Pastaguide: Slik velger du riktig pasta

Rask hverdagsmiddag eller imponerende tre-retters? Med et stort utvalg av pasta trenger du ikke lenger lure på hva du skal servere til middag.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

Det er få ting som er mer italiensk enn pasta og er du en av de som bare forbinder pasta med spagetti Bolognese har du mye godt i vente. Med et stort utvalg fra MENY er det mye spennende å velge mellom, enten du er ute etter en rask og enkel hverdagsmiddag, eller ønsker å imponere i middagsselskap.

Linguini, Conchiglie, Girasoli... Hvor mange pastatyper kjenner du til? Se vår store guide nederst i saken!

Prøv en ny vri på den klassiske retten fra Italia: Pasta carbonara med nygrillet kylling, cherrytomater og bacon

Laget med hjertet

De beste pastaproduktene kommer naturlig nok fra Italia. Giovanni Rana, mannen bak Italias favorittpasta-produsent, Rana, sa en gang: ”Du lurer ikke en italiener – det du lager med hendene må komme fra hjertet!” Og skal man tro kokkene, smaker virkelig pastaproduktene han lager som de kommer fra nettopp hjertet.

- Jeg er veldig glad i Ranas ravioli med steinsopp og sjampinjong, forteller Espen Schøning Lie, kokk og leder for MENY-Lauget, hos MENY.

– Den passer utmerket med fløtesaus og litt revet parmesan og kvernet pepper, og passer perfekt når jeg har lyst på noe godt, raskt og smakfullt.

Etter original oppskrift

En annen favoritt blant kokkene er Jacobs Utvalgte Pasta. Denne lages etter original oppskrift fra Sør-Italia, med durumhvete. Pastaen støpes i bronseformer og tørkes på lav temperatur, noe som frembringer den gode smaken på råvarene og gir en naturlig, ru overflate.

– Den ru overflaten gjør at pastaen trekker til seg sausen enda bedre, forklarer Espen.

– Jacobs Utvalgte pasta er en anelse større og tykkere enn vanlig pasta. Min mening er at dette gjør den litt bedre.

Kokkens anbefaling: Conchiglie med kyllingbryst, bakte høstgrønnsaker og sprøstekt spekeskinke

Hvor mange pastatyper kjenner du til?

Et stort utvalg av pastatyper gjør at du enkelt kan velge og variere som du vil. Her guider vi deg gjennom de forskjellige typene og tipser deg om hva de passer best til!

Penne: Penne er de skråskårede, hule pastasylindrene – finnes både som vanlig og fullkorn. Deilig med alt av tomat, kjøttboller, frisk basilikum og parmesan.

Spaghetti: Den du kjenner best. Skreddersydd for bolognese med parmesan eller carbonara eller pestosaus med lettrømme. Fullkorn eller vanlig.

Spaghettini: Spaghettini er en tynnere, mer delikat spaghettivariant som gir kortere koketid, prøv den med creme fraîche, røkt kolje og ristet bacon eller pancetta!

Linguini: Likner spagetti, men den litt flate formen gjør at den ser litt mer eksklusiv ut. Populær med havets frukter som blåskjell, vongoleskjell, sjøkreps, reker, hvitløk og tomat. Gjerne med Pasta Linguine fra Jacobs Utvalgte.

Lettvint og delikat familiemiddag: Pasta med reker i kremet saus

Tagliatelle: Bredbåndspasta. Perfekt til røkelaks og erter med Creme Fraiche, med skinke og ost, tomatsaus, asparges og stekte cherrytomater, pesto og vårløk. Alltid med et dryss av parmesan eller en annen smaksrik ost.

Conchiglie: Konkylieformet pastaene som gjerne kommer i massevis av blandede farger – dekorativt for dine gjester! Cochiglie betyr forresten skjell! Hva med ørret, spinat, oregano, ricotta og revet sitronskall?

Fusilloni: Spiralpasta eller skruer. Populært i Bolognese – ofte i flere farger og som fullkornspasta. Med reker og vårløk, eller spinatblader, sitron og cherrytomat eller choritzopølse og soltørket tomat i olje, gratinert med mozzarella Mmmmm….

Farfalle: Ganske tynn. Ser ut som en sløyfe eller sommerfugl og egner seg i salater eller sauser. En populær variant i norske kjøkken. Denne kan brukes til det meste, f.eks kylling, grillet paprika, løk og masse frisk persille.

Girasoli: Delikate store puter som kan være fylt med for eks. kremet og mild spinat. Her trenger du ikke noe særlig annet enn litt stekt sopp (Italienerne høvler selvsagt uhemmet på med trøffel på toppen), godt smør, salt, pepper og en revet smaksrik ost. Et dryss hakkede valnøtter tar retten fra himmelen til verdensrommet!

Sunn og rask middag: Tortellinisalat med røkt kylling, ruccola og pesto.

Gnocchi: Gnocchi er små potet & pastaklumper og betyr rett og slett klump. Serveres ofte på samme måte som pasta, sammen med saus, smør eller parmesan – kjøp den ferdig eller lag selv!

Ravioli: Ravioli er fylte, firkantede puter med ulikt innhold. Nydelig, og ofte servert med en skikkelig god bolognese.

Tortellini: Fylte halvmåner som er klemt sammen til små fylte ringer. Mange ulike smaker. Klassikeren fylles med ost og skinke, og serveres med fløte, ost og skinke. Dobbelt opp av alt det gode.