Sjelden perle til salgs: Prakteiendom med historisk sus ytterst i havgapet

Det er langt mellom fritidsboligene som selges i skjærgården, og iallfall langt mellom eiendommer som ærverdige Vardøyna 20. Her har du fri sikt til storhavet, egen sjølinje med naust og en bolig fra 1885 hvor detaljer og historie er usedvanlig godt bevart.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

Tenk å sitte uforstyrret i solveggen og bare nyte utsikten mot Marstein fyr og storhavet. Kanskje du ser en havørn gli rundt på store vinger, niser leke seg i vannskorpen eller båter som seiler forbi.

Her kan du sitte i dine egne tanker og bare nyte lyden av bølgebruset.

RIK HISTORIE: Eiendommen er full av høydepunkter, historie, sjarm og godt bevarte skatter fra 1800-tallet. Alt medfølger boligen.

RIK HISTORIE: Eiendommen er full av høydepunkter, historie, sjarm og godt bevarte skatter fra 1800-tallet. Alt medfølger boligen. Foto: PrivatMegleren/Herman Brandt

Søker man ro, stillhet og en helt enestående natur, så har man kommet til den rette plassen.

På Store Vardøyna, en liten øy som ligger omtrent så langt sør i Øygarden kommune man bare kan komme, er det nemlig fred å få: Her er det ingen biler, ingen butikker og få naboer.

Nå foreligger det en ytterst sjelden mulighet til å kjøpe seg en fritidsbolig på den idylliske øyen lengst vest mot havet.
SOLVEGGEN: Tenk å sitte her! På Store Vardøyna er det langt mellom forstyrrelsene, men desto tettere mellom naturopplevelsene.

SOLVEGGEN: Tenk å sitte her! På Store Vardøyna er det langt mellom forstyrrelsene, men desto tettere mellom naturopplevelsene. Foto: PrivatMegleren/Herman Brandt

Ti fritidshus på øyen

VAKKERT: Soloppgangene og solnedgangene her ute mot selve havet må nesten oppleves.

VAKKERT: Soloppgangene og solnedgangene her ute mot selve havet må nesten oppleves. Foto: PrivatMegleren/Herman Brandt

– Dette er en skjult perle helt skjermet fra bystøy, sier Melissa Boge i PrivatMegleren.

Sammen med kollega Thomas K. Johansen har hun fått i oppdrag å selge den historiske eiendommen Vardøyna 20 på denne relativt øde øyen.

Her er det langt mellom forstyrrelsene, men desto tettere mellom naturopplevelsene.

– Det er ikke ofte slike eiendommer som dette kommer for salg, fastslår eiendomsmegler Thomas K. Johansen.

Se Finn-annonsen
For rundt hundre år siden var det et lite fiskerisamfunn her ytterst i havgapet. Per i dag er det ti fritidshus på øyen.

For rundt hundre år siden var det et lite fiskerisamfunn her ytterst i havgapet. Per i dag er det ti fritidshus på øyen. Foto: PrivatMegleren/Herman Brandt

Losens hus i sin tid

– Vardøyna 20 var i sin tid losen på øyen sitt hus, og det var det mest prangende og flotteste huset av alle som var her, forteller Nina Bakk og Tor-Ivar Krakeli, som nå selger den naturskjønne eiendommen.

– Losen var en svært aktet og anerkjent mann. Han fikk bygget huset på en høyde med fullstendig utsikt over Marsteinen, føyer de til.

Det er ikke med lett hjerte at det bergensbosatte ekteparet har bestemt seg for å selge. Men med én fritidseiendom til, samt enebolig med stor hage som krever sitt, strekker ikke tiden til for dem til også å få brukt sjøeiendommen.

IDYLL: Med eiendommen følger det egen sjølinje med kai og naust. Det er cirka 300 meter fra naustet til fritidsboligen.

IDYLL: Med eiendommen følger det egen sjølinje med kai og naust. Det er cirka 300 meter fra naustet til fritidsboligen. Foto: PrivatMegleren/Herman Brandt

Se Finn-annonsen

– Vardøyna er kort og godt et paradis på jord. Her er det en fantastisk, nydelig natur. Det er vakkert, stille og et yrende villmarksliv. Her kan man få besøk av både havørn, hubro og sel, forteller Nina Bakk, og føyer til at det også er et yrende liv i sjøen:

– Her kan man kaste ut både teine og snøre rett fra bryggekanten. Kamskjell, torsk, havlaks og hummer er det også mye av her ute.

Ekteparet leier båtplass på Trellevik båthavn på Tofterøy, og ifølge dem tar turen ut til øyen i underkant av ti minutter. Tanken deres er at båten, en trofast og godt likt Askeladden, kan overtas av dem som kjøper eiendommen.

KLART FOR BRYGGEFEST: Naustet er innredet etter tidsepoken det ble bygget i. Alt av interiør medfølger.

KLART FOR BRYGGEFEST: Naustet er innredet etter tidsepoken det ble bygget i. Alt av interiør medfølger. Foto: PrivatMegleren/Herman Brandt

Vemodig å selge et paradis

– Minnene vi tar med oss fra Vardøyna er helt fantastiske. Soloppgangene og solnedgangene her ute mot selve havet må nesten oppleves. De er virkelig helt magiske. Og om høsten bades ofte huset av nordlyset, sier de og forteller om hvor godt forhold de har fått til naboene.

– Mange av dem som har fritidsboliger på Vardøyna er ivrige til å flikke på husene sine og jobbe i hagene. Om kvelden møtes vi gjerne på bryggen, nyter solen sammen og forteller gode historier, mimrer Bakk videre.

FLOTTE FISKEFORHOLD: Her kan man kaste ut både teine og snøre rett fra bryggekanten. Kamskjell, torsk, havlaks og hummer er det også mye av i sjøen utenfor Store Vardøyna.

FLOTTE FISKEFORHOLD: Her kan man kaste ut både teine og snøre rett fra bryggekanten. Kamskjell, torsk, havlaks og hummer er det også mye av i sjøen utenfor Store Vardøyna. Foto: PrivatMegleren/Herman Brandt

Paret kjøpte fritidseiendommen for ganske nøyaktig fjorten år siden. I løpet av disse årene har de blitt veldig glad i stedet. Bakk forteller at det også er flotte turmuligheter på den lille øyen:

– Her kan man vandre rundt på gamle steinveier og stier i lyngen. På østsiden av øyen er det grønn og fin vegetasjon, mens det mot vest er fascinerende berg som havet og vinden har satt sitt preg på gjennom århundrer.

Over hele øyen er det fantastiske steinmurer, og man kan også se et flott marmorbelte strekke seg gjennom den.

Huset er totalrenovert de senere år, og de to inngangpartiene i huset er skiftet ut med nye som er spesialbestilt etter gammel modell.

Huset er totalrenovert de senere år, og de to inngangpartiene i huset er skiftet ut med nye som er spesialbestilt etter gammel modell. Foto: PrivatMegleren/Herman Brandt

En helt særegen eiendom

Eiendommen de selger består av totalt fire bygninger. Her får man egen kai, en flott opparbeidet hage med plen og en historie som strekker seg over hundre år tilbake i tid.

Se komplett salgsoppgave
EN PERLE: For et rom!

EN PERLE: For et rom! Foto: PrivatMegleren/Herman Brandt

PrivatMeglerens Thomas K. Johansen synes det er veldig kjekt å få muligheten til å selge en slik særegen eiendom som skiller seg ut fra de man ellers ser i markedet.

– Vardøyna 20 er en helt praktfull eiendom. Vi ser på det som en stor tillitserklæring å få selge en så gammel eiendom, sier han.

– Nå gleder vi oss til å finne riktig kjøper. Vi tror det vil være flere som ser verdien av historiene og kvalitetene på Vardøyna, legger Boge til og forteller at hun er oppriktig imponert over hvor godt de nåværende eierne har tatt vare på bygningene på eiendommen.

FORDUMS PRAKT: De nåværende eierne har gjort oppgraderinger hele tiden, men absolutt alt er bevart og pusset opp etter slik det var originalt.

FORDUMS PRAKT: De nåværende eierne har gjort oppgraderinger hele tiden, men absolutt alt er bevart og pusset opp etter slik det var originalt. Foto: PrivatMegleren/Herman Brandt

Totalrenovert

Hovedhuset er totalrenovert av snekkere de senere år. Huset kommer med et flott skifertak med både spir og ornamenter, og vinduene er et ekte smykke på huset. De er med gjennomgående sprosser og av valset glass som gir en helt spesiell bølgeeffekt.

– De få vinduene som er skiftet, har vi spesialbestilt etter de opprinnelige vinduene som var der. Og huset har to inngangspartier – også de er skiftet ut med nye som er spesialbestilt etter gammel modell, forteller selgerne.

SJEL: De originale detaljene fra da huset var nytt går igjen i alle rom, slik at boligen har en gjennomgående ærverdig stil.

SJEL: De originale detaljene fra da huset var nytt går igjen i alle rom, slik at boligen har en gjennomgående ærverdig stil. Foto: PrivatMegleren/Herman Brandt

– Ja, vi har lagt ned en uendelig rekke arbeidstimer i løpet av årene vi har eid Vardøyna 20. Vi har gjort oppgraderinger hele tiden, men absolutt alt er bevart og pusset opp etter slik det var originalt, smiler Nina Bakk, og forteller om det sjarmerende kjøkkenet i huset:

– Samtidig som man får følelsen av å være tilbake på 1800-tallet der inne, har man både kjøleskap og moderne komfyr. Et utrolig koselig sted å forberede et godt måltid!

Selv om boligen er gammel, er den tilknyttet offentlig vann, har innlagt strøm, Internett og septiktank.

OSER AV SJARM: Kjøkkenet er et utrolig koselig sted å forberede et godt måltid.

OSER AV SJARM: Kjøkkenet er et utrolig koselig sted å forberede et godt måltid. Foto: PrivatMegleren/Herman Brandt

Med eiendommen følger det også en rekke antikviteter som lysekroner, speil og gamle samleobjekter. Alt av interiør og antikviteter går videre til de nye eierne.

Soverom med egne navn

– Dette er en fritidsbolig som er ferdig dekorert. Her er det bare til å flytte rett inn hvis man ønsker det! Nå håper vi de rette menneskene oppdager denne muligheten til å skaffe seg et paradis på jord, sier ekteparet.

De til sammen fem soverommene i hovedhuset har egne navn; «Nordsalen», «Sørsalen», «Grønnrommet», «Trapperommet» og «Prekerommet». Sistnevnte er oppkalt etter da presten besøkte øyen i sin tid. Da var det her han bodde.

I dag er «Prekerommet» omgjort til et lite museum, men det kan gjøres om til et soverom igjen hvis man ønsker det. Også alle stuene har egne navn – alle med skilt på dørene.

DRØM SØTT: De til sammen fem soverommene i hovedhuset har egne navn; «Nordsalen», «Sørsalen», «Grønnrommet», «Trapperommet» og «Prekerommet».

DRØM SØTT: De til sammen fem soverommene i hovedhuset har egne navn; «Nordsalen», «Sørsalen», «Grønnrommet», «Trapperommet» og «Prekerommet». Foto: PrivatMegleren/Herman Brandt

KOSELIG:  Her er det bare til å flytte rett inn hvis man ønsker det!

KOSELIG: Her er det bare til å flytte rett inn hvis man ønsker det! Foto: PrivatMegleren/Herman Brandt

Se flere bilder

Det har vært en spennende prosess for meglerne å bli kjent med den innholdsrike eiendommen på sørvestspissen av Sotra.

– Salget av denne eiendommen handler ikke bare om å selge beliggenhet og størrelse på boligen, det handler like mye om å videreformidle en historie som strekker seg flere hundre år tilbake i tid, sier Melissa Boge og føyer til:

– Her har alle rom og bygninger en egen historie. Vi setter pris på tilliten om å få videreformidle denne historien til interessentene.

- Påmelding til visning kreves, ta kontakt med megler Thomas K. Johansen på 48020779 -
KOSEKROK: Velkommen til peiskos ved sjøen.

KOSEKROK: Velkommen til peiskos ved sjøen. Foto: PrivatMegleren/Herman Brandt