Annonsørinnhold

Lyst å gjøre brødmaten enda mer fristende? Gå for pålegg fra Vestlandet: Kortreist, topp kvalitet og ikke minst utrolig godt!

Ta deg et øyeblikk og se for deg ditt eget kosthold en helt vanlig dag:

Brødskiver til frokost. Brødskiver til lunsj. Brødskiver til kvelds.

Om ikke like ensformig hver eneste dag, så er dette fasiten for svært mange av oss.

– Legger vi sammen alle brødskivene vi i familien spiser gjennom et helt år, ja så blir det ganske så mange, sier Ida Kamilla Bjørge, og er nesten litt overrasket over hvor mange det faktisk blir når hun tenker etter.

PRIORITERER KOSTHOLDET:  For Ida Kamilla Bjørge i Lindås skjøt interessen for lokalmat og gode råvarer virkelig fatt da hun selv fikk egne barn. – Det er utrolig viktig for meg at maten barna spiser er av god kvalitet, sier Ida som snart blir trebarnsmor. Lille Noor venter på at lunsjen skal bli klar.

MATPAKKESMØRING: I løpet av året blir det mange brødskiver på de fleste av oss her til lands. –  Kjøttpålegg fra Fana Kjøtt er en klar favoritt i matpakken, tipser Bart Lessaffre. Selv foretrekker han også litt majones fra Marthas Delikatesser under skinken som han topper med mye grønt.

Mat som både smaker og gjør godt

Småbarnsmoren fra Lindås er i full gang med å lage eggerøre mens samboeren og sønnen dekker bordet. Hun rører varsomt rundt i den gyldne, rykende massen mens den lille datteren Noor haler og drar henne i kjolen:

«Nå må vel maten være ferdig snart! Det lukter så godt!», lyser det i det utålmodige blikket til toåringen.

Ida føyer ettertenksomt til:

– Siden vi her i Norge spiser så mye brød, er det jo utrolig viktig å tenke på hva slags pålegg vi velger. Etter at jeg fikk barn ble jeg enda mer opptatt av hva vi faktisk putter i oss.

For Ida og samboeren er det derfor helt vesentlig å velge produkter av god kvalitet.

– Ikke bare er det bedre for kroppen, men ekte mat smaker også så mye bedre. Og når maten smaker godt, ja da er det enklere å få barna til å spise også, sier hun og smiler.
EGG FRA FANA: Bakketun Gard er et familiedrevet småbruk i Bontveitsdalen som har 7500 brune og hvite høner. Deres ferske gårdsegg leveres til lokalmarkedet av Godt Lokalt/Spesialgrossisten Troye og er å få kjøpt i utvalgte dagligvarebutikker i Bergen og omegn.  

SULTEN: Lille Noor elsker eggerøre, og kan knapt vente på at den blir ferdig.

Se video av Bakketun Gard, en Godt Lokalt-produsent

MYE BRØD: Her til lands spises det brødskiver til svært mange av døgnets måltider. Velg lokalprodusert pålegg på brødskiven din du også!

Ekte vare, ikke noe juks

Ida og samboeren har tatt et bevisst valg på hva de fyller kjøleskapet sitt med.

– Finner vi lokale produkter i butikkhyllene, så er det alltid de vi går for. Jeg pleier også å lese på emballasjen for å se hva produktene jeg vurderer å kjøpe faktisk inneholder, sier hun.

Foran henne på benken ligger kartongen med brune og hvite egg fra Bakketun Gard i Bontveitsdalen side om side med fristende kjøttpålegg fra Fana Kjøtt og majones og salater fra Marthas Delikatesser på Sotra.

Her er det ingen kunstige smakstilsetninger, bare smaken av hva produktene faktisk er laget av.


Sliced bread, Food, Table, Tableware, Bottle, Ingredient, Plate, Recipe, Dishware, Fork


– Vi har kommet frem til at mangfoldet av lokalmatprodusenter i Vestland til sammen produserer alt vi har behov for  av pålegg, til både hverdager og mer festlige anledninger,  sier Ida fornøyd.

– Det er også veldig fint å tenke på at man støtter lokale arbeidsplasser ved å være litt oppmerksom på hva man faktisk legger i handlekurven, holder hun frem.
HVERDAG VS. HELG: – På mange måter er frokosten favorittmåltidet mitt. Spesielt i helger og ferier når vi har bedre tid og kan sitte lenge ved bordet. Da er det frem med alt fra deilig ost til ulike salater, kjøttpålegg, eggerøre og gjerne røykelaks fra Sotra Sjømat, sier Ida Kamilla Bjørge.

Se etter Godt Lokalt

Godt Lokalt er et nasjonalt konsept som styrer mot optimal forvaltning av mat og drikke. Hvor enn du er i landet, så er produktene du finner under Godt Lokalt-logoen i butikkene fra det området du er i.

– Stadig flere dagligvarebutikker har egne disker eller avdelinger i lokalet sitt dedikert til lokalmat, sier Rune Elgestad, markedssjef hos Spesialgrossisten Troye AS/Godt Lokalt.


LOKALMATHYLLER:  – Se etter Godt Lokalt-logoen neste gang du handler, tipser Rune Elgestad, markedssjef hos Spesialgrossisten Troye AS/Godt Lokalt.

Fana Kjøtt lager alt fra bunnen av basert på gode, gamle oppskrifter. Bedriften består av fagutdannede pølsemakere med lang erfaring.

Les mer om Fana Kjøtt

Sveip for å se noen av matskattene fra Vestland:

Se video av Marthas Delikatesser, en Godt Lokalt-produsent

Godt Lokalt er lik kvalitet

Akkurat som småbarnsmor Ida, kan ikke markedssjefen hos Spesialgrossisten Troye AS/Godt Lokalt få understreket nok ganger hvor viktig valget av pålegg faktisk er.

– Velger du et pålegg laget av en av våre produsenter, så vet du at det er det samme som et pålegg av god kvalitet, sier han.

På hjemmesiden til Godt Lokalt kan du enkelt søke frem hvilke lokalmatprodusenter som finnes. Og skulle du ikke finne produktene du har lyst på i nærbutikken din, er det bare til å høre om ikke kjøpmannen kan ta dem inn.

– Butikkene er alltid interessert i å høre hva kundene er ute etter, så ikke nøl med å spørre hvis det er noe du savner, tipser Elgestad.


Lærer barna hvor maten lages

Hos familien i Nordhordland er det endelig tid for å sette seg til bords. Femåringen Johan er først på plass, for nå kan han nesten ikke vente lenger.

– Magen min rumler, sier han og strekker seg etter favoritten: Løkrull som han topper med majones, eggerøre og noen agurkskiver fra familiens drivhus.

Han ber raskt om påfyll av Balholms fruktmost av friske økologiske eple fra Sogn, mens lillesøster Noor går for den dyprøde varianten som også inneholder bringebær.

FAVORITT: Ingen tvil om at Noor (2) er formøyd med å få Balholms fruktmost av eple og bringebær i glasset sitt. Tomatene har storebror Johan dyrket i vinduskarmen.

– Jeg synes det er utrolig kjekt at ungene lærer hvor maten vi spiser faktisk kommer fra, kommenterer mamma Ida, og sender leverposteien fra Bønes Gårdsmat sønnens vei.

Femåringen har hatt stor glede av å dyrke minitomater i vinduskarmen og poteter i hagen denne sommeren. Og hvem vet: Siden drømmen hans er å bli bonde, kanskje vi her ser en fremtidig lokalmatprodusent?

BREDT SORTIMENT: Lokalmatprodusenter i Vestland byr på et rikt utvalg av alt fra kjøttpålegg og spekemat til majones, majonesbaserte salater, ørret, laks, leverpostei og egg. Er du like flink som Johan og familien til å variere pålegget ditt?

– Noe av det beste som finnes

Far i huset Bart Lesaffre er verken født eller oppvokst i Norge. Etter mange år i Lindås, har belgieren imidlertid gjort ekte vestlending av seg i matvegen.

– Maten som lages her i Vest-Norge er virkelig noe av det beste som finnes, sier han og forteller at han er blitt spesielt glad i eldhusrøykt fenalår fra Vossakjøt.

Han smyger en stor bit inn i munnen, og når den salte, modne smaken av vestnorsk historie inviterer smaksløkene på fest, ja da er ikke smilet hans til å ta feil av:

Vestlandsk lokalmat er virkelig gode saker!
Se video av Fana Kjøtt, en Godt Lokalt-produsent

SMAKEN AV VESTLAND: Lykke når hele familien kan samles rundt et godt brødmåltid!

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Godt Lokalt

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2021 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)