Samboerparet Tom Hiis Bergh, Soukaina Legdani og hunden Ask er på plass i den helt nye leiligheten i boligprosjektet 1912 fra BOB BBL på Damsgård.

– Velkommen! Nå begynner vi endelig å komme i orden. Vi flyttet inn for en uke siden. I dag er det første dagen vi kan slappe av, sier Tom og skjenker i kaffekoppen.

Tatt vare på historien

De to går ut på den innebygde terrassen som har utsyn til gangbroen Småpudden og Fløttmannsplassen rett foran bygget.

– Det som er så bra, er at BOB har tatt vare på den gamle teglsteinfasaden og satt inn vinduer som ligner på de originale, sier de to fornøyd:

– Selv om vi først trodde terrassen skulle være åpen, er vi glade for vinduene som kom. Det er blitt en fin vinterhage som vi kommer til å bruke mye både med og uten gjester. Dessuten passer den godt i regnbyen Bergen.

For mer informasjon om BOBs neste prosjekt: Kranen sameie

MIDT I SMØRØYET: God utsikt ned til Fløttmannsplassen fra leiligheten i 1912.
Foto: Brand Studio

Fersk boligkjøper

Men det er ikke en selvfølge at samboerparet sikret seg drømmeleiligheten.

Fra sitt tidligere jobbkontor på andre siden av Damsgårdssundet kunne Tom se den slitte fabrikkbygningen som sakte men sikkert skulle bli til et nytt og flott boligprosjekt.

– Der ville jeg bo. Men jeg slo tanken fra meg etter hvert. Jeg hadde rett og slett ikke råd, trodde jeg.

Som ung og uerfaren, på sin første boligjakt, trodde Tom at han måtte betale ut hele kjøpesummen for leiligheten før den var ferdig. Men skuffelsen over manglende kapital forsvant fort. En kollega kunne fortelle ham at han bare måtte legge ti prosent av kjøpesummen på bordet som forskudd siden prosjektet ikke var ferdig før om to år.

– Men det sto om minutter, forteller Tom og smiler.

FLAKS: Tom utenfor leiligheten i juli 2016.
Privat

– Det var en annen som hadde skrevet under kontrakten, men som ombestemte seg. Og bare minutter etter vi hadde signert, var samme kjøper på tråden. Vedkommende ville likevel ha leiligheten, men da var den vår.

– Du hadde litt flaks?

– Det kan du trygt si. Det var på hengende håret. Men nå er vi her, og her blir vi i overskuelig fremtid!

Dokumenterte byggingen

Tom dokumenterte byggingen av leiligheten med kamera underveis.

– Jeg ble litt hektet på å hele prosjektet. Jeg var stadig borte ved fabrikkbygget med kameraet og tok bilder. En dag var jeg heldig og traff en fyr som hjalp meg å komme inn og ta bilder fra innsiden også.

– Jeg fant fort ut hvor vår leilighet skulle komme, sier han og viser bildene av en nedslitt fabrikkhall.

– Her ser du til og med utsikten vår.

FØR: Slik så leiligheten til Tom og Soukaina ut i november 2016
Foto: Tom Hiis Bergh

Nå fremstår bygget i ny drakt. Historien er bevart i fasaden, men resten er helt nytt.

Den nedslitte fabrikken har blitt 111 leiligheter fra 48 til 120 kvadratmeter, med ni «townhouses» i ene enden av prosjektet. I første etasje finner man en stor dagligvarebutikk.

Noen av rekkehusene er tilrettelagt med hybelareal for utleie, andre har private takterrasser med utsikt mot fjord og sjø. I tillegg kan beboerne i 1912 benytte to store, felles takhager.

Et godt nabolag

Det unge paret tror de vil bli boende lenge i Damsgårdssundet.

– I bygningen der den gamle Kavli-fabrikken holdt til rett ved Småpudden er det snakk om å bygge kulturhus, sier Soukaina på klingende bergensk.

– Dette er ikke et sted der folk bare skal spise og sove, men også ha gode tilbud til beboerne. Nå ønsker vi en kafé og kanskje et lite bakeri. Det hadde vært prikken over i-en.

– Det bygges barnehage her, og det ligger en skole i nærheten. Her er det både unge folk og eldre folk. Det er en fin miks.

– Men det som er ekstra gøy med å flytte hit, er å få være med å forme sitt eget bomiljø.

På handletur

Det norsk-franske samboerparet har handlet bruktmøbler på Finn til leiligheten.

– Vi er veldig fornøyde. Det er mest skandinavisk design, og litt fransk stil med middelhavstouch på noe også, sier de.

PÅ PLASS: Ny stue med norsk-fransk stil.
Foto: Brand Studio

Begge to er glad i mat, og den åpne kjøkkenløsningen passer dem fint.

– Blir det norsk eller fransk mat?

– Begge deler, sier det nyinnflyttede paret, som er mest fornøyd med at de har fått god plass til å kokkelere på kjøkkenet.

Traff hverandre i Lyon

Paret traff hverandre i Lyon for et par år siden. De ruslet rundt hver for seg i den grønne lungen Parc de la Tête d’Or, og kom i prat. Tom jobbet da som praktikant for en større norsk lakseeksportør i den franske byen.

– Det var morsomt da han sa han var norsk og jobbet med laks. Det første vi franskmenn tenker på når vi tenker på Norge, er fisk. Tom var den første nordmannen jeg hadde møtt, og selvfølgelig jobbet han med nettopp det, sier Soukaina og ler hjertelig.

Hun er utdannet sivilingeniør.

– Jeg har jobbet mye med byplanlegging, offentlig transport og infrastruktur, sier hun og avslutter:

– Rent faglig vil jeg si at BOB gjør en veldig god jobb med utviklingen av Damsgårdssundet.