– Dette er bilder ingen vil se, for det er ubehagelig å bli minnet om

Grensen Serbia-Ungarn, 2015. Det er tidlig morgen. En familie kryper under grensegjerdet som ungarerne er i ferd med å sette opp. Mannen rekker ikke å komme gjennom før grensevaktene kommer. Senere på dagen lykkes han, og han blir gjenforent med familien.

Fotografen har brukt årevis på å dokumentere flyktningekrisen i Europa.

Se på bildet over. Et ikonisk bilde av flyktninger i Europa. Høsten 2015. En familie forsøker å krysse grensen fra Serbia til Ungarn, hvor piggtrådgjerdet skal holde flyktningene ute.

Men se på bildet én gang til. Den lille jenten gråter fordi håret hennes sitter fast i piggtråden. Mannen bakerst forsøker å hjelpe.

Solen står lavt. Morgenlyset faller inn og danner lange skygger.

Fotografen heter Jacob Ehrbahn og har jobbet lenge for den danske avisen Politiken.

Jacob Ehrbahn har vandret langs grensen morgen etter morgen. Ettermiddager og kvelder. Kun for å fange dette bildet. I begynnelsen kom grensevaktene løpende hver gang han løftet kameraet. De trodde at det betydde at flyktninger var i ferd med å passere. Jacob Ehrbahn løftet da kameraet igjen og igjen, helt til grensevaktene sluttet å reagere. Da var han klar da den lille familien på bildet kom forbi.

– Du må være på riktig sted til riktig tid og få det hele til å gå opp inne i din firkant, sier han.

Bildet er kun ett av i alt 168 bilder som Politiken-fotografen har samlet i en ny fotobok, som han har gitt tittelen «Drømmen om Europa». 168 bilder utvalgt blant mer enn hundre tusen fotografier han har tatt på 19 reportasjereiser i løpet av de siste seks årene. En bok som tar leseren med ut på en lang reise gjennom flere år med flyktningkrise. Til Hellas, Frankrike, Italia, Tyrkia, Ungarn, Bosnia og Sverige.

Les hele saken med abonnement