Bolerens marked

Politiet har sprengt Norges største omsetningsarena for dopingmidler. Men nye selgere er allerede på banen. – Dette er en katt- og muslek som politiet aldri kan vinne, sier en selger.

Publisert Publisert

Februar, 2016. Brukerne på dopingforumet Hushboard var urolige.

En av de flittigste blant dem, storselgeren «Roflarne», var ikke å få tak i. Brukernavnet bak nettbutikken Rofl’s Helsekost hadde forsvunnet, helt uten forvarsel.

Andre selgere hadde forsvunnet før ham. Andre skulle forsvinne etter ham. For forumsbrukerne var det klart hva det betydde.

«Og der var omtrent samtlige selgere borte fra forumet, og de som ikke er borte er stille som mus. Burde kundene være nervøse nå?» spurte en av brukerne på Hushboard.

Flere hev seg på.

Som en annen av brukerne skrev:

«Når alt kommer til alt, så gjelder det å tjene mest mulig så lenge som man kan. Når dagen kommer for ferietid, er det bare å holde kjeft og spise drittmaten i buret, og planlegge nye eventyr.»

Til slutt kom bekreftelsen fra brukeren 989Kriss:

«Rofl er tatt, det skjedde mandag kveld».

Personene politiet mener står bak Rofl’s Helsekost ble tatt av bergenspolitiet i februar i år. De er siktet for å ha solgt anabole androgene steroider (forkortet AAS) på postordre i flere år.

Arrestasjonene hadde sammenheng med en etterforskning på Østlandet. Flere var tatt, sammen med store mengder dopingmidler og produksjonsutstyr. Ett av depotene i Buskerud inneholdt varer og utstyr for anslagsvis 29 millioner kroner.

STORBESLAG: Politiet i Søndre Buskerud aksjonerte mot et dopingmiljø på Østlandet rundt nyttår. Det største beslaget hadde en antatt verdi på rundt 29 millioner kroner. Foto: NTB Scanpix/Politiet

Roflarne sto på en liste over selgere politiet mente å ha avslørt på nettforumet. Hans navn, og flere andre, ble sendt til politiet i Bergen. De overtok etter hvert hele saken.

«Operasjon Hush» ble født da bergenspolitiet overtok. 50–70 prosent av all omsetning av illegale dopingmidler i Norge har foregått på dopingforum på nettet, mener politiet.

Til sammen ble mer enn 20 personer i bergensområdet pågrepet i vinter og vår. De var alle tilknyttet dopingomsetningen på Hushboard og Roidboard, et tilsvarende forum. Mange av dem er siktet etter den såkalte mafiaparagrafen i straffeloven.

De to forumene har de siste årene fungert som delvis lukkede markedsplasser for alle som ønsker å kjøpe dopingmidler og andre medikamenter. Hushboard, det største av dem, har i dag mer enn 20.000 registrerte brukere i Skandinavia.

Gjennom årene har en lang rekke selgere lagt ut sine varelister for begeistrede kunder. Å bestille dopingmidler er omtrent like komplisert som å bestille en flybillett.

«Tar en liten konkurranse. Ettersender en pakke clenbuterol til en tilfeldig kunde som legger inn en bestilling mellom nå og søndag klokken 23.59», reklamerte butikken Konkurrenten i august.

Selgerne på Hushboard er ikke dårligere enn vanlige butikksjefer. Det er rabatter, salg og elleville dager.

TATT: Personene politiet mener sto bak Rofl´s helsekost ble pågrepet Foto: Skjermbilde

Kjøp og salg foregår ved at en selger – som «Rofl’s Helsekost» – legger ut lister med varer og priser. Rabattene er store for dem som bestiller for titusenvis av kroner. Selgerne er gruppert etter om de er nye i gamet, og dermed mindre trygge, eller om de har vært med lenge.

For å bli en populær selger må du gjennom en såkalt grønning: Når kjøperne mottar varene som bestilt, skriver de på forumet at selgeren er grønn, altså at alt er i orden. Jo flere som bekrefter at en kunde eller selger er grønn, jo mindre er sjansen for at du har møtt på en svindler, eller verre, politi.

– Folk har i flere år samlet seg på nettet for å kjøpe, selge og diskutere AAS. Det er ingen fast struktur, slik politiet synes å mene. Slik jeg ser det, blir det feil å snakke om organisert kriminalitet, sier mannen.

Ordene tilhører en av dem som er siktet for grov dopingforbrytelse etter opprullingen i bergensområdet. Fra et sted i Bergen svarer han på spørsmål sendt på e-post til hans krypterte konto.

Mannen er en av mange forumsbrukere BT har kontaktet. Han er blant dem som ble pågrepet av bergenspolitiet i vinter og i vår. Politiet mener han har vært del av en organisert, kriminell gruppe.

Han beskriver sin rolle som forholdsvis beskjeden. Han sier at han stort sett har besvart e-poster fra kjøpere. Mannen har i tillegg mottatt provisjon for salg av dopingmidler.

Opprullingen i Bergen startet for ett år siden.

Den siste novemberdagen i fjor var, som resten av høsten, sur. 3–4 grader. Tett regn. Bygningen i Solheimslien huset håndverkerbedriften til en latvisk mann. Firmaet hans hadde en pågående sak med Arbeidstilsynet. De hadde vært på befaring flere ganger tidligere, men denne dagen kom politiet på døren. På loftet fant de et beskjedent dopinglager, sammen med produksjonsutstyr, ampuller, esker og medikamenter.

AKSJONERTE: Dette huset, rett utenfor Bergen sentrum, inneholdt et lite dopinglager da politiet kom på døren i november i fjor. Foto: Odd E. Nerbø

En tidligere eiendomsmegler, en finansmann og den latviske huseieren kobles direkte til beslaget. De er alle rundt 30 år gamle.

Eiendomsmegleren og finansmannen er begge fra Sogn og Fjordane, og tidligere dømt for dopingforbrytelser. Huseieren er ikke tidligere straffet, og forklarer i avhør at han ikke hadde kjennskap til hva som gjemte seg på loftet.

Alle tre nekter skyld.

Noen uker etter razziaen i Solheimslien gikk politiet i gang med å ta selgere på dopingbørsene Husboard og Roidboard.

Gjennom beslagene politiet etter hvert gjorde, fikk de tak i det de selv omtaler som «en større mengde e-post».

500 kunder er identifisert, ifølge visepolitimester Olav Valland. Blant dem er flere politiansatte, vektere, helsearbeidere og folk i Forsvaret.

Bergenspolitiet mener den kriminelle virksomheten har pågått en god stund, og at den har vært organisert med importører, produsenter, selgere, underselgere og lagermenn.

Omsetningen beskriver de som høy: Flere titalll millioner kroner.

De fleste av dem som ble tatt i Bergen i vår, var selgere og underselgere, altså videreformidlere av dopingmidlene. De er unge menn i 20-årene.

Noen av dem har bakgrunn fra utelivsbransjen. Som den 26 år gamle mannen politiet mener var sentral på Hushboard, og angivelig en av to hovedmenn bak dopbutikken Rofl’s Helsekost. Mannen har tidligere vært daglig leder ved et av byens utesteder. Politiet mener at han også kan knyttes direkte til minst ett annet lager, bestående av i overkant av 100.000 piller anabole steroider og flere hundre tusen kroner i kontanter.

Den andre antatte hovedmannen har jobbet som dørvakt i Bergen.

Begge mennene er tidligere ustraffet. Det kjennetegner de fleste av dem som er tatt.

– Det er en katt- og muslek som politiet aldri kan vinne, sier selgeren BT har vært i kontakt med.

Bergenseren beskriver et nettverk med en forholdsvis løs struktur. Han forteller at det stort sett har det stått to personer bak hver butikk. De har i liten grad samarbeidet med andre butikker, bortsett fra enkelte byttehandler.

– Selgerne som ble tatt i vår har noen ganger kjøpt litt større parti sammen fordi de alene ikke har hatt penger til å kjøpe selv. Det har ikke vært noe fast samarbeid dem imellom, sier mannen.

Han mener at de fleste selger for å finansiere eget forbruk. Ingen eventyrlig profitt, sier han.

– Omsetningen svinger i løpet av året. Fortjenesten avhenger av årstidene, utvalg, konkurranse og så videre. Hvis du sitter foran pc-en ti timer om dagen, tjener du kanskje det jeg vil karakterisere som en vanlig årslønn. Steinrik blir du ikke.

TATT: Forretningsmannen fra Sogn og Fjordane er tidligere dømt for salg av ulovlige dopingmidler. Nå mener politiet at han kan ha vært delaktig i nok en stor dopingsak. Selv nekter han straffskyld. Foto: MARIT HOMMEDAL, NTB SCANPIX

Norsk politi er av en annen oppfatning. De mener mange kriminelle, som tidligere har drevet med salg av narkotika, blir tiltrukket av dopingvirksomhet. Potensialet for fortjeneste er stort, risikoen for å bli oppdaget er lavere, og, ikke minst, straffene er mye mildere.

Da politiet i Trøndelag rullet opp et stort, organisert nettverk i «Operasjon Gilde» for fem år siden, viste opplysninger fra etterforskningen blant annet at kostnaden på ett kilo importert råstoff kunne variere fra 5.000 til 30.000 kroner.

Tilsvarende mengde ferdigprodusert vare ble solgt videre for mellom 400.000 og en million kroner, ifølge politiet.

– Norsk politi har de siste årene gjennomført flere store dopingetterforskninger, på tross av at Politidirektoratet og Riksadvokaten har definert andre områder som viktigere, sier leder Eivind Borge i Kripos’ taktiske etterforskningsavdeling.

Politiet har de siste årene identifisert nye trender i dopingmiljøene:

  • Mer av produksjonen av dopingmidler skjer i Norge.

– Det så vi første gang for noen år siden, at miljøene bestiller det de trenger over nett, og så produserer selv, sier Borge.

  • Varene blir pakket inn på en mer profesjonell måte. Slik ser det ut som det er fabrikkproduserte, lovlige produkter. Men innholdet er gjerne noe helt annet enn det som står på pakken.
  • Miljøene organiserer seg mer profesjonelt. Tidligere produserte eller importerte ofte enkeltpersoner varene, for så å selge over nett eller på treningssentrene.

– Beslagstallene har ligget stabilt de siste to årene, men vi har sett gjennom etterforskningene at doping når ut til mange. Selgerne når ut til yngre brukere enn før, sier Kripos-lederen.

Slik kommer uerfarne brukere i kontakt med organiserte, kriminelle miljøer, mener han.

«Hadde du bare visst hva det kostet og drive en slik butikk, hadde du aldri stilt dette spørsmålet. Det er mange utgifter. Store utgifter»

Det skrev «Roflarne» på Hushboard i fjor høst. Da hadde en av kundene spurt hvorfor medikamentene var så dyre.

Det er nemlig dyrt å bruke steroider. En kur varer alt fra fire til 12 uker, og koster gjerne rundt 5000 kroner.

Også andre medikamenter er til salgs, som sexpiller og antidepressiver. Mange bruker slike legemidler for å demme opp for vanlige bivirkninger.

– Vi ser at noen bruker lave doser, mer eller mindre hele tiden. Det skyldes nok at brukerne ofte får helseproblemer når de avslutter de tidsbegrensede kurene. Da kompenserer de ved å bruke litt hele tiden.

Det sier avdelingsleder Fredrik Lauritzen ved avdeling for forebyggende helse i Antidoping Norge.

Deres utgangspunkt er at all bruk av anabole androgene steroider er forbundet med en risiko for å utvikle alvorlige helseskader.

Det synet står fast, til tross for at forskningen på langsiktige skadevirkninger ikke er kommet særlig langt.

– Brukere spiller russisk rulett med egen helse. Langvarig bruk kan gi økt risiko for tidlig død. Det er kjent at mange brukere har opplevd alvorlige, permanente skader etter å ha brukt dopingmidler, sier Lauritzen.

I 2013 trådte lovendringen i kraft som gjorde det straffbart å bruke anabole steroider. Tidligere omfattet forbudet kun salg og import. Noe av begrunnelsen for lovendringen var å forhindre dopingbruk blant unge.

Selgeren fra Bergen mener at kriminaliseringen var helt feil vei å gå.

– Jeg kan være enig i at enkeltes misbruk ikke er sunt, og at noen endrer atferd ved feil bruk. Jeg tror bare ikke at kriminalisering er løsningen.

Selv oppgir han å ha brukt anabole steroider i flere år.

– Ved å kriminalisere bruk stempler du i praksis en stor gruppe mennesker som kriminelle, mennesker som stort sett er helt lovlydige.

LEDERE: Etterforskningslederne Hege G. Natland og Askel Rødland har jobbet med «Operasjon Hush» siden i fjor høst. Operasjonen har vært seksjon for bekjempelse av organisert kriminalitets store satsingssak det siste året. De ønsker ikke å kommentere etterforskningen. Foto: Bjørn Erik Larsen

Han mener at politi, media og Antidoping Norge i for stor grad driver med svartmaling.

– Med doping, som med alt annet, må du skille mellom bruk og misbruk. Ja, doping har bivirkninger, men ved riktig bruk er ikke det noe stort tema.

– Hva er «riktig bruk»?

– Det finnes solide studier som sier at det går an å ta opp til 600 mg testosteron uten komplikasjoner. Men dette er veldig individuelt. Det handler om kontrollert bruk, hvor du kjenner dine egne begrensninger og din egen kropp. Problemet oppstår når brukere kjører i seg ting de ikke vet hva er, i doser de ikke skjønner rekkevidden av.

– Hvilke bivirkninger kan oppstå?

– Uren hud, krympende testikler, humørsvingninger, angst. Dette er fullt ut reelle bivirkninger. Men disse er forutsigbare, og kan kontrolleres hvis du sjekker verdiene dine jevnlig. Det er problem når kriminalisering medfører at brukere slutter å gå til lege, sier han.

– Så kan vi godt snakke litt om ytterkantene, de som ofte blir brukt som eksempler, men som bare utgjør en svært liten del av brukergruppen, og som ikke burde være representative.

Han nevner utålmodige kroppsbyggere som går over til å bruke steroider mer eller mindre hele tiden. Folk som har blandingsmisbruk, bestående av eksempelvis farlige slankemidler og narkotiske stoffer, i tillegg til steroider. De som bruker anabole steroider mens de driver utstrakt og hard cardio-trening.

Til sist nevner han personer som bruker C17-alpha-steroider – ekstra potente steroider – lenger enn fem-seks uker om gangen.

– Det er uforsvarlig. Dette er misbrukere som enten tar store sjanser for å oppnå sine mål, eller de vet ikke bedre. Det er ingen som får kreft, hjerte- eller leverproblemer med riktig bruk i moderate doser. Det er heller ingen studier som viser det, sier mannen.

Fredrik Lauritzen i Antidoping Norge er uenig.

– Forbudet har en tydelig forebyggende effekt. Unge mennesker vil kanskje tenke seg om to ganger før de sier ja til den første kuren når de vet at det kan bety straff og merknader på rullebladet, sier Lauritzen.

– Hva tenker du om at enkelte lar være å oppsøke lege før og etter kur fordi de frykter å bli oppdaget og straffet?

– Jeg kan ikke helt se at det skulle være en gyldig innvending mot et forbud. Leger har taushetsplikt. Og AAS-brukere ser ikke lenger ut som tradisjonelle kroppsbyggere. De har ikke nødvendigvis den voldsomme muskelmassen. Da er det vanskeligere å fatte mistanke umiddelbart, sier Lauritzen.

«Bruk bare Countermail til kontakt, slett e-post, motta pakker via posten (aldri ansikt til ansikt eller annet), betal med bitcoins. Da vil du som kunde aldri bli tatt. Dette er sikkerhetssteg som koster rundt 100 kr og tar deg 10 min å installere.»

På Hushboard instrueres kjøpere i detalj i hvordan de skal unngå å bli identifisert av politiet.

Fremgangsmåten ved kjøp og salg følger samme mønster som er blitt avdekket i de store dopingsakene som er blitt rullet opp de siste årene. Forumene blir brukt til å reklamere og opprette kontakt med potensielle kunder. Selve handelen blir gjort på e-post gjennom den krypterte e-posttjeneren Countermail, eller tilsvarende tjenester.

Politiet har sendt en utleveringsbegjæring til det svenske selskapet bak Countermail. Det kan vise seg å bli en utfordring. Selv om politiet skulle få utlevert informasjon eller såkalte krypteringsnøkler, vil innholdet først bli lesbart når de sitter på brukernes unike passord. Disse kan være opptil 128 tegn lange.

Eksperter ved NTNU forsøkte å knekke passord for politiet under trøndernes «Operasjon Gilde» i 2012.

De holdt på noen uker før de ga opp, til tross for at datamaskinene deres kunne teste flere millioner passordkombinasjoner i sekundet.

TIPS: Brukerne på Hushboard og liknende forum er opptatt av kosthold. Her diskuterer de priser på fisk og kylling. Foto: Skjermbilde

Når selve handelen er gjennomført, sendes varene fra depotene som uprioritert post til kunden. Mens det tidligere var mulig å sende kontanter i posten, krever selgerne nå vanligvis betaling via Bitcoin, en kryptert, digital valuta.

«Hei!

Det er godt du legger igjen navnet ditt i alle fall. Ha en forjævli fremtid.

Jævla svin hold deg til helvete ute av våre saker, jeg gir blanke faen i hva du skriver og forteller meg, jeg hunter deg ned med et knips din tosk, ikke faen spør etter en dritt og forsvinn fra community'et vårt eller så blir det jævli synd for deg.

Finn no faens annet å skrive om, å jeg sier det bare en gang eller så kommer vi å knekker døren di å banker livskiten ut a deg, men da er det for seint, okey?»

BT har i arbeidet med denne saken vært i kontakt med flere av de sentrale brukerne på Hushboard. Noen har meddelt at de ikke ønsker å snakke med oss. Andre har gitt opplysninger om virksomheten. Og én har kommet med konkrete trusler om vold dersom vi skriver om nettsamfunnet.

De siste ukene og månedene har politiet varetektsfengslet flere personer. Noen av dem har befunnet seg høyere i næringskjeden, får BT opplyst.

Flere av disse har ingen direkte kobling til selgerne som opererer på nettet.

Men politiet mener de er del av samme virksomhet.

To menn er tatt for å ha overlevert større mengder dopingmidler, mot penger, til en revisor i 40-årene fra Bergen. Saken har også forgreininger til utlandet.

Eieren av Hushboard-domenet har ikke svart på BTs henvendelser.

I dag er stemningen avslappet på Hushboard. Kurer blir diskutert, logger over medikament-kvaliteten blir sirlig ført av noen.

Rolf’s Helsekost er kanskje borte, men flere nye butikker er kommet til siden BT begynte å følge forumet for snart et år siden.

– Det fins tre ganger så mange aktive aktører på det norske markedet nå, sammenlignet med for 12 måneder siden. Ved at politiet har presset ut norske aktører, har en rekke utenlandske operatører fått etablere seg. Markedet er mer robust enn noensinne, sier selgeren BT har intervjuet.

Publisert