Kjøpsmegling er en tjeneste hvor boligkjøpere får meglerbistand til kjøp av bolig. Foto: PrivatMegleren
Kjøpsmegling er en tjeneste hvor boligkjøpere får meglerbistand til kjøp av bolig. Foto: PrivatMegleren

Hemmeligheten bak et godt boligkjøp

– Hvorfor er vi ikke mer opptatt av å gjøre et godt boligkjøp?

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

Spørsmålet tilhører Tom Jørgensen, daglig leder og eiendomsmegler i PrivatMegleren Vikebø & Jørgensen.

I 2021 lanserte han og kollegene kjøpsmegling, en tjeneste hvor boligkjøperen får meglerbistand til kjøp av bolig.

Svært nyttig

– Mange har nok fått seg en aha-opplevelse. En kjøpsmegler kan bistå med svært mye. Vi kan kartlegge behov og svare på hvor det er smart å kjøpe. Andre ting vi kan se på er hva man har råd til å kjøpe og hvilken standard du da kan forvente.

Jørgensen forteller at det er stor variasjon i hva kunder ønsker hjelp til.

– I dagens marked er det klart at mange lurer på hva som er riktig pris for en bolig, eller hva de skal gjøre om de ønsker å kjøpe en bolig hvor ingen andre byr. Spørsmålene kan også være generelle, som hva det betyr at «badet er eldre» eller at «drenering anbefales».

Boligmarked og boligkjøp er tross alt «ferskvare».

– I dagens marked er det faktisk rom for å gjøre svært gode boligkjøp om man vet hvordan.
Tom Jørgensen, daglig leder og eiendomsmegler i PrivatMegleren Vikebø & Jørgensen. Foto: PrivatMegleren
Tom Jørgensen, daglig leder og eiendomsmegler i PrivatMegleren Vikebø & Jørgensen. Foto: PrivatMegleren

Avdekker feil og mangler

Som megler sitter man med tilgang til langt mer informasjon og kompetanse enn folk flest. Dette kommer kundene til gode.

– De kan sende oss annonser for en bolig de vurderer og la oss lese gjennom den. Er dette en god handel? Er prisen for lav eller høy? Er det ting de bør være særlig oppmerksomme på?

Videre leser megler gjennom prospektet for å avdekke eventuelle feil eller mangler som kundene bør være særlig oppmerksomme på.

– Vi ser at boligkjøpere legger stor vekt på ting som ikke betyr så mye, men overser vesentlige mangler som de ikke får gjort noe med i etterkant.

Som et eksempel nevner Jørgensen solforhold.

– Om du tar imot fem meglere over en tidagersperiode, har du glemt 80 prosent av det de første meglerne har fortalt deg når sistemann er inne. Plukk heller to til fire meglere og press dem gjerne sammen over et par dager. På den måten har du alt friskt i minne når du velger megler.

Et godt marked for kjøpsmegling

Noen boliger selges fortsatt langt over prisantydning, men ikke alle. Jørgensen mener at dagens marked egner seg svært godt for kjøpsmegling.

– Rådene vi gir kan gi besparelse på flere hundre tusen kroner for den som skal kjøpe ny bolig.

Jørgensen peker på at han og hans kolleger fungerer som rådgivere i budprosessen. Særlig nyttig blir det når den som ønsker å kjøpe bolig ender opp som eneste budgiver på boligen de ønsker seg.

– Når hjertet eller magen tar over for hodet blir vi gjerne et håndbrekk. Vi kan si «vent litt, er boligen faktisk verdt det du har tenkt å by, eller skal vi forsøke å få den noen hundre tusen lavere?».

Megler hjelper deg med gjennomgang og vurdering av salgsoppgaver og tilstandsrapporter, vurdering av prisantydninger til taktisk rådgivning gjennom budrunden. Foto: PrivatMegleren
Megler hjelper deg med gjennomgang og vurdering av salgsoppgaver og tilstandsrapporter, vurdering av prisantydninger til taktisk rådgivning gjennom budrunden. Foto: PrivatMegleren

Nysgjerrige på kjøpsmegling

Den erfarne megleren forteller at stadig flere kontakter PrivatMegleren i forbindelse med kjøpsmegling.

– Mange er først og fremst nysgjerrige. De har kanskje sett Boligjakten eller lignende programmer på TV og lurer på hvordan det fungerer i virkeligheten, forteller Jørgensen og legger til:

– Antallet som ønsker kjøpsmegling i Bergen har økt denne høsten, og det med god grunn. Selv om det er relativt nytt, har vi mange suksesshistorier hvor kunder har spart enorme summer på å lytte til våre råd.

PrivatMegleren Kjøp finnes i to varianter, hvor flertallet benytter den enkle varianten kalt Basis. Tjenesten finnes også i en Premium-utgave.

– For de fleste passer Basis. Premium er for den som ønsker at vi aktivt leter etter boliger for dem. Da forteller kunden oss hva de ser etter og hva som er prisrammen, så gjør vi resten.

Han er ikke i tvil om at kjøpsmegling vil være en god investering for den er på jakt etter å gjøre et ekstra godt kjøp de neste månedene.

Kjøpe ny bolig?

Ut 2022 gir deg som i fremtiden skal selge bolig anledning til å inkludere Basis Kjøpsmegling – uten kostnad – når du inngår et salgsoppdrag med oss.