Guide til riktig matoppbevaring: Slik minimerer du matsvinn

Et overfylt kjøleskap skaper ikke bare kaos, det kan også bidra til økt matsvinn. De nye kjøleskapene fra LG kommer med mange smarte funksjoner som hjelper til å holde maten fersk lenger. Denne guiden viser deg hvordan du utnytter funksjonene best.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

Hva trenger egentlig å være i kjøleskapet?

Alle matvarer trives ikke i kulden, og noen råvarer kan til og med få frostskader eller smaksendringer i kjøleskapet. Mange tror at mat holder lengre jo kaldere de oppbevares, men mye trives faktisk bedre i romtemperatur.

– Den ideelle temperaturen i et kjøleskap er mellom fire og fem grader. Da trives kjøtt, fisk og meieriprodukter, så vel som en del frukt og grønt aller best, ifølge produktspesialist i LG, Mats Haglund.

For eksempel kan bær, epler, appelsiner, blomkål, gulrøtter, poteter, salat, sopp og hvitløk med fordel oppbevares i grønnsakskuffen. Der er luftfuktigheten høyest. Avokado, banan, sitron, agurk, paprika og tomat klarer seg fint i romtemperatur.

Klikk her for å finne kjøleskapet eller fryseren som passer best for deg
LGs kjøleskap er spesiallaget for at matvarene dine skal oppbevares mest mulig hensiktsmessig.
LGs kjøleskap er spesiallaget for at matvarene dine skal oppbevares mest mulig hensiktsmessig.

Etylengass – frukt og grønts verste fiende

Råvarer som tomat, paprika, epler, melon og banan avgir etylengass i modningsprosessen. Denne gassen skader andre råvarer. Agurk og squash er spesielt følsomme for etylengass. Du kan lett beskytte de andre råvarene mot denne gassen ved å oppbevare dem i en pose.

– Slik blir de også skånet for kjøleskapets tørre luft. Lar du det være en liten åpning i posen, dannes det heller ikke kondens. Spesielt salat bør oppbevares i emballasjen i grønnsakskuffen. Du kan også skjære et lite snitt i roten og sette den i et glass vann med en pose over. Da beholder salaten sin naturlige sprøhet, tipser Haglund.

Hvilket kjøleskap passer best for dine behov? Her kan du se ulike modeller
Du kan fryse ned mer enn du tror, uten at det mister hverken smak eller næringsinnhold.
Du kan fryse ned mer enn du tror, uten at det mister hverken smak eller næringsinnhold.

Hold det sprø sprøtt

De fleste av LGs kjøleskap kommer med Moist Balance Crisper eller Fresh Balancer. Dette er funksjoner som er spesielt utviklet for å sørge for at frukt og grønnsaker beholder væsken, og ikke mister sin deilig sprø konsistens. Det gitterformede lokket sørger for at innholdet i skuffen beholder sin naturlige fuktighet, og minimerer risikoen for at kondens skal renne ned på råvarene og ødelegge dem.

Bedre orden i kjøleskapet? Klikk for å se ulike modeller fra LG

Du kan fryse mye mer enn du tror

Et sikkert sted å oppbevare rester er i fryseren. Du kan faktisk fryse ned mer enn du tror, uten at det mister hverken smak eller næringsinnhold. Noen matvarer, som ost, kan endre konsistens, men da kan du bare bruke den på for eksempel pizza!

Andre meieriprodukter som fint kan fryses, er melk og fløte. De kan riktignok endre seg litt på smak, men kan fint brukes til baking, i sauser eller supper. Egg med skallet på egner seg dårlig til nedfrysing da skallet vil sprekke, men både eggehviter og plommer kan fint fryses.

Finn riktig fryseskap for deg

Fryste bær og frukt kan bli en gøyal detalj i en frisk drink, eller mikses i en smoothie. Grønnsaker med veldig høyt væskeinnhold, som agurk eller salat egner seg ikke til nedfrysing. Mange andre grønnsaker kan derimot fryses, hvis du koker dem i saltet vann først. Visste du at rotfrukter beholder konsistensen enda bedre på den måten? Bare husk la alt vannet renne av før du legger dem i fryseren.

– Med LGs fryserløsninger er utstyrt med No Frost, en funksjon som gjør at du aldri trenger å tenke på å avrime fryseren din. En frostfri fryser bruker dessuten mindre energi, sier produktspesialist Haglund.

Finn fryseskapet som passer best for din husholdning
Designmessig er LG sine kjøleskap en drøm, som glir inn som en smakfull del av innredningen.
Designmessig er LG sine kjøleskap en drøm, som glir inn som en smakfull del av innredningen.

LG fikk topplassering innen bærekraft

I desember 2020 oppnådde LG Electronics Inc. Platinastatus i bærekraftsrangeringen fra EcoVadis. Totalt er mer enn 75.000 selskaper og organisasjoner i over 160 land evaluert, og platinastatus tildeles kun de beste 1 %.

– Dette høyest mulige nivået er et bevis på vår kontinuerlige streben etter ikke bare å bli en mer bærekraftig virksomhet, men også å ligge i toppsjiktet, sier nordisk markedssjef i LG, Daniel Lamborn.

EcoVadis er et uavhengig analyseselskap som leverer den ledende løsningen for overvåking og evaluering av bærekraft. Dette evalueres årlig, og fire områder og 21 kriterier ligger til grunn for hvordan poengene til virksomhetene fastsettes. Metoden som EcoVadis benytter, bygger på internasjonale bærekraftsstandarder. Les mer om undersøkelsen her.

Klikk her for finne kjøleskapet som passer best for deg