BT Magasinet

Hvilken Facebook-type er du?

Nettet får frem det verste og beste i oss. Men er det på Facebook vi viser hvem vi egentlig er?

Jeg kom til å fundere på dette da Facebook gratulerte meg med tiårsjubileet for noen uker siden. Omtrent samtidig leste jeg en lang Facebook-tråd der folk herset og raljerte med hverandre. Diskusjonen gikk høylytt og karakteristikkene var nådeløse.

Siden den gang har jeg prøvd å kategorisere Facebook-vennene mine. Hvis du ikke finner deg selv i én av disse gruppene, er du sannsynligvis en kombinasjon av flere typer.

Selfiekongen. Legger ut bilder av alt mulig, enten han er på Slottsplassen, Fisketorget eller bare ute i den lille båten sin. Felles for alle bildene er at han selv er i forgrunnen. Plagsomt selvopptatt.

Treningsnarkomanen. Legger ut uendelige mengder med treningsbilder av seg selv. Ofte på nye fjelltopper. Men også hver gang han er i Stoltzen. Irriterende sprek.

Viktigperen. Deler artikler om kjedelige, men politisk korrekte emner. Det meste er så kjedelig at du tviler på om vedkommende har lest det selv.

Musikkelskeren. Trykker på deleknappen i Spotify hver gang han hører en ny låt. Enda verre: Han som trykker på deleknappen hver gang han hører en gammel låt alle andre er lei.

Romantikeren. Deler utelukkende poetiske visdomsord om livet, gjerne på engelsk og med en dus, blomstrete bakgrunn. Oftest en kvinne.

Jobbdeleren. Deler utelukkende jobbrelaterte ting. Arbeider som regel med journalistikk, kultur eller reklame.

Fotballidioten. Skriver “1–0!!!!!”, “YNWA”, “GSKH”, eller andre slagord som er komplett uforståelig for dem som ikke følger med. Holder ofte med Liverpool eller Brann. Vanligvis en voksen mann.

Den familiekjære. Poster bilder hver gang barnebarna eller noen andre i familien er på besøk.

Fasadebyggeren. Viser frem familielykken så ofte han kan. Egentlig har han det helt passe, men det får ingen likerklikk.

Gratulanten. Bruker Facebook utelukkende til å gratulere andre med dagen. Strør om seg med superlativer. For eksempel: «Gratulerer, min nydelige, superspreke, fantastisk greie og grenseløst omsorgsfulle datter. Elsker deg aller høyest.»

Dyreelskeren. Hvis katten hennes er borte mer enn en natt, involverer hun hele Facebook for å finne den. Poster utelukkende bilder av dyr, gjerne i sofaen, i sengen eller oppå middagsbordet. Oppå middagsbordet!

Spammeren. Deler videoer av håpløse lukeparkeringer, folk som går på trynet i fylla eller andre helt uvesentlige ting. Kan heldigvis avfølges.

Matflasheren. Deler lekre bilder av måltidet hver gang han spiser ute. Bruker alltid “sjekk inn”-funksjonen for å vise hvilken restaurant han er på. Viser aldri hva han spiser hjemme.

Den ufeilbarlige. Skriver nedlatende om politikere og andre maktpersoner. I egne øyne er han perfekt, selv om statusene hans er fulle av skrivefeil.

Snokeren. Legger aldri ut noe selv. Liker ingen ting. Følger bare med, og vet alt om deg.

Den nyforelskede. Poster hjerter og nusselige “elsker deg”-statuser på veggen til kjæresten sånn at alle kan se det. Irriterende for alle andre enn kjæresten.

Brølapen. Mener generelt at alt var bedre før, og har gitt seg selv mandat til å brøle ut om alt som er feil, irriterende, provoserende eller urettferdig. Klager så ofte han kan, gjerne over sin tidligere arbeidsplass, innvandrere eller Brann.

Når du treffer brølapen på bussen, er han derimot hyggelig. Akkurat som de fleste vennene du har i ditt virkelige liv.

widget-list