Odd tok sykkelen fatt for å få fart på bergensernes nettsurfing

I år 2000 syklet NextGenTels Odd Høydalsvik fra kunde til kunde for å levere ut rutere. 20 år er gått, men fremdeles er målet til Sandsli-bedriften å tilby den aller mest moderne nettilgangen som eksisterer. Nå er det fiber som er fremtiden.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

– Det var ikke noe særlig plug and play da vi startet opp for 20 år siden, nei.

Odd Høydalsvik, en av gründerne i NextGenTel, humrer godt før han utdyper:

– Det var en del som skulle settes opp riktig for at alt skulle fungere: Bare det å få e-posten til å virke var ofte en utfordring.

Oppringt internett

Sømløs surfing var et relativt ukjent begrep for de fleste på 1990-tallet. I det hele tatt å komme seg på nett, var en heller møysommelig prosess i årene før NextGenTel så dagens lys i år 2000.

NextGenTel leverer i dag fiber og bredbånd over hele Norge

– Husker du det gamle telefonmodemet som man brukte for å få nettilgang? Og den hvinende og skrikende lyden det laget?

Det lynraske nettet vi i dag omgir oss med var bare som en utopisk drøm den gang.

NOSTALGISK GJENSYN: Telefon med stjerne- og firkanttast. Foto: Ida von Hanno Bast, Scanpix

mIRC, sol.no og AltaVista

For dere som ikke husker oppringt internett over telefonlinjen: Først ringte man altså opp teleleverandøren mens man hørte lyden av alle tallene man måtte slå.

Så kom det en lang, ulende og ganske så høyfrekvent lyd, som til slutt ble avløst av en slags underlig hvesing når datamaskinen endelig var på nett.

EN LINJE: Var noen i husstanden på mIRC, sol.no eller søkte etter kjendiser i AltaVista, ja så var det bare opptattsignaler å få for dem som måtte ringe. Foto: Werner Juvik, Scanpix

Ønsker du et nostalgisk gjenhør med lyden? Lenke til oppringt internett ligger lenger nede i saken.

– En god porsjon tålmodighet måtte til for å komme seg på nett. Knapt en eneste av dagens nettbrukere ville nok akseptert den trege surfehastigheten man hadde i internettets barndom, ser Odd Høydalsvik for seg.

Den gang var det også bokstavelig talt som om pengene forsvant mellom tastetrykkene til brukerne. Tellerskrittene løp nemlig fra første surfeminutt.

I tillegg var det umulig å bruke fasttelefonen i boligen samtidig som man var på nett: Var noen i husstanden på mIRC, sol.no eller søkte etter kjendiser i AltaVista, ja så var det bare opptattsignaler å få for dem som måtte ringe.

NextGenTel tilbyr flere Wifi-løsninger som sikrer enda bedre trådløst nett.

TÅLMODIGHET MÅTTE TIL: –Få av dagens nettbrukere ville akseptert den trege surfehastigheten man hadde i internettets barndom, ser Odd Høydalsvik for seg. Her står han inne på NextGenTels hovedkontor på Sandsli. Foto: Schibsted Partnerstudio

Bredbånd over telefonnettet

– Noen som husker ISDN, da? spør Høydalsvik muntert.

Integrated Services Digital Network kom i ordinær drift i Norge i 1994. ISDN gjorde det mulig å bruke telefonen samtidig som man var på internett. To telefonlinjer, tenke seg til!

Den, etter datidens svært raske bitraten på 128 kilobit pr. sekund, ble mye benyttet både av bedrifter og privatpersoner.

– ISDN var virkelig det helt store den gangen. Så mot slutten av 90-tallet ble det utviklet en ny teknologi som muliggjorde bredbånd over kobbernettet, altså over det vanlige telefonnettet, forklarer Høydalsvik, som nå er senioringeniør for nett og utbygging i NextGenTel.

Den nye teknologien fikk navnet ADSL, Asymmetric Digital Subscriber Line, og det var her NextGenTel kom på banen. Next Generation Telecom.

– Da de tradisjonelle telemonopolene så ble oppløste, åpnet det et stort mulighetsrom også for andre aktører enn Telenor, sier Høydalsvik videre.

Det kan være nyttig å koble til en extender for å utvide eller forlenge rekkevidden på nettverket ditt.

MODERNE: Med utstyr fra NextGenTel kunne man på begynnelsen av 2000-tallet se videofilm over telefonlinjen (ADSL) via internett. Foto: Helge Mikalsen, Scanpix

En nettrevolusjon

Sammen med fire andre gründere grep han muligheten, og startet et aldri så lite IT- og telekommunikasjonseventyr på Sandsli rett etter millenniumsskiftet.

– Og vi gikk rett på ADSL! Vi snakker fast pris og fri bruk. Dette var mye enklere å forholde seg til for kundene. I tillegg ble det mye billigere i forhold til ISDN og alle tellerskrittene som gikk med der, forteller Høydalsvik.

Interessen for ADSL var enorm.

– Vi ble oppringt fra folk over hele landet som ønsket denne nye teknologien. Hele nabolag gikk sammen om å samle underskrifter for å få oss til å komme og installere, minnes Høydalsvik.

NextGenTel har helt siden oppstarten for 20 år siden tilbudt bredbåndsprodukter på Telenors linjer. Etter at utbyggingen av fibernett for alvor skjøt fart på midten av 2000-tallet, samarbeider de også med ulike aktører rundt omkring i landet.

– Telenor har i alle år vært vår viktigste leverandør, men også vår viktigste konkurrent, sier Odd Høydalsvik.

SJEKK HVA NEXTGENTEL KAN LEVERE PÅ DIN ADRESSE

LOKAL BEDRIFT: Her på Sandsli startet Odd Høydalsvik og fire andre gründere et aldri så lite IT- og telekommunikasjonseventyr rett etter millenniumsskiftet. Foto: Schibsted Partnerstudio

Utfordreren fra Bergen

Helt siden starten har NextGenTel vært en av de viktigste utfordrerne i det norske bredbåndsmarkedet.

– Bedriften har på mange måter vært veldig viktig for alle internettkunder i Norge. Vi er en utfordrer i nettet som bidrar til å holde prisene nede og kvaliteten på tjenestene oppe. Slik tvinges de andre aktørene til å holde seg skjerpet, mener Høydalsvik.

I løpet av 20 år har produktene til NextGenTel stadig blitt flere, og hastigheten på nettet stadig høyere.

– Det ligger i DNA-et til selskapet at vi hele tiden skal gå videre og tilby det mest moderne som finnes. Nå er det fiber som er tingen, og vi leverer fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord, sier Høydalsvik.

TV-kundene skreddersyr enkelt sine egne kanalpakker med grunnpakker, tilleggspakker og enkeltkanaler.

ASL?: Chatting i år 2000 begynte ofte med tre bokstaver: Skrev du ASL, ønsket du å få vite «age, sex, location», altså «alder, kjønn, bosted», på den du snakket med. Foto: Jan Petter Lynau, Scanpix

Fiber er fremtiden

Fiber er det folk helst vil ha, men fremdeles er det ikke alle steder i vårt landstrakte land man kan få det. Utbyggingen er både dyr og går langsomt.

Og siden NextGenTel leverer på andre sine nett og ikke bygger selv, er selskapet avhengig av at andre bygger ut.

NextGenTel har mange samarbeidspartnere. Sjekk hvilke områder det bygges ut fiber.

– For vår del ønsker vi at fibernettet bygges ut så fort som mulig, men heldigvis finnes det alternativer for dem som ikke kan få det, sier Høydalsvik og utdyper:

– Vi selger fremdeles en god del ADSL, eller VDSL som videreutviklingen heter. (Very high speed digital subscriber line). VDSL kan levere opp til 60 megabit pr. sekund, og er et veldig godt produkt.

Når Odd Høydalsvik nå ser tilbake på 20 år med NextGenTel, er det naturlig å se fremover også:

– Det er ikke lett å spå, men i år 2040 vil jeg tro at så godt som alt er på fiber. Hastigheten er enda høyere enn i dag, og mobilen blir bare viktigere og viktigere. For vår del er TV også et viktig satsingsområde, noe jeg tror bare vil øke.

ØNSKEDRØM: NextGenTel skulle gjerne sett at fibernettet ble bygget ut enda fortere, men heldigvis finnes det alternativer for dem som enda ikke kan få fiber. Foto: Schibsted Partnerstudio

Les også:

ALSO READ

Tid for digitale familiebesøk og online tacofredag med vennegjengen

ALSO READ

Slik får du stålkontroll på hjemmenettverket ditt