blue-outline-red-stomach-1024x1024.jpg

blue-outline-red-stomach-1024x1024.jpg

Ikke bare sjarm med tarm: Stadig flere får kreft

– Symptomene kan være diffuse; fra mageknip og luftplager til endret avføring og blødninger. Hvis de varer, er det veldig lurt å sjekke nærmere. Tarmkreft er en hyppig og alvorlig sykdom – og den rammer stadig flere.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

På dataskjermen peker Peder Sandvold Olsen, spesialist i fordøyelsessykdommer, på et dystert diagram. Søylene som viser hvor mange nordmenn som årlig rammes av kreft i tykktarmen, blir stadig høyere.

Nå oppdages 4500 nye tilfeller hvert år, og Sandvold Olsen møter flere av dem.

Men gastroenterologen på Volvat Medisinske Senter møter også mange som vil forebygge sykdom. For han har en nyttig verktøykasse; tiltak som kan redusere kreftfaren.

Kan forebygge sykdommen

Gastroenterolog Peder Sandvold Olsen.

– Det er ikke uvanlig å ha polypper i tarmen. Disse er ikke plagsomme, men kan over tid være opphav til kreft. Ved å fjerne dem minsker risikoen for kreft. Vi fjerner altså «noe du ikke vet at du har», smiler Sandvold Olsen.Polyppene oppdages ved såkalt coloskopi, en grundig undersøkelse av tykktarmen. I tillegg baserer gastroenterologen sin vurdering på avføringsprøver, ultralyd, CT, MR – avhengig av hvor omfattende undersøkelsen skal være. De ulike typene metodikk er tilgjengelige på Volvat.Ved mistanke om sykdom i magesekken eller tolvfingertarmen kan det bli aktuelt å gjøre gastroskopi (kikkhullsundersøkelse via spiserør og magesekk).

– Vi har ved avdelingen vår i løpet av de siste årene også implementert mer spesielle undersøkelser slik som kapselendoskopi av tynntarm, og utstyr til trykk/pH-måling, i tillegg til alle typer CT- og MR-undersøkelser, slik at vi i dag fremstår som det eneste private senteret i Norge som har «alt under ett tak».

Er det noe du lurer på? Bestill time hos Volvat her

Vær oppmerksom på disse symptomene

– Det er særlig i aldersgruppen 45–50+ at tarmkreft begynner å gjøre seg gjeldende. Men sykdommen kan også ramme yngre, og symptomene kan være de samme. Også for yngre gjelder det å følge med; hvis magesmerter/diaré, luftplager, slapphet og vekttap varer over en måned, bør man sjekke hva det kan skyldes, sier Sandvold Olsen.

Tarmkreft omtales i dag som en livsstilssykdom. Økningen faller i tid sammen med en sterk økning i velstanden, det handler om årene etter annen verdenskrig.

– Det er stadig mye vi ikke vet. Men det pekes ofte på «noe i maten», på rødt kjøtt, røyking, overvekt. En viss arvelig komponent er det nok også, sier Sandvold Olsen.

Les mer om hvilken hjelp du kan få på Volvats sider for mage og tarm

På Volvat får du raske svar på undersøkelser - og god oppfølging.

Spis grønt, grovt og magert

Forebygging, altså for pasienten, handler i dag mye om kosthold. Peder Sandvold Olsen har et interessant spørsmål:

– Ja, hva spiste vi for 50 år siden? Altså før krefttallene begynte å stige? Mitt gode råd er det samme som Ingrid Espelid Hovig tidligere har kommet med: Spis grønt, grovt og magert, sier spesialisten i fordøyelsessykdommer.

Forøvrig tror han på å slappe av – også i vårt forhold til mat.

– I dag er det nok en overfiksering på glutenproblematikk. Gluteninnholdet i norske brød er riktignok firedoblet siden 1960-tallet, men vi har for tiden en lav toleranse for «magebuldring». Jeg tror det er viktig å slappe av, sier Peder Sandvold Olsen – som ofte samarbeider med Volvats ernæringsfysiologer.

­– Flere pasienter spør spontant om hvorfor de opplever mageplager, de spiser jo så sunt? Da kan det være nyttig å vite at frukt og grønnsaker kan gi luftplager. Fem om dagen, slik slagordet lyder, betyr også gjæring. Spiser man for mye sunne matvarer, kan det gi ubehag, sier Peder Sandvold Olsen.

­– Vi har imidlertid mange pasienter som har mye mageplager til tross for at de følger alle gode råd, og der man ikke finner noe galt ved utredning – gruppen med Irritabel tarm (IBS). Et nytt, spennende tilbud til de mest plagede i denne pasientgruppen, er det vi kaller for fekal transplantasjon, der vi forsøker å bytte ut tarmfloraen deres med tarmfloraen til en frisk giver. Vi har hatt et prosjekt der vi har gitt dette til 200 pasienter, med lovende resultater. – Så det er spennende å være gastroenterolog for tiden, ifølge Sandvold Olsen.

Er det noe du lurer på? Bestill time hos Volvat her

Les mer:

Les også

Hudproblemer? Her får du rask hjelp av hudspesialist

Vil du vite mer om Volvat?

Gå til kampanjesiden