Trygve Olai så ut som han var bevisstløs. Øynene rullet bakover. Ingen visste at den lille valpen skulle komme til unnsetning.

Da familien kjøpte hunden, ante de ikke at den skulle utvikle helt spesielle evner.

NÆRT FORHOLD: Trygve Olai Kvarven og Putin er gode venner. Hunden var fem og en halv måned gammel første gang den varslet om at Trygve Olai var syk og trengte hjelp.

Publisert Publisert

Klokken halv tre om natten kom Putin inn til småbarnsforeldrene. Valpen var så liten at han ikke nådde opp til sengen. Putin bjeffet. Han forsøkte på nytt og på nytt å hoppe opp.

I halvsøvne hysjet Trygve Kvarven på kjæledyret. Putin skulle ha sovet i buret sitt. De hadde glemt å få ham inn før de la seg.

Matfaren prøvde å få fatt i ham. Men hunden sprang unna og inn på soverommet til Trygve Olai, sønnen deres.

Der travet Putin frem og tilbake på gulvet.

Crystal Ann Christofferson sto opp for å hente valpen. Inne på barnerommet tente hun lampen for å se hvor han var. Idet lyset kom på, la hunden seg ned ved barnesengen.

Moren kunne se at Trygve Olai lå i en unaturlig stilling i sengen. Han var blek. Munnen beveget seg, som om han forsøkte å si noe. Øynene rullet bakover i hodet.

Hun ble livredd. Det så ut som om gutten var bevisstløs. For Crystal Ann Christofferson virket det som om det sto om livet.

Engstelige målte foreldrene blodsukkeret til den lille gutten. Det bør ligge mellom 4 og 8. Hos Trygve Olai var det bare 1,6. Diabetikeren hadde føling.

De ga ham en smoothie. Etter noen minutter begynte han å kvikne til igjen. Den to år gamle sønnen var irritabel og utmattet.

Etter den skremmende hendelsen, denne julinatten i 2016, har ikke Putin tilbrakt en eneste natt i hundeburet i boligen på Stord.

Foreldrene setter sin lit til at han vil varsle dem hvis det er fare på ferde.

DIABETIKER: Trygve Olai Kvarven utviklet diabetes 1 før han fylte to år.

Trygve Olai Kvarven var 20 måneder gammel da de forsto at det var noe som feilte sønnen.

– Han ble sliten. Satt bare på fanget til faren og gjorde ingenting. Andre snakket om at han var så rolig og snill. Men vi skjønte at det ikke skulle være slik. Han var tørst og drakk mye vann, forteller Crystal Ann Christofferson.

Hun har en bror som er diabetiker, og fikk etter hvert mistanke om at den yngste sønnen hadde samme sykdom. Da resultatet av prøvene kom, var Trygve Olai så dårlig at han ikke klarte å stå på beina. Han ble innlagt på sykehuset i Haugesund, der han var pasient i et par uker.

HOLDER UTKIKK: Når hønene er ute og lufter seg, foretrekker Putin å være innendørs.

Noen måneder senere bestemte foreldrene seg for å kjøpe en familiehund. De tenkte at for minstemann ville en firbent venn være en fin atspredelse fra sykdommen.

Da firebarnsmoren fikk øye på nettannonsen med bildet av bassetvalpen, var hun solgt. At den lille hunden hadde problemer med et øye som ville kreve to operasjoner, spilte ingen rolle for de nye eierne.

Putin fant seg godt til rette hos familien. Natten da hunden for første gang slo alarm, hadde foreldrene som vanlig sjekket blodsukkeret til Trygve Olai før de la seg ved midnatt.

– Det var ok, så da kunne vi sove til klokken seks neste morgen. Vi var utslitte. Trygve Olai måtte måles tolv ganger i løpet av dagen. For oss, som var uerfarne med de nye rutinene, var det utmattende, sier hun.

Fjorten dager senere vekket den da seks måneder gamle hunden dem på nytt. Da hadde Trygve Olai igjen fått føling mens han sov.

SNUSER: Hver dag undersøker Putin hvordan det står til med blodsukkeret til Trygve Olai Kvarven.

I dag blir Trygve Olai møtt av Putin ute i gangen. Hunden, som ikke lenger er en valp, sniffer ham grundig i nakken. Så bjeffer Putin kort én gang.

Dermed har bikkjen gitt beskjed. Blodsukkeret til Trygve Olai er for lavt.

– Du er så flink, sier Crystal Ann Christofferson med begeistring i stemmen til Putin.

Hun finner frem måleutstyret og undersøker sukkerinnholdet i sønnens blod. Diagnosen til hunden er helt riktig. For å forhindre at gutten får føling, gir hun ham en kjeks.

At familiens kjæledegge på eget initiativ skulle utvikle seg til å bli en diabeteshund, var en uventet overraskelse.

– Han har et fantastisk talent, sier matmoren.

MÅ SOVE: Putin ble raskt oppgradert fra buret til foreldresengen etter at han avslørte talentet sitt. Hunden blir sliten av jobbingen, og trenger derfor mye søvn.

I Storbritannia og USA er hunder blitt trent til å overvåke blodsukkeret hos diabetikere i snart 20 år. I Norge er det nyere. Sissel Larsen, instruktør hos Canis Hundeskole på Østlandet, var sammen med Aase Ramsrud de første instruktørene i landet som begynte å lære opp diabeteshunder. Det var for fem år siden.

Hittil har Larsen trent opp fire hunder. Tidligere har hun hørt om en selvlært diabeteshund i Nord-Norge. Også Putin da, som snuste seg frem til sitt kall i livet.

Mens en vanlig hund vil trenge to års trening hos instruktør, har den firbeinte stordabuen så god nese for blodsukker at matmor kunne trene den selv.

GODE VENNER: Trygve Olai og Putin er mye sammen og har et helt spesielt forhold.

Riktignok etter å ha fått tips fra Larsen om hvordan de kan foredle evnene til bassethunden. Hundeinstruktør Larsen mener likevel at toåringen er en fullverdig diabeteshund.

– Det er fantastisk at akkurat denne hunden kom til en familie med diabetes, sier Larsen.

Slike evner er en sjelden gave. De bør man ta vare på.

– Har du har en hund som begynner å markere, må du være flink til å følge det opp. Hvis hunden markerer og ikke får tilbakemelding, vil den etter hvert gi seg, forklarer instruktøren.

I så fall går talentet tapt, og snipp, snapp, snute, ville karrieren være ute.

FORINGSTID: Hønene slipper å vente på maten når familiens yngste forer dem.

Utendørs er Trygve Olai i sitt ess. I full fart kommer treåringen bortover veien på en rosa trehjulssykkel i boligfeltet på Stord. Han har en fridag hjemme sammen med moren. Siden storesøsteren er i barnehagen, benytter han anledningen til å låne doningen hennes.

Selv om solen skinner, er vinterdagen så kald at familiens frittgående høner ikke kan være lenge utendørs. Straks minstemann åpner døren inn til det oppvarmede hønsehuset i tunet, flokker de seg ivrig rundt guttungen som tømmer rause mengder med korn ut på gårdsplassen.

Samtidig henter Crystal Ann Christofferson ferske egg fra hønsehuset. Brått ser sønnen sitt snitt til å ta ett av eggene i kurven og kaste det i bakken. Mens moren protesterer og forklarer at dette er mat de skal spise, pikker de fjærkledde raskt i seg godbitene.

ALENETID: Crystal Ann Christofferson har fri fra jobben og dermed trenger heller ikke Trygve Olai Kvarven å gå i barnehagen.

Noen dager tidligere er Trygve Olai Kvarven til kontroll hos Barneklinikken i Bergen. Der viser diabetessykepleier Monica Østrem familien den smarte insulinpumpen gutten snart skal få.

– Insulinpumpen vil være tilkoblet blodsukkermåleren som Trygve Olai har. Hvis blodsukkeret begynner å bli lavt, vil den stoppe tilførselen av insulin. Dermed unngår man føling, forklarer overlege Henrik Irgens.

Nylig fikk han Trygve Olai Kvarven som pasient. Barnelegen er en av fem spesialister som arbeider med diabetes ved Haukeland universitetssykehus. Dette er første gang han hører om en norsk hund som varsler om lavt blodsukker.

Tidligere har han bare lest en engelsk studie om diabeteshunder.

– Jeg visste ikke at det fantes slike hunder i Norge, sier Irgens. Foreldrene har fritatt legen fra taushetsplikten, slik at han kan uttale seg.

PÅ BARNEKLINIKKEN: Sykepleier Monica Østrem demonstrerer hvordan insulinpumpen virker til Trygve Olai Kvarven, storesøster Olivia (5) og mamma Crystal Ann Christofferson.

– Hva skjer når blodsukkeret blir så lavt som det var da hunden vekket foreldrene?

– Ved alvorlig føling setter kroppens alarmsentral i gang en rekke reaksjoner for å få blodsukkeret opp igjen. Det kan oppleves som en livstruende og veldig dramatisk situasjon, sier Irgens.

Han tror likevel at Trygve Olai ville ha klart seg, selv om Putin ikke hadde slått alarm.

RUTINERT: Trygve Kvarven måler blodsukkeret til sønnen Trygve Olai Kvarven under et besøk på Barneklinikken.

I 2017 ble det publisert en norsk studie blant 7000 barn med diabetes. I løpet av de siste 40 årene har det ikke vært registrert et eneste dødsfall grunnet lavt blodsukker blant barn under ti år.

– Alvorlig føling er en stor fysisk påkjenning. Noen beskriver det som om man har løpt en maraton, sier Henrik Irgens.

LÆRE FOR LIVET: Under nøye overvåking av moren får Trygve Olai øve seg på å sette insulin uten sprøytespiss. Han kniper seg i magen mens han teller høyt til ti.

Hjemme på Stord er Trygve Olai kommet inn etter å ha vært ute og lekt. Nå er det snart tid for lunsj. Før hvert måltid sjekker moren blodsukkeret. Hun synes det er viktig at sønnen lærer seg alle rutinene. Treåringen synes tilsynelatende at det er gøy å stikke seg i fingeren og presse ut en bloddråpe, mens mamma kontrollerer at alt går riktig for seg. Han får ikke lov til å øve seg hvis ikke foreldrene er i nærheten og passer på.

– Vil du ha baconost, spør moren mens hun finner frem brød og pålegg.

Kostholdet til hele familien er blitt atskillig sunnere etter at Trygve Olai fikk diabetes 1. Fremdeles får den lille diabetikeren lørdagsgodt, men resten av uken er hjemmet fullstendig fritt for sukker, chips og brus. Denne fredagen står en stor kalkun i stekeovnen og godgjør seg til middag.

PASSER PÅ: Trygve Olai har oppdaget at Putin har en legobit i kjeften og tar grep for å forhindre at hunden svelger den.

Trygve Olai og Putin har utviklet et spesielt bånd og er nært knyttet til hverandre.

– Han snakker mer med hunden enn han gjør med oss. De kommuniserer og leker sammen. Dersom Trygve Olai er syk, forlater ikke Putin ham. Da sover han ved siden av ham, sier Crystal Ann Christofferson.

Hunden passer dessuten på hvis noen av de andre barna i familien blir syke. Byr det seg en anledning, snuser Putin gjerne under haken eller bak i nakken på folk som kommer på besøk.

Trygve Olai begynner å bli sliten. Da storebror Kyle kommer hjem fra ungdomsskolen, sovner lillebroren på brystet hans i sofaen i stuen. Han er så trøtt at han ikke våkner mens moren sjekker blodsukkeret på ham.

– Jeg liker å tenke at det vil bli enklere jo eldre han blir, sier hun.

  1. SLITEN: Før middag sovner Trygve Olai sovner i armkroken til storebror Kyle, moren benytter anledningen til å undersøke blodsukkeret hans.

  2. FAMILIETID: Kyle Christofferson (foran fra v.), Trygve Kvarven, Trygve Olai Kvarven, Olivia Kvarven, Crystal Ann Christofferson og Luca Kvarven spiser kalkun og søtpoteter til middag.

Hver dag løper Trygve Kvarven en lang joggetur med hunden på mellom seks og åtte kilometer.

– Putin ser ikke så aerodynamisk ut, men han er atletisk og i god form, sier matfaren. Familien er nært knyttet til hunden. Han har aldri bitt eller knurret etter noen av de fire barna.

I smug gir han hunden noen sneier kalkunkjøtt.

– Men han er livredd for sauer og pinnsvin.

UT PÅ TUR: Putin liker å være ute sammen med Trygve Olai Kvarven.

Publisert