BT Magasinet

Møteguiden

Jeg fikk aldri undervisning i å gå på møter. Men jeg har gått livets harde møteskole.

Møter oppstår ved at noen sier «la oss ta et møte!». Er du uheldig og står i nærheten, er det mulig at du blir bedt om å kalle inn til møtet. Dette gjøres med å spille kalender-Tetris, et spill hvor du prøver å skvise inn et tidspunkt i timeplanen hvor alle møtedeltakerne er ledige. Nybegynnere vil tro at spillet er vunnet når de har funnet et tidspunkt som passer. Slik er det selvsagt ikke. Syke barn, møter utenfor kalender og kakefester vil føre til mye flytting.

En annen nybegynnerfeil er å legge for mye arbeid i teksten som følger med møteinnkallelsen. Denne blir aldri lest. Dette kan utnyttes til å prakke arbeidsoppgaver på folk. De som har noen år på møteræven, begynner gjerne med den slags triks.

Et møte begynner alltid 15 minutter etter det som står i innkallelsen. Den siste somlekoppen har da fått beskjed av mellomleder om å innfinne seg. Personen vil komme hastende inn i rommet og komme med en forklaring ingen tror på. Du kan utnytte dette til din fordel siden du ikke helt vet hva møtet handler om. Be møteleder rekapitulere for somlekoppen hvorfor møtet finner sted.

En annen møtedeltaker det er greit å utnytte, er personen som tør å spørre om det alle lurer på. Finn ut hvem vedkommende er og spør stille om ting du lurer på. Gjør som resten av rommet og rist litt overbærende på hodet når svaret kommer.

Ikke lenge etter at somlekoppen er ankommet, vil en mellomleder begynne å bli urolig. Akkurat som hipstere på fest, har de alltid et annet sted de heller skulle ha vært. En gøy lek er å se hvor lenge man klarer å holde mellomlederen før hun løper ut til neste møte.

Om møtet går i lås, og noen ytrer «la oss tenke utenfor boksen», må du være klar. Her ligger en gyllen mulighet til å fremstå som mer intelligent enn du er. Å tenke utenfor boksen er nemlig sååå 2015. Begynn rolig med «vi vet jo ikke hvilken boks vi er i», følg opp med «la oss ta et steg tilbake» og avslutt med «stiller vi de rette spørsmålene?».

Halvveis i møtet vil en mann over førti føle at han ikke har fått nok oppmerksomhet. Det er tross alt han som sitter på kunnskapen. Han vil ta ordet og begynne på et lengre innlegg forkledd som et spørsmål. Begynner en mann med «er det ikke slik at ...», anbefaler jeg samme taktikk som på firmafester når noen reiser seg og sier "dette sier jeg ikke fordi jeg er full ...". Unnskyld deg og gå på toalettet.

Et møte vil alltid generere arbeidsoppgaver som må løses. Det vanlige er at noen foreslår at disse må føres i en liste og tildeles ulike mennesker som er på møtet. Det er heller ikke uvanlig at man da oppdager at man opprettet en liste på forrige møte. Disse arbeidsoppgavene er det selvsagt ingen som husker at de skulle ha gjort. Her ligger en fin mulighet til å vise handlekraft. Ta opp telefonen, ring noen og begynn med: «Du, jeg sitter i et møte og vil gjerne ha svar på ...». Det er ikke så farlig om du får svar på det du lurer på.

Som en solid avslutning, er det smart å ta ordet og oppsummere møtet med få ord. Ikke vær redd for å gjenta smarte ting andre har sagt tidligere i møtet.

Alle vil huske den siste som sa det best.

widget-list