Festivalvettreglene

Sommertid er festivaltid. Her er kjørereglene.

DU ER IKKE ALENE: Festivalsommeren er i gang. Husk at de rundt deg også skal ha en god opplevelse. Bildet er fra fjorårets konsert med Zara Larsson på Bergenfest.
 • Christian Nome Lepsøe
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Bergenfest spilles i gang om et par dager. Så går det slag i slag med Sommerbluesen, Skånevik Blues, Vikedal Roots Music, Tysnesfest, Utkant, Osfest. Og mye mer.

Enten du er veteran eller fersk festivalgjenger er det mange feller du kan gå i. Følger du disse enkle festivalvettreglene kommer du helskinnet gjennom det.

1. Sjekk spilleplanen: En fyr jeg kjenner hadde gledet seg til Hellbillies-konserten siden han kjøpte billetten for et halvt år siden. Kompisen min hadde det så gøy på vorspielet at Aslak Haugen og bandkompisene var gått av scenen da han ankom festivalområdet. Det ble bokstavelig talt sommerens tyngste bakrus.

2. Bruk klesvett: Sommerfestival betyr ikke alltid sol og 20 grader. Og det festivalene selger som «regnponcho» er egentlig en stor bossekk med hull til hodet. Sjekk værmeldingen, men la paraplyen ligge hjemme. Én paraply kan ødelegge utsikten – og humøret – til flere enn du aner. Det kan fort gå ut over både paraplyen din og deg.

3. Unngå aldersfellen: For noen år siden traff jeg en dame på festival som bare var der for å høre Carola. Damen var langt over pensjonsalder. Selv om hun verken drakk eller danset, hadde hun en kjempeopplevelse. Hun fikk se favorittartisten sin live. For ikke å snakke om da Tom Jones spilte på Tysnesfest. Det krydde av yre 60- og 70-åringer der!

Les også

Les også: Festivill på festival

4. Kjenn din begrensning: Kjøp ikke flere drikkebonger enn du må. Når natten siger på er det lett å bli overmodig. Men du trenger ikke ti drikkebonger når det er en time til baren stenger. De eneste som tjener på dette, er festivalen. Du får ikke refundert noe som helst når vettet kommer krypende tilbake dagen derpå.

5. Du er ikke alene: Andre vil også høre favorittartisten sin, og de kan ha en annen favoritt enn deg. Hvis det ikke er ditt idol som står på scenen, kan du gå et annet sted og tyte. Eller bli ved scenen, holde kjeft og nyte.

6. Respekter de som betaler selv: Er du VIP-gjest må du respektere at andre ikke er det. Mange har betalt dyrt av egen lomme for festivalpasset sitt. Det verste de vet er folk som har fått billetten gratis og bare er der for å bli sett – og hørt.

7. Kom før du har tenkt: Mange av de ukjente bandene som spiller tidlig på kvelden er utrolig talentfulle og blir store navn etter hvert. Det er for eksempel bare noen få år siden Aurora var første navn ut på mange festivaler. Nå er hun internasjonal stjerne.

8. Ros en frivillig: Når du slipper det tomme ølglasset ditt rett ned, eller bommer på bosspannet med den halvspiste burgeren din, kommer en frivillig og rydder etter deg. De frivillige er bærebjelkene i enhver festival. De jobber gratis eller på dugnad for idrettslaget sitt for at du skal ha det fint.

9. Ingen skam å snu: Har du ikke tenkt å gå på festival i år, kan du ennå ombestemme deg. Festival er en lykkepille, en orgie i lys, lyd og god stemning, en studie i rytme og godt humør. Du kommer garantert ikke til å angre.

God festivalsommer!

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Huset for deg selv

 2. Ring en venn

 3. Diagnose: Ikea

 4. Ti tips til konfirmanten

Mer fra BT magasinet

 1. BT MAGASINET

  Hvis han selger dette, frykter han at Kurt Oddekalv dukker opp som et spøkelse

 2. BT MAGASINET

  En grønn krabat skaper oppstandelse i Åsane. Nå er jakten i gang.

 3. BT MAGASINET

  – Når jeg blir stor, vil jeg jobbe bak i ambulansen

 4. BT MAGASINET

  – Jeg betalte enorme summer. Nå vil ingen ta i samlingen.

 5. BT MAGASINET

  Christian hadde elendige karakterer og skyhøyt fravær. Så fikk han en ny sjanse.

 6. BT MAGASINET

  – Ho kjeftar på folk som går over vegen

BT anbefaler

Kvinne døde da mannen stoppet på E16. Nå er han dømt.

Da mannen stanset bilen, tok han et bilde av julebelysningen i Flåm.

LES SAKEN