var liten. Jeg har vært forlovet tre ganger, første gang var jeg seksten. Nå er det på tide å gifte seg. Det handler om følelsen av å tilhøre noen.

VIDERE: Ganske raskt etter det avlyste bryllupet bestemte Liv-Monica Wie Aune seg for å komme seg videre i livet.

Blir det giftermål nå, vil hun droppe prest og kirke, og ha bryllupet i lokalene til samboerens motorsykkelklubb, Vietnam Vets/Legacy Vets MC.

– Da kan jeg godt tenke meg å bruke kjolen. Det er jo ikke den som har gjort noe galt. Og så skal Tore være enig i at vi gifter oss, ikke bare si ja-og-ha. Han skal også gjøre halve jobben med forberedelser.

Hun har vokst på det hun har opplevd, synes hun.

– Jeg har i alle fall funnet ut at det ikke er noe vits i å sette bremser på livet, fordi du har opplevd noe vondt. Å grave seg ned, og leve på sorgen kommer du ingen vei med.

Liv-Monica Wie Aune jobber i dag på Biltema Lade i Trondheim. Hun har ingen kontakt med eksforloveden. En gang dukket han opp foran kassen.

– Da var det hardt å være servicemenneske.

Liv-Monicas eksforlovede bekrefter historien, og forklarer forsvinningen med at han fikk panikk. Ut over det har han ingen kommentar.

SKUFFELSE: For Randi Kleppe (27) er denne kjolen et minne om en stor skuffelse. Hun vil ikke ha den i hus lenger.

En annen brudekjole henger i en walk-in-garderobe i et rekkehus i Bergen vest. Elfenbensfarget og i A-fasong, kjøpt av Randi Kleppe i august 2013 på Brudehuset i Bergen, med mor og en venninne som shoppehjelpere.

Men denne kjolen har aldri vært tiltenkt bryllup med Randis samboer Ole Vigeland. I denne kjolen skulle hun vies til ham som nå har status som eksforlovede.

Så Randi vil ha kjolen ut av huset.

Kaste kreasjonen virker litt dramatisk, og dessuten kunne det vært fint å få igjen noen av de 7.500 kronene hun betalte for den på salg. Opprinnelig kostet den 15.000.

– Kjolen er en påminnelse om noe jeg helst vil glemme. Den er en brudekjole med bagasje.

RART: Hun har ikke hatt på seg denne brudekjolen siden hun kjøpte den i 2013. En rar følelse, synes Randi Kleppe.

I nær tre år har hun forsøkt å selge det påkostede klesplagget på finn.no, uten hell. Moren har antydet at det kanskje skyldes at folk tror det betyr ulykke å kjøpe en ubrukt brudekjole privat. Kjolene har gjerne en historie.

Hendelsene knyttet til Randis eventyrkjole begynte på New Zealand.

Hun hadde vært utvekslingsstudent der, og i 2010 var hun tilbake for å studere film, medier og kommunikasjon ved universitetet i hovedstaden Wellington.

På slutten av året møtte hun en forsvarsansatt newzealender. Forelskelsen ble heftig. Da Randi fortsatte studiene i byen Dunedin, flyttet han med.

Etter et par år fridde kjæresten på klassisk vis, i knestående. På forhånd hadde han informert faren hennes om frierplanene. Forlovelsesringen han ga henne tilhørte opprinnelig hans bestemor, en staselig diamantring.

Randi svarte med selvfølgelighet ja, og gikk i gang med planlegge bryllupsfesten, som skulle holdes på New Zealand. Der skulle paret bosette seg.

– Vi hadde bestemt lokale for bryllupsfesten, snakket med kakefolk og hatt møte med bryllupsfotograf. Vi var kommet langt i planleggingen.

FIN, MEN: Selv om Randi Kleppe fortsatt synes kjolen er fin, vil hun ikke bruke den hvis hun skulle gifte seg nå.

I mars 2013 reiste paret til Norge. Planen var å jobbe og tjene penger, før de dro tilbake til New Zealand. De dro til Tysnes, Randis hjemsted.

Mens hun fikk jobb i lokalavisen, ble han gående arbeidsledig. Etter et halvår dro han derfor tilbake til New Zealand. I desember reiste Randi etter, for å feire jul og nyttår sammen med forloveden. Men noe kjentes rart. Hun hadde en fornemmelse hun ikke kunne sette fingeren på, en uro.

– Jeg hadde merket det fra september. Han ble mer unnvikende. Alt virket likevel fint da jeg kom ned dit, men jeg stolte på magefølelsen.

Randi fant et påskudd for å låne mobilen hans, forklarer hun.

– Der fant jeg masse sms-er ... det var tydelig at det hadde foregått noe med en jente.

ULYKKE? At det skulle bringe ulykke å kjøpe en brudekjole med en forhistorie, tror ikke Randi Kleppe noe på.

Han tilsto, forteller hun. I januar var Randi tilbake i Norge, i en berg-og-dal-bane av følelser. Men hun planla likevel å dra til New Zealand igjen og fortsette forholdet, tross turbulensen. Med dokumentert nær tilknytning til landet som straks gift med en av landets borgere, kom hun gjennom nåløyet og fikk visum.

Krangling på Skype kulminerte imidlertid med brudd. Han trakk seg fra forlovelsen. Ifølge Randi kom han med forklaringen «jeg elsker deg ikke lenger». Bryllupet med 50 gjester ble avlyst.

– Alle drømmene mine gikk i grus. Jeg var knust.

Kjolen, som var tatt med til New Zealand, ble lagret hos eksens mor. Over et år seinere kom den vakuumpakket til Norge. Da hun og hennes nåværende samboer flyttet inn i rekkehuset i februar 2017, var brudekjolen med.

27-åringen drar kjolen frem fra garderoben. Hun har bare prøvd den på én gang før.

– Når jeg ser kjolen nå, er det med blandede følelser. Det er som å ha et smykke du har brukt masse penger på, og så får du ikke vise det.

Hun synes kjolen egentlig er veldig fin, selv om hun i utgangspunktet så etter en enklere. Men hun var fornøyd, og stolt. Uansett, hun vil bli kvitt det prangende minnet om havariet.

– Jeg kunne ikke tenke meg å bruke den hvis jeg skulle gifte meg med min nåværende samboer. Denne kjolen tilhører liksom en annen tid.

– Ville du selv kjøpt en ubrukt brudekjole privat?

– Eh, hehe ... sannsynligvis ikke. Jeg vet ikke om jeg hadde hatt samvittighet til å si nei, at jeg ikke likte den hvis jeg var hjemme hos noen og prøvde en slik kjole. Det blir noe annet i en butikk.

At det skulle bringe ulykke å kjøpe en brudekjole en annen kvinne kjøpte med glede og forventning, og solgte med skuffelse, tror hun ikke.

– Men jeg hadde nok tenkt litt på at dette var noen andres drømmekjole, at den liksom ikke helt var «min».

VIL BEHOLDE: Diamantringen Randi Kleppe fikk av sin eksforlovede vil hun beholde. Den har tilhørt hans bestemor.

Forlovelsesringen har Randi Kleppe ingen planer om å bli kvitt.

– Ringen får han ikke tilbake. Jeg følte at jeg hadde kastet vekk så mye penger på bryllupet som ikke ble noe av, at jeg ikke hadde noe behov for å sende den tilbake.

Tilbake til New Zealand vil hun imidlertid. Nå planlegger Randi Kleppe ferietur dit med samboeren, når han har fri fra offisersjobben på Haakonsvern, og hun pause fra studiene i litteraturvitenskap. For den tidligere forlovedens hjemland er hun fortsatt dypt forelsket i.

– Det var nesten det som var det verste – at han tok fra meg muligheten til å bosette meg på New Zealand.

Randis eksforlovede har ikke besvart BTs henvendelser.

SKAR SEG: Line (34) kjøpte denne brudekjolen i 2011, men samlivsbruddet var et faktum før hun fikk brukt den.

I en annen bydel i Bergen bor Line. Hun har også en ubrukt brudekjole ute på finn.no. Den ble kjøpt i 2011 på en ferie, like etter at hun og kjæresten hadde forlovet seg. De hadde ikke vært sammen så lenge.

– Kjolen var veldig «meg», liksom. Samboeren min sa bare «ja-ja». Så bestemte vi å ha bryllupet i august året etter. Han overlot alt til meg.

Da gjestelisten var klar, forlovere valgt, festlokalet booket og bordpynten avgjort, prøvde Line å få samboeren litt mer engasjert i alt rundt den store dagen.

– Men da sa han «skal vi ikke bare vente litt?». Jeg sa bare «hæ?». Og han «skal vi ikke bare legge det på hyllen litt?».

SJOKK: Samboeren mistet interessen like før bryllupet. Årsaken ble et sjokk for Line.

Dermed tok forholdet slutt, en måned før det planlagte bryllupet. Men begge fortsatte likevel å bo i huset de hadde begynt å pusse opp. Et par måneder etter bruddet ringte en kvinne Line ikke kjente hjem til dem. Slik oppdaget hun årsaken til bruddet. Samboeren hadde et forhold til en annen – kvinnen som ringte.

– Da fortalte han det. Også at kompiser som visste om det hemmelige forholdet, hadde rådet ham til aldri å fortelle det til meg, men heller gjøre det slutt. Kompiser, liksom!

Opprørt og knekt fikk Line en venninne til å hente seg den kvelden. Og hun ringte til mannen den andre kvinnen var gift med.

– Da ble det full krig der også.

TIL SALGS: Nå er Lines brudekjole til salgs. Hun innser at hun aldri kommer til å bære den.

16. mai flyttet Lines samboer ut, til en annen by. 17. mai ringte han og spurte om de ikke skulle bli sammen igjen. Siden har de vært et par, og de har også blitt foreldre.

– Nå ser jeg at han ble mer og mer fraværende den perioden han var utro. Han distanserte seg. Jeg visste ikke at jeg var i stand til å tilgi sånt. Jeg har alltid sagt at hvis kjærester var utro, kunne de bare dra sin vei.

Line tror oppussingen deres var medvirkende årsak til at det gikk som det gikk.

– Jeg vil fraråde par å begynne på slike oppussingsprosjekt. Det går betraktelig bedre å ha to barn sammen, enn å pusse opp sammen.

Uansett – bryllup er ikke noe tema lenger.

– Han vil ikke, på grunn av det han har gjort. Og jeg bryr meg ikke om noe bryllup mer.

Line er ikke intervjuobjektets egentlige navn.

AV-OG-PÅ: Etter ni års av-og-på-forhold med ham hun skulle gifte seg med i denne kjolen, ville ikke Kristin Sinnerud (27) mer.

Kristin Sinnerud fra Sauherad kjøpte brudekjole da hun var forlovet med ham hun hadde vært sammen med siden tenårene. Bryllupsdatoen var bestemt, 23. juni 2016 – sankthans. Ubrukt brudekjole ble kjøpt privat på finn.no.

Så kom det brev om at hun nå kunne få sette inn tannregulering.

– Jeg ville ikke ha tannregulering på brudebildene, så vi utsatte bryllupet ett år.

BRYLLUPSTALEN: Kristin Sinnerud hadde skrevet ferdig talen til brudgommen. Så ombestemte hun seg.

Da året var omme, og tannreguleringen fjernet, ble nytt bryllup planlagt på samme dato som sist. Kristin kjøpte enda en brudekjole privat på nettet. Siden første kjolekjøp hadde hun gått ned ti kilo, og den første kjolen var for stor.

Samtidig skjedde det ting i forholdet som hun ikke kunne akseptere, og leve videre med.

– Det var ikke et sunt forhold. Men når du er forelsket tror du at ting vil forandre seg. Jeg var naiv.

SANKTHANS: – For meg er dette bare en kjole nå, sier Kristin Sinnerud. Hun skulle stå sankthansbrud i 2017.

De prøvde noen måneder, inntil hun en dag ikke ville mer. Med brudekjolen, papillonen Lucky og en del av tingene sine i bilen, dro hun fra huset de hadde kjøpt sammen i Bø. Etter hvert fikk hun leid leilighet like ved Norsjø Ferieland på Akkerhaugen, der hun jobber som resepsjonist på det tilhørende hotellet.

– At det ble slutt var vel det beste som kunne hende. Vi hadde vært sammen av og på i ni år. Nå hadde jeg ikke noen følelser igjen.

KONTROLL: Det kommende bryllupet var planlagt i detalj. Kristin Sinnerud holdt nøye kontroll med utgiftene.

Den første brudekjolen har hun fått solgt til en dame i Bergen. Den andre har inntil nå vært oppbevart hos foreldrene hennes. Også den har blitt for stor. Hun liker den ikke så godt lenger heller. Men 27-åringen kan godt tenke seg å gifte seg seinere en gang. Bare hun finner noen å gifte seg med.

– Jeg har blitt kresen etter å ha brent meg. Nå nyter jeg bare livet. Jeg tror det var en mening med utsettelsen av bryllupet. Det var ikke meningen at jeg skulle leve med ham.

– Du ble reddet av tannreguleringen?

– Ja, du kan si det sånn.

Kristin Sinneruds eksforlovede bekrefter hendelsesforløpet, men har ellers ingen kommentar.

UTSATTE: I 2008 skulle denne brudekjolen brukes. Men Heidi Hagaløkken ble gravid, og bryllupet utsatt. Det skulle bli verre. Med datteren Emma (7).

– Heidi, nå skal du høre. Nå er det sånn at 10. august neste år har vi fått bekreftet dato i Slottskirken ...

– Å, har vi det?

– ... og det har jeg takket ja til. Hvis du fortsatt har lyst.

– Det går fint – ja!

Heidi Hagaløkken og Thomas Willard er samboere på Skarnes. Det er dagen før han skal reise på jobb i Afrika. Han jobber med sikkerhet i ulike organisasjoner og selskaper, og skal bli borte en god stund. Så, ved spisestuebordet, og ut av det blå, frir han.

Det er ikke første gang.

KJOLE NR. 1: Fra garasjen dukker den ene brudekjolen etter den andre opp. Dette er den første Heidi Hagaløkken kjøpte. Emma (7) synes alle er fine.

For 37 år gamle Heidi har tre brudekjoler hun prøver å selge. Tre ganger har hun forsøkt å gifte seg med Thomas. De har vært sammen i elleve år, har barna Elias (9), og Emma (7) sammen. Fra før har han en gutt på 13 år med Downs. Begge har bakgrunn fra Forsvaret.

De møttes da de tjenestegjorde i Garden, og etter et halvt år som kjærester forlovet de seg. Sommeren 2008 skulle bryllupet stå. Opprømt kjøpte Heidi en drøm av en brudekjole.

Så ble hun gravid. Stå brud med stor mage ville hun ikke. Bryllupet ble lagt på is.

KJOLE NR. 2: Da Heidi Hagaløkken prøvde å gifte seg med Thomas Willard for andre gang, falt hun for denne sjampanjefargede. Emma tester hanskene.

Et par år seinere satte de optimistisk ny bryllupsdato. Så fikk de kjelleren full av vann, som trengte opp gjennom en dårlig grunnmur. Det var bare en ting å gjøre – kansellere. Pengene som skulle brukes til bryllupsfeiring gikk til drenering.

Dessuten kranglet de mye.

– Det var dømt til å gå i dass. Sønnen vår var liten. Vi var trøtte og slitne, og savnet det frie livet. Vi kranglet om dusteting, som å sette feil inn i oppvaskmaskinen.

I Heidis klesskap fikk brudekjole nummer en selskap av brudekjole nummer to.

KJOLE NR. 3: Heidi Hagaløkken har aldri vist samboeren Thomas Willard (38) denne kjolen før, som hun skulle bruke i bryllupet Thomas trakk seg fra. Emma (7) og Elias (9) har heller aldri sett kjolen.

En periode med mye pendling og oppussing fulgte. At faren til Thomas fikk kreft ble krevende. Uansett – to år etter siste forsøk, planla paret nok en gang å gå til alters. Datoen var satt, alt var ordnet, bortsett fra å sende ut innbydelsene.

Da snudde Thomas. Han ville ikke gifte seg likevel. Heidis første reaksjon var «ja, ja – dette har skjedd før. Det går over.» Da Thomas ikke så ut til å ombestemme seg, og flyttet ut, ble det verre.

– Jeg var veldig nedfor, og syntes etter hvert grusomt synd på meg selv.

Vennene ba henne tørke tårene.

– Jeg hadde venner som ikke syntes synd på meg. De sa «Heidi – skjerp deg. Dette går fint. Du vil alltids finne noen.»

I skapet hang nå en brudekjole nummer tre sammen med nummer en og to. De tok mye plass. Etter hvert skulle de havne i garasjen.

  1. IKKE NOE AV: Heidi Hagaløkken hadde tenkt å bruke hansker i et av bryllupene som ikke ble noe av.

  2. PYNTEN: Sammen med tre vekkstablede brudekjoler finner Heidi Hagaløkken også tilhørende hodepynt.

Thomas føler at han nå forstår mye mer av problemene de hadde.

– Det var en tøff periode. Jeg tror vi glemte å se hverandre. Vi så kun feilene hos den andre, og det var det vi identifiserte den andre med. Vi så bare oss selv – jeg gjorde i hvert fall det.

De oppsøkte familierådgivning. Det første møtet ble bare krangling, husker Heidi.

– Alt var den andres feil. Men vi fikk en ekstremt god rådgiver, og lærte at dette rett og slett handlet om at vi var slitne. Vi lærte å snakke sammen.

Igjen ble de et par. Gikk på samlivskurs, til psykolog, flyttet og kjøpte nytt hus. Thomas har også hatt stort utbytte av litteratur om samlivsproblemer, ikke minst den amerikanske samlivsforskeren John Gottmans bøker.

– Det har gitt meg noen åpenbaringer. Som at når Heidi er sliten, og bare vil ligge på sofaen, er det ikke meg det er noe galt med. Det trodde jeg før.

– Men du trodde ikke på det når jeg sa det samme, sukker Heidi, som også har lest mye om samliv, om hvordan kvinner og menn kan snakke forbi hverandre.

NYTT FORSØK: 10. august 2019 skal Heidi Hagaløkken og Thomas Willard gifte seg etter tre tidligere forsøk. Nå tror de at de klarer det. Sønnen Elias (9) håper det.

Thomas tror deres livssituasjon har bidratt til krasjene. Barn med spesielle behov, militærbakgrunnen, han i internasjonal tjeneste. Grupper som topper skilsmissestatistikken.

Etter en treårskrise, en femårskrise og en syvårskrise har det endt godt, fastslår Heidi, selv om det fortsatt kan gå en kule varmt mellom partene. Men småhakkingen er det blitt mindre av. Skriking og smelling i dørene har de sluttet med.

– Nå er det morsomt å se tilbake på krisene. Jeg er veldig glad for at vi ikke ga opp. Man kommer sterkere tilbake. Men en god terapeut er avgjørende. Vi hadde trolig ikke vært sammen uten.

Heidi Hagaløkken og Thomas Willards fjerde bryllupsforsøk må bare lykkes.

– Om jeg så må tvinge Thomas i håndjern. Men nå er alle disse kjolene blitt for store. Jeg må ha en ny.

Publisert: