Azar for alltid

GOD HELG: En mann fra Nordfjord har forårsaket noen av de mest ekstreme utslagene i følelseslivet mitt de siste 20 årene.

BERG-OG-DAL-BANE: Azar Karadas har de siste tjue årene tatt oss Brann-supportere med på en emosjonell real berg- og dalbanetur. Nå er det – antakelig – slutt.
  • Kjetil Kopren Ullebø
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Nesten ingen har gjort meg så glad som Azar Karadas. Få har gjort meg mer forbannet.

Men etter denne sesongen er det antakelig slutt. Azars berg-og-dal-bane stenger etter to tiårs drift.

Ta plass og spenn deg fast. Dette er 20 år med Azar:

1. Frokost på Fotikken. En søndag i oktober for nitten år siden står det en haug med Brann-supportere – meg selv inkludert – utenfor Fotballpuben og venter på at de skal åpne. Ikke den mest sosialt akseptable oppførselen en søndag morgen, men ikke skyld på oss. Det er Azar sin feil. Azar og Brann kan nemlig vinne seriesølv.

Les også

Dette er Folk i Vest nummer 300

Frokosten på Fotikken er ikke forgjeves. For å ta sølv må Brann vinne 4–0 mot Molde. Brann vinner 4–0 mot Molde. Under feiringen tar Azar av seg på overkroppen og hiver seg ut blant supporterne på utestedet Maxime. Neste år kommer Azar til å skyte oss til gull!

2. Ketchup i snøen. Noen har skrevet «du skal dø» med ketchup utenfor en leilighet på Landås. Det er mars 2002, og det er snø på bakken. Eieren av leiligheten heter Azar Karadas. Dagen etter er det bilde av Azar i Rosenborg-drakt i BT. «Nesten ikke til stede» er tittelen på saken, men dette ikke noen Jan Eggum-låt. Azar er virkelig solgt til Rosenborg.

Les også

Ikke skyt, Harry!

Noen måneder seinere kommer Rosenborg til Brann Stadion. Utrolig nok leder nedrykkstruede Brann 2–1 når det bare er ett minutt igjen av kampen. Azar er sikkert egentlig glad, tenker jeg.

Men så utlikner Rosenborg. Og langt på overtid scorer Frode Johnsen seiersmålet for trønderne. Alle i svart og hvitt jubler.

En av dem som jubler mest, er Azar Karadas.

3. Hukommelstap. «Vi hatet deg så mye, fordi vi elsket deg så høyt», står det på et banner på Stadion høsten 2007. Azar er tilbake. 8. oktober spiller Brann mot Lyn på Stadion, og stillingen er 1–1. Hvis Brann bare scorer ett mål, er klubben i praksis seriemester for første gang på 44 år.

På overtid kommer det en ball høyt inn i feltet. Azar henger i luften i en evighet. Til slutt header han ballen i mål. Jeg har egentlig plass på 17. rad på tribunen, men plutselig står jeg helt fremme og omfavner vilt fremmede. Hvordan jeg endte opp der, aner jeg ikke.

Azar har headet Brann til seriegull.

4. Svart november. – Hvem er han galningen på Sogndal, spør min sidemann. Det er mai 2014, og Brann blir knust borte mot Sogndal. Det er livsfarlig hver gang han galningen kommer inn i Branns felt. Galningen heter Azar Karadas, og han er blitt Sogndal-spiller.

Brann holder på å rykke ned. Og sommeren 2014 bestemmer Brann-trener Rikard Norling at de trenger en galning. Men det hjelper ikke. En iskald kveld i slutten av november sitter Azar utslått på en kunstgressbane i Mjøndalen. Brann har rykket ned.

5. 42 sekunder. Det er oktober 2015, og med seier mot Jerv tyder det meste på at Brann rykker opp igjen. Etter over en time på Stadion, har Brann ennå ikke klart å score. Azar skal inn.

42 sekunder seinere har Azar scoret. Vi jubler som om vi har vunnet mot Barcelona i Champions League, ikke mot Jerv i Obos-ligaen.

Azar sender oss tilbake til eliteserien, og han kommer aldri til å svikte oss igjen.

Publisert
  1. God helg!
  2. Brann
  3. Azar Karadas
  4. Brann Stadion

Les mer om dette temaet

  1. Fire tett på Brann forteller: Dette har Karadas betydd for klubben

  2. I tre år har fotografen lett etter historier om gjenfunnet kjærlighet, tapte liv, ufine kommentarer.

BT anbefaler

– Jeg er veldig stolt

Få alle reaksjonene fra Bodø.

LES SAKEN