Null i naturfag

GOD HELG: Norgesferien fikk meg til å innse at jeg har sjokkerende store hull i hodet.

Rev eller reinsdyr? Dette med dyr kan være ganske forvirrende.
  • Kjetil Kopren Ullebø
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

I 1978 forlot Edvin K. Thorson byen for å flytte til Langedrag. Mellom to daler på Østlandet startet han og familien Langedrag naturpark.

Der, tusen meter over havet, fikk han på plass alt fra gris til gaupe, fra elg til ulv.

42 år senere kom det en annen fyr fra byen til Langedrag. Og i løpet av disse årene har naturparken trolig aldri hatt besøk av noen med mindre peiling på dyr enn bergenseren som kom gående inn porten sommeren 2020.

I sommer lærte jeg litt om Norge. Jeg lærte for eksempel at «Blingsmoen» trolig er verdens mest østlandske stedsnavn, og at Vinmonopolet i Askvoll er stengt mandag og tirsdag.

Og så lærte jeg én ting om meg selv: Jeg vet nesten ingenting om dyreriket. For fyren som kom gående inn på Langedrag med familien, var selvsagt meg.

Jeg har egentlig alltid visst det. En gang da jeg var yngre, kom jeg hjem til mine foreldre på Bønes og fortalte at jeg hadde sett en elg. Det er selvsagt ikke elg på Bønes. Jeg hadde sett en hjort som hadde forvillet seg ned fra Løvstakken (det skal sies at det var en enormt svær hjort, og jeg var ikke den eneste på Bønes som trodde det var elg).

Med en gang jeg kom gående inn porten på Langedrag, kjente jeg at jeg var på tynn is. Jeg kunne ikke lenger svare på noen ting. I hvert fall ikke spørsmålene fra familiens yngste medlemmer.

– Hvorfor geiten har horn? Nei, geiten liker vel å stange litt, da.

– Hva elgen gjør? Nei, elgen står vel mest og slapper av.

– Hva gauper spiser? Nei, gauper spiser vel gaupemat.

Men det hele toppet seg da vi sto utenfor et av de inngjerdede områdene. På et skilt sto det skrevet «rein», og innenfor gjerdet kom det tuslende et lite dyr jeg ble litt usikker på.

– Hvilket dyr er det, spurte treåringen.

Jeg måtte tenke. Det sto «rein» på skiltet, men selv jeg fikk ikke det helt til å stemme. Kanskje det kunne være et lite babyreinsdyr?

Jeg lot det stå til.

– Det er et reinsdyr, svarte jeg.

Like bortenfor sto det en gutt i femårsalderen. Han sperret opp ørene og så på meg med et svært oppgitt blikk.

– Et reinsdyr, seriøst? Det er en rev, sa han.

I ni av ti tilfeller ville nok selv jeg sett forskjell på en rev og reinsdyr, men mine kunnskaper om dyr er under enhver kritikk. Jeg vet heldigvis noen andre ting. Jeg kan utenat de fleste jinglene som blir spilt på stoppestedene til Bybanen, og jeg vet hvem som scoret Branns mål i bortekampen i cupvinnercupen mot Cercle Brügge i 1996.

Men det hjelper lite når du står i dyreparken og blir satt på plass av en oppgitt femåring.

Publisert
  1. God helg
  2. Ulv
  3. Elg
  4. Dyr

Mer fra BT magasinet

BT anbefaler

Seks hurtigtester var positive. PCR-testene var negative.

Hun har korona, sier FHI-overlege. Hun har ikke korona, sier labsjef på Haukeland.

LES SAKEN