BULDER BANK: Konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth tar en prat med noen av dem som har utviklet Bulder Bank. Her er de samlet til et uformelt arbeidsmøte i Sparebanken Vest sitt hovedkontor i Jonsvollkvartalet. Foto: Anita Vedå / Schibsted Brand Studio

Vil du eie litt av Sparebanken Vest?

Sparebanken Vest gir nå alle mulighet til å eie en bit av banken ved å utvide den børsnoterte delen av egenkapitalen. Banken gir også kundeutbytte til de med lån eller innskudd i banken.

ANNONSØRINNHOLD PRODUSERT AV SCHIBSTED BRAND STUDIO FOR SPAREBANKEN VEST


Det er en fornøyd konsernsjef som kan konstatere at banken leverer så det suser på de fleste områder for tiden.

– Hvordan har banksjefen det akkurat nå?

– Akkurat nå kjenner jeg på en skikkelig god følelse av svinghjuleffekten: Den kraften som oppstår når et samlet lag drar i samme retning. Og det gjør meg veldig stolt når nye kolleger i banken setter ord på at de kjenner på den samme energien, sier Kjerpeseth og smiler.

Konsernsjefen har også god grunn til å smile av andre grunner. 

– Ser vi på ulike parametre som er relevante for oss, er vi nok den banken som har det beste prestasjonsløftet de siste fire-fem årene. Det gjør at vi er i posisjon til å betale kundeutbytte. Det gir oss muligheten til å vise enda tydeligere det som er helt unikt med Sparebanken Vest: Kundene er vår største eier. Sammen skaper vi utbytte både til den enkelte kunde og til bygder og byer på Vestlandet, sier han og gir et eksempel:  

– Et par som har et boliglån på tre millioner kroner,  får 6000 kroner i kundeutbytte.

Kjøper du nå får du flere egenkapitalbevis i 2020 og 2021

Men den største nyheten fra Sparebanken Vest i år, er at du på en gunstig måte kan bli eier i banken. Det blir mulig når den børsnoterte andelen av egenkapitalen økes.

LES MER: Vil du bli eier i Sparebanken Vest?

Eiere med egenkapitalbevis eier i dag 22,5 prosent av banken. Denne eierandelen skal økes til 40 prosent ved at deler av grunnfondskapitalen konverteres til egenkapitalbevis. De nye egenkapitalbevisene overføres til en stiftelse som selger disse i markedet. Da lover stiftelsen bonusbevis om du beholder egenkapitalbevisene du kjøper i ett eller to år.

Er du småsparer og kjøper for eksempel 1000 egenkapitalbevis nå, får du 50 nye i 2020, og ytterligere 50 i 2021.

– Egentlig så gjør vi to grep som vil gjøre banken mer robust. Vi får en større investorbredde og en stor stiftelse som blir sittende på over to milliarder kroner. Stiftelsen skal være en kapitalkilde for oss, forklarer Kjerpeseth.

GÅR SÅ DET SUSER: Konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth kan konstatere at de fleste pilene peker oppover i Sparebanken Vest. Foto: Anita Vedå / Schibsted Brand Studio


Vil ha flere lokale småsparere på laget

Banken satser på å selge egenkapitalbevis for rundt 2,4 milliarder kroner. Det aller meste av dette blir solgt til store institusjonelle investorer. Nylig var Kjerpeseth og co på en rundreise der de møtte 40 til 50 store institusjonelle investorer i blant annet New York, Boston, Stockholm og London.

– De er imponert over tilstanden til norske banker. De er også veldig interessert i hvordan vi for eksempel vurderer tilstanden til det norske boligmarkedet. Vi svarer at vi neppe har noen boligboble på Vestlandet. Boligprisene her har flatet ut siden 2016.


UTVIDER DEN BØRSNOTERTE EGENKAPITALEN: Alle som vil kan bli eiere i Sparebanken Vest. Du må tegne deg i november for å kunne sikre deg bonusbevis om du beholder egenkapitalbevisene dine i ett eller to år.

Mobil_screenshot.png

Banken håper også på mange småsparere på Vestlandet som eiere.

– Vi ønsker småinvestorene velkommen av flere grunner. Men personlig synes jeg det er veldig stas med eierskap som er forankret i regionen med vestlendinger som eiere. Og så er det kjekt å kunne tilby akkurat denne gruppen ekstra egenkapitalbevis om de ønsker å være langsiktige eiere.  

SLIK BLIR DU EIER: Småsparere som tegner seg for opp til 500.000  kroner, vil få bonusbevis  


VI HAR IKKE RÅD TIL Å VENTE TIL VINTEREN MED Å HOGGE VED

VIL HA FLERE EIERE: Nå kan du sikre deg en bit av Sparebanken Vest. Alle som tegner for opp til 500 000 kroner får bonusbevis. Foto: Anita Vedå / Schibsted Brand Studio

– Stolt av de ansatte

Sparebanken Vest har opplevd nedturer og oppturer. Fra 2002 til 2012 presterte banken sånn passe på den finansielle siden.

 – Vi måtte rett og slett drive bedre, og vi fikk til et solid løft fra 2013 gjennom blant annet lave tap og kostnader. De siste fire årene har vi hatt den beste egenkapitalavkastningen av alle de norske sparebankene, sier Kjerpeseth og roser samtidig de ansatte:

 –  Hele banknæringen er i en brytningstid, og jeg er stolt av de ansatte som står på for bankens beste hver eneste arbeidsdag. Og jeg tror faktisk vi har klare fordeler av å ikke være en gigantisk bank.

– Selv kjenner jeg det store flertallet av de ansatte i banken. Vi har en sterk teamfølelse her, og vi bygger et lag ved at flinke folk prøver seg i en rekke ulike avdelinger. Jeg er spesielt opptatt av at dyktige ledere blir kjent med hele banken, sier Kjerpeseth.

Konsernsjefen er kjent for å delegere myndighet og satse på interne krefter. Som i 2013 da han som nyansatt konsernsjef gikk for den gang 33 år gamle Ragnhild Janbu Fresvik som leder for bedriftsmarkedet i konsernet.

– Hun var ung og skulle ut i fødselspermisjon, men er svært dyktig. Det var godt nok for meg, og hun ble ansatt som leder, sier Kjerpeseth, som understreker at alle drar lasset sammen i banken for å oppnå gode resultater. 

Sparebanken Vest ligger langt fremme i det digitale skiftet, og har ansatt 150 utviklere de siste årene.

– Dette var en del av løftet vi måtte ta i 2013. Nå har vi Norges beste mobilbank, og i slutten av oktober ble heldigitale Bulder Bank lansert offisielt. Da kom det 164 boliglånsøknader på én dag.

AKTIV FRITID: Jan Erik Kjerpeseth tar gjerne en tur opp Stoltzen for å holde seg i form, men det aller gjeveste er å følge sønnen Ferdinand (11) og datteren Frida (9) på Mulebanen i Sandviken under fotballkampene for Varegg. Foto: Schibsted Brand Studio

IMG_1735.JPG

Med sparebanken i blodet

Da han var 24 år, begynte den ferske sivilmarkedsføreren Kjerpeseth å jobbe i Sparebanken Sogn og Fjordane. Der ble han frem til 1999, før han meldte overgang til Sparebanken Vest. I løpet av snart 20 år har han gått gradene fra markedsdirektør til konsernsjef. I tillegg til jobben, er han blitt småbarnsfar på ny.

 –  Jeg har en liten gutt på snart to år. Han krevde at vi skulle stå opp klokken 05.15 i morges. Men med god logistikk og litt planlegging går det bra.

Konsernsjefen har alltid hatt stor sans for sparebankmodellen. Banken gir hvert år millioner av kroner i gaver til samfunnsnyttige formål på Vestlandet. 

– Jeg ønsker å være et sted der det ikke bare er bunnlinjen og aksjonærverdiene som teller, men også et sted som skaper verdier som styrker lokalsamfunnet. Bærekraft og et tydelig miljøperspektiv på det vi driver med, er også viktig for meg, sier Kjerpeseth, og legger til:

– Vi jobber også for å skape nye arbeidsplasser for kommende generasjoner gjennom investeringene våre lokalt. Og det må vi gjøre nå. Vi har ikke råd til å vente til vinteren med å hogge ved. 


Fra smelteverk til bank

Konsernsjefen er en stolt vestlending. Han vokste opp i industribygden Svelgen i Sogn og Fjordane. I ungdommen jobbet han på smelteverket som skiftvikar i alle sommer-, jule- og påskeferier.

– Der lærte jeg at det gjaldt å stå på og få jobben gjort. Vi lærte at med en god arbeidsmoral kunne du få til mye. Den holdningen har jeg tatt med fra hjembygden min. Jeg har hele livet vært flink til å se muligheter og ikke ha fokus på problemer. Også foreldrene, som har flyttet tilbake til den lille bygden Kjerpeseth noen kilometer fra Svelgen, har preget konsernsjefen.

Han forteller om en trygg oppvekst sammen med sine to søsken, og at det er nå er veldig stas for barnebarna å få komme til Kjerpeseth. De gleder seg stort over villsauene på gården, og spennende fiskemuligheter.

– Men det som kanskje inspirerer meg aller mest, er det sterke samfunnsengasjementet hjemme. Faren min kunne slappet av og sett frem til en rolig pensjonisttilværelse. I stedet bruker han veldig mye av sin tid på politisk arbeid, sier Kjerpeseth.

– En ting far alltid sa da jeg var liten, var at det verste han visste var slipesteiner: Folk som ikke står opp for det de tror på, er ikke noe tess! Der er jeg nok arvelig belastet, smiler han og slår fast:

– Jeg setter stor pris på klar tale!

SLEKTSNAVNET: Noen kilometer fra Svelgen, ligger den lille bygden Kjerpeseth. For en tid tilbake flyttet foreldrene til Jan Erik Kjerpeseth tilbake til røttene. Foto: Privat


Slik sikrer du deg en bit av banken

  • Egenkapitalbevisene til Sparebanken Vest er notert på Oslo Børs. Du kan når som helst kjøpe og selge disse akkurat som du kjøper og selger aksjer på børsen.
  • Ved å tegne deg ved dette nedsalget får du tildelt bonusbevis om du eier egenkapitalbevisene i mer enn et år. Disse bonusbevisene er helt vanlige egenkapitalbevis som også kan selges på børsen.
  • Du tegner deg for egenkapitalbevis hos Norne i perioden 14. til 21. november.


Denne nettsiden er kun for informasjonsformål og må ikke ses på som et tilbud om investering i egenkapitalbevis. Investeringsbeslutning må tas på grunnlag av prospekt. Nærmere vilkår for tildeling av bonusbevis vil fremgå av prospektet. Kjøp er forbundet med risiko for tap av hele investeringen. Mer informasjon finner du her.


Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold.
Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.


© Copyright Brand Studio