Hva er vel bedre enn en sommer på Vestlandet?

Hva skjer langs kysten i sommer?

Det skjer mye spennende langs vestlandskysten i sommer. Her har vi samlet høydepunktene du bør få med deg i sommeren 2019.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

Ferie på Vestlandet betyr mange aktiviteter og mye gøy. Vi har laget en oversikt som kan hjelpe deg i planleggingen av sommerferien.

Kystbussen frakter deg enkelt langs vestlandskysten i sommer. Kystbussen har cirka 13 avganger mellom Bergen til Stavanger hver dag, og kjører blant annet innom Stord, Sveio, Haugesund, Tysvær og Rennesøy.

BERGEN & OMEGN:

22. mai - 5. juni: Festspillene i Bergen

Bergen står på hodet når Festspillene braker løs med nær 400 arrangement og et spennende uteprogram!

Festspillene i Bergen er Nordens største musikk- og teaterfestival. Opplev en rekke konserter, opera, dans, teater, billedkunst og debatter, og et omfattende gratis uteprogram.

24. mai - 1. juni: Nattjazz

Mai og juni er tiden for NATTJAZZ-følelsen - det å vandre gatelangs i soloppgang, fuglekvitter og sommerluft, med musikk i blod og hode. NATTJAZZ er Nord Europas lengste jazz festival. Den musikalske profilen favner vidt, fra tradisjonell jazz til world music.

8. juni: Torgdagen

Den tradisjonsrike Torgdagen i Bergen har vært arrangert hvert år siden 1977, og er et signaturarrangement for handelsbyen Bergen og kystkulturen. Åpent fra kl. 11:00 - 16:00, på Fisketorget, selvfølgelig.

12. - 15. juni: Bergenfest

Fire dager med store musikkopplevelser. Blant de store artistene kommer Justin Vernons grensesprengende band Bon Iver og holder sin eneste konsert i Norge i år. I tillegg kommer fantastiske artister som Madrugada, Robert Plant, Patti Smith, Clean Bandit, og mange flere. Bergenfest byr på store og små scener, alle med unike konsertopplevelser.

Bergenfest er kåret til en av Europas beste festivaler i flere internasjonale medier. Foto: Bergen Live / Mads Neset

21.-24. juli: Bergen Tall Ships Races

I år er det Bergen sin tur til å være vertshavn for det spektakulære The Tall Ships Races, den internasjonale seilregattaen for ungdom. Disse dagene vil Vågen være full av yrende folkeliv, vakre seilskuter, entusiastiske skutemannskaper, flott musikk og en masse aktiviteter for store og små med fokus på ungdom og miljø i havet.

Tall Ships Races kommer tilbake til Bergen. Eivind Senneset

Fra 1. mai - 13. oktober: Edvard Grieg - lunsjkonsert hver dag

Opplev tonene fra Edvard Grieg i hans eget hjem: Troldhaugen. Hver uke gjennom sommeren vil en ny pianist spille velkjente og verdsatte stykker fra vår store komponist. Tide kjører buss til konsertene hver dag.

15. juli - 24. august: Grieg in Bergen Festival

Bergens største konsertarrangement for klassisk musikk i sommermånedene blir i år avholdt for 22. gang. Korskirken setter en vakker ramme for konsertene.

I hele sommer: Zipline på Ulriken

Norges raskeste zipline på Ulriken! Nyt utsikten over byen mens du svever i høy hastighet over bakken på Ulriken, Bergens høyeste byfjell (643 m o.h.).

Storslått utsikt mens du svever på Bergens tak. Foto: Bergen BaseCamp

​HAUGESUND, KARMØY & STORD

5. - 8. juni: Kopervik festival

Årets festival byr på musikkopplevelser du sent vil glemme. Her kan du oppleve blant annet 90-tallsfest med E-Type, Solid Base, Infinity og DJ Howard, og flere artister som Espen Fernando, Vidar Villa, og Supergruppen.

30. juni: IronMan, Haugesund

En ekte styrkeprøve i vakre omgivelser. Utøverne vil svømme 3800 meter i Skeisvatnet, sykle 18 mil gjennom Sveio, Haugesund, Karmøy og Tysvær og til slutt løpe 42,2 kilometer gjennom Haugesund. IronMan Haugesund er tidligere blitt kåret til verdens beste IronMan-løp.

4. - 7. juli: Skudefestivalen

Opplev en av Norges største kystkulturfestivaler i Skudeneshavn. Her blir det kulturmønstring med båter i alle kategorier, kunstutstillinger og konserter fra morgen til kveld. I år kan du oppleve blant annet Harbour Folk Band, Ole Paus, Britt Synnøve Johansen, Bjørn Berge Electric Band og Karmøygruppen The e feigt å øva.

4. - 7. juli: Skånevik Bluesfestival

Verdens beste bluesartister kommer på besøk hvert år og byr på stor stemning og masse folk. I år kan du oppleve blant annet + LIVE + , Amund Maarud feat. Lucky Lips, Vidar Busk/Daniel Eriksen/Stig Sjøstrøm, Sondre Justad, Stage Dolls og The Septmeber When.

8. - 11. august: Sildajazz, Haugesund

I løpet av fem svingende dager i august blir det en rekke konserter og arrangementer i en unik og sydende atmosfære. Sildajazzen tilbyr et stort program med både nasjonale og internasjonale artister. Jazzen står i sentrum med 70 orkestre og bortimot 400 musikere fordelt på mer enn 200 arrangementer.

Lystige toner og godt humør når Sildajazzen kommer til byen. Foto: Sildajazz

15. - 23. august: Havnedagene

Havnedagene ble første gang arrangert i 1990 og har vært en årviss mønstring av våre tradisjoner knyttet til vår maritime kystkultur. Havnedagene er møtestedet for kystens slitere både på land og sjø. Her kan du treffe jakter, jekter, sildeseilere og mye mer som flyte kan. Indre kai, Haugesund

17. - 23. august: Den norske filmfestivalen

Det blir glitter, glamour og filmopplevelser under Filmfestivalen i Haugesund i sommer. Amanda-prisen deles ut 18. august, Magne Furuholmen er årets filmfestivalutsti

23. - 24. august: Den festivalen i Vangen, Vangen Haugesund

Den festivalen i Vangen er en musikkfestival som ble arrangert for første gang i 2017. Med en musikkprofil som er like tydelig som den er enkel: musikk skal bevege og inspirere, uavhengig av sjanger, ønsker festivalen velkommen til å oppleve artister som Janove, Fay Wildhagen, Erlend Ropstad, Karin Park, Dagny og ikke minst Turbonegro.

Kystbussen er stolt sponsor, og du finner oss på stand inne på festivalområdet.

24. august: Steinsvikrittet, Tysværvåg

Steinsvikrittet er et ritt for terrengsyklister som foregår i vakre omgivelser på Tysværvåg. Deltakerne kan velge mellom distansene 27,5 og 58 kilometer. Det blir også arrangert barneritt og ungdomsritt. Er du med og sykler her, kan du få gode rabatter på Den festivalen i Vangen.

STAVANGER & OMEGN

3. - 15. juni: Altibox Norway Chess

Altibox Norway Chess har i løpet av få år blitt en av verdens sterkeste sjakk-turneringer. Sammen med 10 av verdens beste sjakkspillere stiller også vår egen verdensmester, Magnus Carlsen, opp. Det gjør også Fabiano Caruana (USA) og Ding Liren (Kina) som er rangert som henholdsvis nummer 2 og nummer 3 i verden. Gjør deg klar for noen heftige partier.

12. - 13. juli: Ranglerock

Ranglerock er en intim og trivelig festival med god musikk i fokus. Årets utgave er et musikalsk og sjangermessig mangfold uten like i Ranglerocks 18-årige historie. Frøkedal og Familien, Wet Dreams, MaidaVale, FEELS og Kathinka er noen av artistene du kan oppleve på Bryne Mølle på Bryne.

24. - 27. juli: Gladmat

Under matfestivalen Gladmat i Stavanger får du virkelig pirret smaksløkene. Festivalen er et utstillingsvindu for matproduksjon, gastronomi og matkultur, og er en arena hvor forbrukere og foredlere av mat møtes. I år arrangeres festivalen for 21. år på rad, og trekker opptil 250.000 besøkende i løpet av fire dager.

I 2019 arrangeres Gladmat for 21. år på rad, trekker opptil 250.000 besøkende i løpet av fire dager.

31. juli - 3. august: Skifestivalen Blink

Sommerens store skibegivenhet i Sandnes, Gjesdal og Lysebotn, hvor verdens beste skiskyttere og langrennsløpere skal duellere. I forbindelse med arrangementet har Skifestivalen Blink gitt gratiskonsert med Madcon i gave.

Hele sommeren: Preikestolen, Trolltunga og Kjerag.

DNT har laget en liste med de 10 mest populære turene i Norge. Blant de fire mest populære er tre av de i Rogaland, nemlig Preikestolen, Trolltunga og Kjerag. Det er mange tilbydere som kan ta deg med på en guidet tur. Men ingen stopper deg i å gå turen selv. Men pass på, turene er mer krevende enn de fleste tror.

Preikestolen Alexey Topolyanskiy/Unsplash

Her kan du bestille billett med Kystbussen. Du er garantert plass og bussen går cirka 13 ganger daglig. God tur!