Om du reiser med gode venner eller familie. I Kroatia er det for enhver smak. Hva med en båttur til en av landets mange øyer?
Om du reiser med gode venner eller familie. I Kroatia er det for enhver smak. Hva med en båttur til en av landets mange øyer?

Opplev Kroatia: Her er guiden til bergensernes feriefavoritt

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

Med solfylte dager ved azurblått hav, majestetiske naturopplevelser og verdensberømte eventyrbyer har Kroatia for lengst markert seg som ny feriefavoritt. Men hvilket feriested bør du velge? Her er guiden som gjør valget enklere!

– Det første som slår deg er det krystallklare vannet som avslører hver minste skatt som skjuler seg under overflaten. Så slår de andre sansene til: Duften av lavendel, saltvann og solkrem. Smaken av et kjøkken tydelig inspirert av Italia, lyden av miniatyrbølger som skvulper over den hvite sanden – og palmesusene, forteller Beatriz Rivera.

Hun er reiseentusiast og presseansvarlig i Apollo og skjønner godt hvorfor så mange har lagt sin elsk på Kroatia. Hennes første tur var for fire år siden, og allerede etter første dag skjønte Rivera at hun hadde fått et nytt favorittreisemål.

Strendene er bare én av grunnene til at Kroatia er en storfavoritt i sommer.

Endeløse muligheter

Ifølge Rivera er det ingen tvil om at det er Kroatias kystlinje og øyer som er hovedattraksjonene.

– Etter en lang vinter lokker de vakre strendene oss til seg med løfter om avkobling eller ellevill moro – alt ettersom hva som frister mest, lover hun.

For i Kroatia finnes øyer og byer for enhver smak, og avstandene i mellom dem er så korte at du enkelt kan innfri alle behovene i løpet av en uke.  

Riveras beste tips til en Kroatiaferie er derfor å leie bil, bli med til havs eller ta bena fatt. Velger du base i Makarskas Riviera tar det knapt en time å kjøre inn til Split, og rundt to og en halv til Dubrovnik.

– I mine øyne er det kombinasjonen av strandparadis og historie, kultur og en dose eventyr i de berømte byene, som gjør Kroatia så innbydende. Du får alt, og enda litt til, sier Rivera.

Den geografiske plasseringen og landets historie gjør Kroatia til en smeltedigel, og gatebildet i de litt større byene prydes av den rike kulturarven.

– På ferie her er du ingen lat tilskuer, men en aktiv deltaker i et eventyr, omringet av venetianske palasser, romerske kolonner og massive Game of Throne-verdige fjellmurer. Og topper du alt det med en gjestfri lokalbefolkning som roper «Jedi!» (spis!) med et smil, er det nærmest umulig ikke å bli glad i landet. Du blir ikke ferdig på én tur, det gjenstår fortsatt enormt mye mer å oppdage og oppleve, smiler reiseentusiasten.

Å gå på skattejakt blant fargerike matboder er en av høydepunktene i Kroatia for Beatrize Rivera.

Strandparadiset Makarskas Riviera

Makarskas Riviera er først og fremst strandløvenes favoritt. Den 53 kilometer lange rivieraen strekker seg langs kysten fra Brela sør for Split til Gradac, og kan skryte på seg kjente feriebyer som Makarska, Tucepi og Baska Voda.

Blant dem er nok hovedstaden Makarska den mest kjente. Her ligger hotellene på rekke og rad langs strandpromenaden, og daglig kaster både yachter, seilbåter og shuttlebåter anker ved byens livlige havn. Det store og brede tilbudet av hoteller, spisesteder og aktiviteter er også grunnen til at særlig familier stortrives her.

- Makarska er en drøm for alle som reiser med barn. Hele promenaden bugner over av aktiviteter – fra hoppeslott til lekeplasser, butikker og markedsboder. I tillegg ligger rivieraens beste familiehotell her, Romana Beach Resort. Den korte avstanden mellom byene gjør det også fullt mulig å sykle eller spasere i mellom dem, oppfordrer Rivera.

Promenaden i Makarskas Riviera bugner over av aktiviteter – fra hoppeslott til lekeplasser, butikker og markedsboder.

Av andre aktiviteter anbefaler hun først og fremst zipline og rafting for familiene. Kroatias majestetiske natur er som skapt for utendørsaktiviteter og ingenting er bedre enn å samle flokken til adrenanlinrush og eventyr!

– I tillegg byr rivieraen på haugevis av uforglemmelige kulinariske opplevelser. I Makarskas gamleby ligger min favorittbar, Spina, og på fjellsiden mellom Makarska og Tucepi finner man restauranten Jeny. Dette er den eneste restauranten i rivieraen som nevnes i Michelinguiden og er også en personlig favoritt. Reiser man hit på ferie må man for all del ikke gå glipp av et måltid her!

Fra strandliv, sol og sommer til konsert, teater og festival - alt finner du i Tucepi!

Dette bør du oppleve i Makarskas Riviera!

 1. Ta en dagstur til Split, og ta for all del båten til en av øyene i nærheten!
 2. Utvid horisonten ytterligere og bli med på en utflukt til Trogir og Krka nasjonalpark – eller hva med en tur til Mostar? Vi sier ja takk, begge deler.
 3. Er du glad i fotturer bør du ta turen opp til Biokovfjellene. For en utsikt!
 4. Unn dere en uforglemmelig middag til solnedgangen på Jeny. Husk å reservere på forhånd! Også restauranten Panorama anbefales.
 5. Kjenn adrenalinet pumpe i det dere begir dere ut på et raftingeventyr, eller leker Tarzan på zipline. Eller hva med en padletur på kayak? Gøy for hele reisefølget!
 6. Ta en svipptur innom Spina bar i Makarskas gamleby og spør etter Rex. Han har nemlig jobbet på Himkok i Oslo og har tatt med seg noen norske hemmeligheter ned!
Makarskas Riviera kan skryte på seg noen av Kroatias vakreste strender.

Gylne horn, glitter og glamour

Like utenfor Makarskas Riviera ligger Kroatias best kjente øyer; Brac og Hvar. Førstnevnte er landets tredje største og omtales også ofte som en av de vakreste i Dalmatias skjærgård, hovedsakelig på grunn av sine fantastiske strender. Det er hit de største badeentusiastene drar – noen på dagstur fra Makarska eller Split, andre for en full ferie. Her står vannsport og aktiviteter i alle former på programmet, hvor enn på øya du befinner deg.

– Alle som noensinne har sett et bilde av Kroatia har sett bilde av Zlatni Rat, også kjent som Det gylne horn – stranden som strekker seg ut i vannet som en tunge. Det som overrasket meg var at stranden er minst like fin i virkeligheten, og  det oppsummerer jo egentlig Kroatia veldig godt. Det er faktisk postkort-vakkert, bekrefter reiseentusiasten.

Det er ikke uten grunn at stranden Zlatni Rat kalles det gylne horn; Den strekker seg ut i vannet som en tunge.

Men på grunn av øyas størrelse kan det derimot være greit å vite akkurat hvor man skal bo. Drømmer man om late dager på Zlatni Rat er den sjarmerende havnebyen Bol stedet å være. Ønsker man seg litt mer liv er Supetar øyas største by, og for en romantisk ferie anbefaler Rivera Milna – og “voksenhotellet”, Milna Osam.

Opplev Mamma Mia

– Fra havnen i Bol går det også daglige båter til byene og øyene i nærheten. Mitt beste reisetips er derfor å pakke sekken og dra på dagsturer til Split, Hvar eller Mamma Mia-øya Vis. Da får man virkelig mest ut av ferien, for alle stedene bærer så tydelig sitt eget særpreg at du vil oppleve noe unikt hvor enn du drar, forteller Rivera.

Mens Brac inviterer til slaraffenliv i verdensklasse og Vis forfører med sin bohemske atmosfære, er Hvar øya for jetsetteren. Kroatias svar på St. Tropez har lokket til seg turister helt siden 1800-tallet og er skjærgårdens glitrende diva. Tro derimot ikke at det kun er yachter, beach barer og kjendiser her. Hvar er nemlig også kjent for sitt rike kulturliv og huser blant annet et av de aller første, europeiske teatrene, og gjennom hele sommerhalvåret arrangeres det utallige festivaler og konserter på øya.

– I Hvar sentrum kan man virkelig gå på skattejakt blant små butikker, kunstgallerier og trendy kafeer. Midt i blinken for en voksenferie, eller en vennetur. Øya er også Adriaterhavets mest solsikre øy – og ikke bare er hun skinnende vakker, hun lukter også godt! Hele Hvar oser av lavendel, og hvor deilig er ikke det? Forteller Rivera.

Les reisebloggen: Disse fem strendene vil du ikke gå glipp av!

Eventyrbyene Split og Dubrovnik

Er det en by som virkelig har mestret kunsten å kombinere historie med moderne nåtid, så er det Split. De romerske ruinene er byens hovedpulsårer og Diokletian-palasset er hjertet. Det tok hele ti år å bygge det, men selv ikke de mest egosentriske, romerske keiserne kunne ha forestilt seg at det fortsatt ville være byens midtpunkt hele 1700 år senere. Noe det er. For istedenfor å holde folk utenfor, har man i Split valgt å innsvøpe fortiden med nåtiden. Restauranter, barer, butikker og hoteller er nå en del av historien – og den gamle, tradisjonelle gårdsplassen vekkes til live av levende musikk og et yrende folkeliv.

– Når du utforsker Split føler du deg litt som Alice i Eventyrland. Bak ethvert hjørne i de trange smugene venter en ny overraskelse – enten i form av et vakkert tempel, en designerbutikk, et kirketårn, eller et gospelkor. I det ene øyeblikket nyter du tidenes flotteste utsikt, i det neste står du ansikt til ansikt med dragene i hulen. Det er rett og slett umulig ikke å bli trollbundet der du går deg vill i labyrinten, forteller Rivera.

Les mer om sjarmerende Split her!

Følg trappetrinnene opp til det berømte klokketårnet i St. Domnius Katedralen for å nyte …for den beste utsikten over Split.

Riveras topp 5 tips til ting du bør gjør og se i Split

 1. Reiser du til Kroatia på sommeren bør du få med deg Split Summer Festival, med teater, musikk og dans over alt i byen - inkludert palasset!
 2. Høydeskrekk, eller ikke – følg trappetrinnene opp til det berømte klokketårnet i St. Domnius Katedralen. Jeg måtte nesten bæres ned, men utsikten var virkelig verdt det.
 3. Game of Thrones fan? Da må du naturligvis ta steget under bakken og oppleve Dragens hule.
 4. Unn deg lunsj på Bokeria og middag på Zinfandel Food & Wine Bar.
 5. Reis hit på langhelg! Split er definitivt storbyferie-verdig.

Dubrovnik deler mange likhetstrekk med Split, og derfor lurer mange ofte på hvilken av byene man skal velge. I følge Rivera kommer det helt an på formålet med ferien, og om man har tenkt å forbli på ett sted eller ikke.

– Dubrovnik svikter aldri. Byens hvite kalkesteinsgater, barokke bygninger og Adriaterhavets skumring etterlater ingen uberørte, for ikke å snakke om de gamle bymurene som skaper en helt magisk atmosfære. For en langhelg fungerer begge like godt, men vil man reise rundt og besøke flere steder og øyer, ville jeg gått for Split. Rett og slett fordi det gir flere muligheter, sier hun.

Sjekk charteravgangene fra Flesland her
Dubrovniks gamle bymurer skaper en magisk atmosfære.

Film-, og TV-entusiastene der ute vil derimot mest sannsynlig være uenige. Dubrovnik har nemlig ikke bare fått æren av å være bakteppet for Game of Thrones, men også blitt en stor Hollywood-favoritt de siste årene. Star Wars-karakterene, Robin Hood og James Bond er bare noen av heltene som ved et tidspunkt kalte byen sitt hjem – og flere vil garantert følge etter.

Dette bør du ikke gå glipp av i Dubrovnik

Gå på bymuren! Det er ca. 2 kilometer rundt, og store deler av turen byr på en uforglemmelig utsikt over havet og gamlebyen hvor hverdagslivet går sin gang.

 1. Utforsk gamlebyen, som står på UNESCOs verdensarvliste. En labyrint av trange gater, trapper, gamle steinhus, museum av ulike slag, vakre byggverk, utallige restauranter, kafeer og butikker. Ikke minst veldig romantisk på kvelden når alle dagturistene er borte!
 2. Dubrovnik taubane: Vent til ettermiddagen og få med solnedgangen fra restauranten. Mye mindre kø på denne tiden av døgnet.
 3. Kaffebaren Trubadour byr levende jazzmusikk hver eneste kveld! Baren er over 40 år gammel og den opprinnelige eieren, Marko Brešković, var medlem av det kjente kroatiske bandet Dubrovački Trubaduri i sin tid. Etter hans bortgang tok sønnen over baren, og i dag regnes Trubadour som byens mest populære!
 4. Nyt en middag på restauranten Locanda Peskaria I byhavnen.
 5. Senk skuldrene på stranden Banje Beach – og kjenn på atmosfæren på strandens beach club!

For den som vil ha litt av alt

Kroatia viser seg på sitt aller vakreste fra sjøsiden!

Historie, kulturelle skatter, paradisstrender, herlige matopplevelser og fantastisk natur. Kroatia byr virkelig på noe for alle og enhver smak – og for de grådigste av oss er det naturlig å ønske seg en bit av alt. Heldigvis er det både enkelt og effektivt å få det. Kroatia viser seg nemlig også aller best fra sjøsiden, og på grunn av de korte avstandene har skjærgårdscruise blitt veldig populært.

– Skjærgårdscruise er uten tvil den beste måten å oppleve Kroatia på. Det er korte etapper til havs, som selvfølgelig inkluderer badestopper i det krystallklare vannet. Men viktigst av alt; Man får god tid i alle havnene man besøker – og det er mange. Dermed får man krysset av både drømmeøyer og eventyrbyer på én tur, samtidig som det er effektivt, lettvint og utrolig sosialt, sier Rivera.

Yachtene som brukes har kun 20 lugarer og huser maks 40 passasjerer. Om bord dekkes det til frokost og noen felles middager. Og de ansatte deler gjerne sine beste tips på hva man bør se og gjøre i land.

– Folk som reiser på skjærgårdscruise gjør det gjerne igjen og igjen – og for hvert år utvides ofte reisefølget. På slike turer dannes det ufattelig mange nye vennskap, og for meg personlig er det jo nettopp det reise handler om; å oppleve mer, utvide horisontene og bli kjent med nye kulturer og mennesker.

Les mer om skjærgårdscruise her!

5 gode grunner til å reise med skjærgårdscruise

 1. Ukentlige avganger – hver lørdag fra mai til oktober!
 2. Direktefly fra Bergen.
 3. Førsteklasses yachter med kun plass til 36 personer om bord
 4. Velg mellom nordgående eller sørgående rute, med nye havner hver dag!
 5. Oppdag steder som Dubrovnik, Brac, Korcula, Vis, Hvar, nasjonalparken Mljet og naturfenomenet Bisevo Blue Cave.
Hit kan du reise direkte fra Flesland i sommer. Bestill charterferien på Apollo.
Reiser med direktefly fra Bergen – bestill hos Apollo