De beste resultater krever de beste menneskene - også i 2018

Meglere sparer boligselgere for verdifull tid, men produkt og kunnskap er det viktigste i leveransen. Det kan ikke automatiseres, og derfor vil megleryrket fortsette å leve i beste velgående.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

Det mener Tom Jørgensen, partner og daglig leder i PrivatMegleren Vikebø og Jørgensen. Megleren har reflektert mye over digitaliseringen som skjer både i eiendomsbransjen og i andre bransjer.

– Alle oppgaver som digitaliseres, har svært høy forutsigbarhet og få variasjoner. Det er ikke svært ulikt å ta opp lån i en bank, sammenlignet med en annen. I tillegg er fallhøyden lav, forteller Jørgensen.

Han viser til at to identiske leiligheter i Møllendalsveien nylig ble solgt med 550.000 kroner i differanse. Den ene gjennom PrivatMegleren, den andre gjennom en rimelig løsning.

– Boligsalg handler om langt mer enn å hente inn informasjon. Til syvende og sist er den viktigste ingrediensen for et godt boligsalg fortsatt utførelsen. Den megleren som gjør jobben skikkelig, får det beste resultatet og reduserer risiko. Du kan selvsagt få et godt resultat ved å velge en rimelig løsning. Men det har alltid vært slik at godt håndverk gir det beste resultatet. Bare se på hvordan det gikk med Roald Amundsen og Robert Scott.

Under to prosent selger selv

Tall fra Finn.no viser at andelen som annonserte bolig på egen hånd falt og utgjorde i fjor i underkant av to prosent.

– En forklaring på dette er at det er tidkrevende og risikabelt å selge bolig selv. En annen er at de som har forsøkt det, ikke har oppnådd de resultatene de ble forespeilet.

Jørgensen viser til at det hele er en klassisk kost-nytte-situasjon.

– Selgeren i Møllendalsveien vurderte det slik at en besparelse på rundt 50.000 kroner ville være lønnsomt. Fasiten er at naboen solgte ti ganger så raskt og satt igjen med en halv million mer.

Les også:Parkveien solgt 2,6 millioner over prisantydning

Uforutsigbarhet

I tillegg vil det alltid være uforutsigbare eventualiteter som dukker opp i forbindelse med boligsalg.

– Nylig solgte jeg en bolig hvor eieren selv ikke visste at det var opprettet en tilsynssak på en bod som var ulovlig satt opp på eiendommen hans. Heldigvis ble det oppdaget i tide og vi fikk på plass de riktige opplysningene i salgsoppgaven, men slike ting kan i verste fall gi tap for både selger og kjøper. Bruker man eiendomsmegler skal man kunne forvente å få råd og hjelp til slike saker, forklarer Jørgensen, og fortsetter:

– Som privatperson har man ingen føling med hva som rører seg i markedet. Meglerne i PrivatMegleren er tett på markedet hver dag, jobber knallhardt for å finne de riktige kjøperne og yter det lille ekstra for å gjøre kunder fornøyde.

Les også: Tjente 305.000 kroner året på leiligheten

Digitale løsninger gjør meglere til bedre meglere

Selv om Jørgensen er tydelig på at kjernen i megleryrket ikke bør automatiseres, er han klar på at datamaskiner er bedre enn mennesker på flere områder.

– Å påstå at vi meglere frykter digitalisering, er helt feil. Tvert imot, er vi er langt fremme i klassen for å presse dette frem. Vi har allerede brukt roboten «Pia» i to år. Dette er en kunstig intelligens som leter opp og kvalitetssikrer potensielle kjøpere til boliger våre meglere skal selge. Videre har vi automatisert deler av boligannonseringen. Annonseverktøyet KLiKK benytter verdensledende teknologi til å lete opp potensielle boligkjøpere, forteller Jørgensen.

Alle de digitale hjelpemidlene som PrivatMegleren benytter seg av, gjør at de kan bruke mer tid på kjernen i det de driver med: Å finne den kjøperen som er villig til å betale mest for din bolig.

Lik PrivatMegleren sin Facebookside