Realiserer drømmer for Vestlandet

Hvert år bidrar engasjerte vestlendinger til at livet på Vestlandet skal bli enda bedre. Sparebanken Vest er med på å gjøre det mulig.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

Hvert år deler Sparebanken Vest ut midler til prosjekter med samfunnsnyttig verdi for Vestlandet.

Fellesnevneren for alle mottagerne, er at de bidrar til å gjøre livet på Vestlandet enda litt bedre.

Her er noen av dem som har mottatt støtte av banken. Se hvordan du kan søke nederst i saken.

UngdomsMila: Ung løpeglede i Knarvik

Siden 1982 har tusenvis av føtter løpt i Knarvik hver høst, og i år går KnarvikMila av stabelen for 35. gang. KnarvikMila har etter hvert utviklet seg til å bli et arrangement med mange øvelser, og i løpet av de siste 12 årene har over 20.000 ungdommer deltatt i UngdomsMila.

UngdomsMila skal først og fremst spre idrettsglede, men en viktig del av arrangementet handler også om holdninger. Derfor arrangeres det miljøkurs og trafikksikkerhetskurs for ungdomsskoleelevene.

I fjor passerte 2600 spreke ungdommer mållinjen. Her er det guttene som skal til pers.

Nytt av fjoråret var økonomikurs til elever i videregående skole i regi av Sparebanken Vest, hvor elevene bevisstgjøres på økonomiske forpliktelser og styring av egen økonomi.

Sparebanken Vest har i en årrekke gitt gavemidler til UngdomsMila, og daglig leder i KnarvikMila, Eddie Ebbesvik, understreker at det ikke ville vært mulig å gjennomføre arrangementet uten støtte fra Sparebanken Vest.

Godt humør i løypen.

– Støtten fra Sparebanken Vest og andre samarbeidspartnere, sørger for at UngdomsMila er gratis for deltagerne, og vi er utrolig takknemlige for at vi kan fortsette å være et arrangement for alle, forteller Ebbesvik.

Bak arrangementet ligger utallige timer med planlegging og dugnadsarbeid. Men det er spesielt én motivasjonsfaktor som driver Ebbesvik og kollegaene hans:

– Det er utrolig kjekt å se så mye sunn ungdom løpe og ha det gøy.

Sogn og Fjordane Turlag: Løssnø og skiglede

I fjor kunne Sogn og Fjordane Turlag juble over midler fra Sparebanken Vest til innkjøp av randoneeutstyr til barn og ungdom.

– Lokallagene arrangerer toppturer gjennom hele vinteren, og vi hadde derfor et brennende ønske om en utstyrsbank til barn og unge som vil prøve randoneeski, forteller Astrid Kalstveit, daglig leder i Sogn og Fjordane Turlag.

Støtten fra Sparebanken Vest resulterte i åtte splitter nye

randonee-utstyrspakker med ski, sko, feller og staver som lånes gratis ut til barn og unge i turlaget.

– Man får en utrolig stor glede av å kjøre utenom løyper og oppleve den frie naturen, sier Kalstveit.

Sogn og Fjordane Turlag har siden fått på plass en henger, og planlegger å frakte skiene rundt i fylket til turlagets arrangementer. Utstyret oppbevares og vedlikeholdes ved Jølster Skisenter, hvor det også er tilgjengelig for utlån.

– Vi er utrolig takknemlige for midlene gitt av Sparebanken Vest, og at de er med og heier på oss og arbeidet vårt for barn og unge, sier Kalstveit.

Prosjekt med verdi for Vestlandet? Her kan du søke om støtte fra Sparebanken Vest.

Impact Hub: Globale utfordringer løses lokalt

Bryggen i Bergen har fra gammelt av vært et livlig sentrum for internasjonal handelsvirksomhet. Bak de historiske veggene i to inspirerende og kreative UNESCO-hus holder i dag Impact Hub til.

– Impact Hub er en møteplass, arbeidsplass og nettverksarena for folk som ønsker å løse samfunnsutfordringer. Alle kan bli medlem, bare du har en samfunnsnyttig idé. Vi skal hjelpe gründere med realisering av løsninger som bidrar positivt til mennesker eller miljø. For å klare å løse utfordringene globalt, må en starte lokalt, sier Silje Grastveit, daglig leder og gründer av Impact Hub.

I tillegg til fysisk kontorplass arrangerer Impact Hub faglige og sosiale eventer, programmer og kurs, og er også en del av et globalt nettverk med 86 hub-er og over 15.000 medlemmer.

I oktober 2016 feiret Impact Hub fem år, en viktig markering for en gründerbedrift. Støtten fra Sparebanken Vest har gjort det mulig for nettverksarenaen å ta ny sats.

– De første fem årene er som regel de tøffeste, og overlevelsesraten er ikke høy. Støtten fra Sparebanken Vest har sørget for at vi har kunnet videreutvikle Impact Hub. Vi har forbedret og rustet opp lokalene våre, vi har etablert et produksjonskjøkken for matgründere, vi er i ferd med å åpne en kafé i første etasje, og vi kan lansere nye programmer som kommer medlemmene våre til gode. Alt dette er et resultat av at vi har fått økte ressurser via Sparebanken Vest. Det er vi utrolig takknemlig for, sier Grastveit.

Moster Amfi: Etterlengtet benkeplass

Snorres Kongesagaer forteller at Moster på Bømlo var det første stedet Olav Tryggvason gikk i land da han kom til Norge i år 995 for å kreve tronen og innføre kristendommen. Kong Olav den Heilage kom deretter til Mostratinget i 1024.

I det vakre Moster Amfi har Mostraspelet fortalt om disse kongesagaene, og amfiet har også huset både fantastiske konserter og musikaler, til glede for et publikum som strekker seg over hele Vestlandet. Navn som Heine Totland og Sigurd Sele har startet karrierene sine i dette miljøet, og mange store stjerner har vært på Bømlo og holdt konserter.

Mostraspelet har siden 1984 vært den folkelige tittelen på Hegglands stykke «Kristkongane på Moster».

– Uteamfiet er i drift fra mai til september, mens kafeen og fjellhallen er åpen hele året. Vi arrangerer jevnlige konserter, samlinger for kunstnere og private arrangementer. Vi er til og med godkjent som vigselsplass, forteller Ola Ersland, styremedlem i Moster Amfi.

Sparebanken Vest har over flere år vært inne med midler til Moster Amfi, og for to år siden fikk amfiet støtte til nye benker.

– Benkene var i grunn bare en planke, mens beina hvilte på grus og gress, og de var i så dårlig stand at folk begynte å kvi seg for å sitte på dem. Det var derfor et etterlengtet løft å få byttet dem ut. Støtten fra Sparebanken Vest sammen med Hordaland fylkeskommune virkeliggjorde ønsket om et helt nytt amfi med vedlikeholdsfrie, flotte trebenker med ryggstøtte og inndelte plasser, forteller Ersland.

Musikalene Hair, Jesus Christ Superstar, Les Misérables, Chess, Miss Saigon og West Side Story har alle hatt stor suksess i Moster Amfi.

Sammen med at benkene ble byttet ut, gikk hele amfiet gjennom et tilsvarende løft.

– Nå fremstår Moster Amfi som det mest spektakulære amfiet i hele Nord-Europa, og er til stor glede for alle vestlendinger, sier Ersland.

Røldal Ned Opp: «Vestlandets villeste ski-eventyr»

Røldal Ned Opp er kjent for å være Norges tøffeste skirenn, og tar sikte på å kåre den mest komplette skiutøveren. Her braker verdensstjerner, ivrige mosjonister og multitalenter sammen i en knallhard konkurranse.

Deltagerne kjører først storslalåmkonkurranse, mens de deretter går på langrenn avviklet i jaktstartform basert på tidene fra storslalåm. Under jaktstarten går deltagerne utelukkende i motbakker de fire kilometerne tilbake til utgangspunktet.

I Røldal Ned Opp møtes toppidrettsutøvere fra flere grener, ivrige mosjonister og lokale håpefulle i «Vestlandets villeste ski-eventyr».

– Det er ganske heftige greier, sier initiativtager i Røldal Ned Opp, Inge Lægreid.

Sammen fikk han med seg Odda IL, IL Korlevoll og Røldal IL, og presenterte ideen for Sparebanken Vest.

– De syntes det var en ganske vill, men spennende idé, og ga oss den starthjelpen vi trengte for å komme i gang, forteller Lægreid.

I 2011 ble løpet arrangert for første gang, og siden har navn som Øystein «Pølsa» Pettersen, Petter Northug og Marit Bjørgen stilt til start i dette beintøffe løpet.

Deltakere og publikum gjør Røldal Ned Opp til en folkefest.

I tillegg arrangeres blant annet Tjoaminnerennet, et utforrenn på nesten 10 km samt akekonkurranse for barn. Alt gjennomføres utelukkende ved hjelp av frivillige som jobber dugnad.

– Slike arrangement som dette er utrolig viktig for lokalsamfunnet og for Vestlandet. Målet vårt er å formidle gleden av å være ute i naturen og å stå på ski, og er utrolig takknemlige for at Sparebanken Vest har vært med på å gjøre dette mulig, sier Lægreid.

Gladmat: Matkultur og mye matglede

Gladmat i Stavanger har pirret smaksløkene til fastboende og besøkende til Norges største og Nordens beste matfestival i 18 år.

Med over 100 utstillere er Gladmat et utstillingsvindu for matprodusenter og matkultur. Det er også her det unike møtet mellom foredlere av mat og det store publikum skjer. Festivalen er konsentrert i sjarmerende Vågen, men delarrangementer blir holdt flere steder i byen.

250 000 besøkende inntar landets mathovedstad under festivalen. I år arrangeres Gladmat mellom 19 – 22. juli.

- Vi er stolte av å lage en festival der produsentene får vist seg frem for et stort publikum. Mange av dem får også tilgang til et større marked under festivalen. Gladmat skaper store ringvirkninger og merverdier for utstillerne, Mona Vervik, daglig leder for Gladmat.

I ti år har Sparebanken Vest støttet festivalen økonomisk.

- En så seriøs og tydelig samarbeidspartner som Sparebanken Vest, er helt avgjørende for vår eksistens. Foruten drift, er Sparebanken Vest med på å utvikle festivalen. De er helt avgjørende for at vi kan arrangere «Kokepunktet» i forkant av festivalen, sier hun.

Kokepunktet er festivalens matfaglige konferanse, og arrangeres for tredje gang i år.

– Her kommer bransjen beste hoder. De sparrer med hverandre og deler av sine erfaringer. Her skapes nye nettverk og nye allianser oppstår. Alt dette til glede for din og min gane.

Gladmat er et utstillingsvindu for matproduksjon, gastronomi og matkultur.

For Gladmat tar nettopp matglede på alvor.

– Vi kjører blant annet et konsept som heter «Smak på verden» under festivalen. Her er målet å bryte ned geografiske matbarrierer til glede for alle matelskere.

Stavanger har også en naturlig forutsetning for å smake på verden. I byen bor det 179 ulike nasjonaliteter.

- Hva er det mest givende for deg under Gladmat?

- Jeg holdt på å si alt, men opplevelsen når noen smaker noe nytt for første gang. Å få oppleve andres glede ved en gastronomisk aha-opplevelse, er noe jeg setter pris på, sier Vervik.

Skaper verdier på Vestlandet

– Sparebanken Vest satser på Vestlandet, og vi er stolte av at vi har vært med å bidratt til at vestlendinger har kunnet realisere drømmer og prosjekter, konstaterer Hallgeir Isdahl, konserndirektør for samfunnsansvar i Sparebanken Vest.

– Hovedmålet for vårt lokale engasjement på Vestlandet er at vi sammen med vestlendinger kan skape verdier i tråd med kjernen i sparebanktradisjonen, som vi har vært en del av siden 1823, sier Isdahl.

Fristen for å søke om midler fra Sparebanken Vest er 1. april.

Prosjekt med verdi for Vestlandet? Søk her om støtte fra Sparebanken Vest.