Aksel Lund Svindal beste tips til struktur i hverdagen er en oppdatert møtekalender på telefonen. – Den er jeg fullstendig avhengig av, sier han. Foto: Johanna Siring
Aksel Lund Svindal beste tips til struktur i hverdagen er en oppdatert møtekalender på telefonen. – Den er jeg fullstendig avhengig av, sier han. Foto: Johanna Siring

Før jaget han gullet – nå jager han klokken

Det er halvannet år siden Aksel Lund Svindal (37) ble alpinpensjonist og sluttet å jage hundredeler. Men han jager fortsatt klokken. Intenst.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

– Tid er vår mest sårbare ressurs. Det finnes bare 24 timer i døgnet. Jeg vil få maks ut av de timene, sier Aksel Lund Svindal.

Vi skal tilbake til Aksels forhold til tid, men først må vi snakke litt om hva han driver med nå. Det er ikke så lett å beskrive jobben hans med få ord.

– Det er et spørsmål jeg får ganske ofte, men det er sjelden jeg har et godt svar på det. Jeg jobber med selskaper, da.

– Så du er investor?

– Nei, det vil jeg ikke si. Jeg vet nesten ikke hva det vil si å være det. Jeg sitter ikke og trader aksjer, for å si det sånn. Jeg er langt mer hands on.

– Gründer, da?

– Ikke det heller, egentlig. Det er andre enn meg som er gründere i de selskapene jeg jobber med. Men jeg er en god støttespiller. Det kan du skrive.

Elsker folk og prosjekter som pusher grenser

Flere av selskapene Aksel jobber med, er relatert til skikarrieren. Han er involvert i hotellprosjekter både i Hemsedal og på Hafjell, han jobber med en egen skikolleksjon, han lager skifilm og gjør flere skirelaterte samarbeid. Ved siden av disse prosjektene er det innovative techselskaper som har fanget interessen hans mest. Nylig ble han Samsung-ambassadør.

– Samsung er verdensledende på mobil, men leverer fortsatt innovasjon som en utfordrer. Det imponerer meg. Min fascinasjon for tech-industrien generelt handler om menneskene. Bransjen tiltrekker seg mennesker som ikke står rolig og som har høye mål, sier han.


Og når han snakker om banebrytende teknologi, trekker han særlig frem Samsung Galaxy Z Fold2 5G, den splitter nye foldbare telefonen til Samsung, som har skapt store overskrifter den siste tiden.

Samsung Galaxy Note20 Ultra kommer selvsagt med 5G. Fartskometen gleder seg til 5G er den nye normalen. Kapasiteten og responstiden er revolusjonerende. Foto: Johanna Siring.

Høyt tempo fremover

Han er litt usikker på hvor mange selskaper han jobber med nå, men etter litt enkel hoderegning kommer han frem til at det nok dreier seg om et tyvetall.

– Fem av prosjektene krever mye av meg, også er det fem til jeg er nokså tett på. Det er ganske mye. Litt for mye egentlig, konkluderer han.

Men Aksel er vant til å gjøre mange ting på en gang. Han hadde mer eller mindre en heltidsjobb ved siden av skikarrieren også, de siste årene før han la opp.

– Jeg er en offensiv type, både i forretningslivet og som idrettsutøver.

Og det er nok derfor han liker å utfordre klokken.

– For det første så er det gøy å være med på ting. Men skal det være noen vits å være med, så må du bidra. Ellers blir det jo bare dødvekt. Også føler jeg at jeg må holde meg oppdatert. Verden går så raskt fremover, og tempoet er høyt.

Kontoret er hvor som helst

Da Aksel konkurrerte på ski, hadde han 250 reisedøgn i året med landslaget. Forretningsreisene kom i tillegg. Reisingen har han fortsatt med etter at han la opp, både i og utenfor Norge, i alle fall før pandemien kom og la begrensninger på utfarten.

Han forteller at han fortsatt er mye på kontoret, men kontoret er ikke én fast plass ett sted.

– Det at jeg sitter på kontor betyr ikke at jeg sitter ved en kontorpult. Kontoret er ikke statisk. Det kan være hvor som helst, hos et av selskapene jeg jobber med eller hos andre jeg liker å være sammen med


Han tar helst tog når han er på farten, for da kan han jobbe underveis. Telefonmøter sparer han til lengre bilturer, og presentasjoner, e-poster og dokumenter raser han gjerne igjennom ventende på gate på flyplassen eller oppe i luften.

Drømmer om sykkelmøter

Kreative møter skulle han helst ha gjennomført på en tøff sykkeløkt i skogen.

– På sykkelen bobler det ofte over av ideer i hodet mitt. Men sykkelmøter funker jo ikke så godt, for jeg puster så innmari tungt. Men da gjelder det å ta et telefonmøte rett etter trening, når de nye ideene er friskt i minnet.

Han har vært Samsung-fan i mange år og har nå en Samsung Galaxy Note20 Ultra. Telefonen, med den velkjente S Pen, er med overalt. Det var den også da han var aktiv.

– Jeg hadde alltid telefonen tilgjengelig når jeg drev med styrketrening for eksempel. Da kom jeg ofte på ting og sendte av gårde en e-post eller tok en telefon mellom øvelsene. Jeg ble litt uglesett på Toppidrettssenteret faktisk. Men for meg var det naturlig og overhodet ikke en kilde til stress. Det funket mer som en stimuli på trening, sier Svindal.

– Er det virkelig et mål å være like rask med skjorte og slips som med fartsdressen?

– Tja, tempo er egentlig ikke så viktig for meg, men progresjon er viktig. Jeg vil ha resultater. Da må du stå på. Om du ikke gjør det, blir du tatt igjen. Og det orker jeg ikke tanken på, avslutter Aksel Lund Svindal.