Annonsørinnhold

Det tradisjonsrike kraftselskapet Kvam Energi betyr mye for tettstedene i Kvam. Det vet også Danske Bank, som stiller opp når kraftprisen stuper.

– Her er vi i gang med å bygge en ny kraftstasjon. Den skal sørge for inntekter til Kvam herad de neste 100 årene, sier Arne Tillung, administrerende direktør i Kvam Energi AS. 

Tillung har tatt oss med en halvtimes kjøring fra hovedkontoret på Kaldestad i Norheimsund til Skulafossen kraftstasjon på Fosse. 

Langs med elven som har sitt utspring i Byrkjenesvatnet, nesten 200 meter over Hardangerfjorden og Strandebarm, ligger den gamle og den nye kraftstasjonen. Sistnevnte er under bygging og vil være klar for produksjon i løpet av høsten. 

 – Alt er nytt både innvendig utvendig, sier Tillung og peker på det nye bygget før han fortsetter:

 – I dette anlegget skal det produseres grønn energi som vil gi nye inntekter til kommunen vår.

Den grønne kraften fra Kvam blir solgt til hele Sør-Norge.

 – Vi har alltid vært kjent for solide og forståelige produkter og god kundeservice. I tillegg er våre strømprodukter enkle å forstå, sier Tillung.

Les mer om hva Danske Bank kan gjøre for din bedrift

Solid og stor arbeidsgiver

I tillegg til å sørge for inntekter til drift av sykehjem, barnehager, skoler og andre viktige kommunale tilbud, er også Kvam Energi en viktig samfunnsbedrift i Kvam herad. Konsernet består av Kvam Kraftverk AS og Kvam Energi Nett AS.

 – Vi er en solid og stor arbeidsgiver med dyktige ansatte innen teknologifagene. Vi er dessuten en lærebedrift for unge som vil satse på ulike fagområder i kraft- og el-bransjen. 

Tillung skryter av kommunen som en engasjert og faglig kompetent eier.

 – Eieren vår, Kvam herad, forstår våre valg om å investere i fremtiden med en ny og mer effektiv kraftstasjon, modernisering av strømnettet, tilrettelegging for elektrifisering og utbygging av fibernettet i kommunen, sier Tillung og legger til:  

 – De forstår også at vi må ta grep for å holde hjulene i gang og sikre arbeidsplassene når inntektene svikter. 

Og inntektene har virkelig sviktet for Kvam Energi i 2020. Det samme gjelder resten av kraftbransjen i Norge.

Danske Bank tilbyr: Gode analyser og markedsinnsikt som gir deg et godt fundament for dine beslutninger.

Kraftprisene kollapser

En ulykke kommer sjelden alene, heter det. Det gjelder høyeste grad det som har påvirket kraftprisene det siste året.

Fra november 2019 og frem til koronaepidemien traff oss i mars 2020, falt den gjennomsnittlige kraftprisen med hele 80 prosent. På vårparten var strømmen gratis for forbrukerne på enkelte tidspunkt, hvis du ser bort fra obligatorisk nettleie og el-avgift. 

Det har aldri skjedd i Norge før. 

– Det vi opplever nå er historisk. Aldri før har kraft-prisene vært så lave som nå. Det skaper utfordringer for resultatet vårt på kraft-produksjonen. Og det skaper utfordringer for likviditeten vår. Da er det godt å ha en bank med is i magen på laget, sier Tillung.

Danske Bank tilbyr: Gode analyser og markedsinnsikt som gir deg et godt fundament for dine beslutninger.

Dammen høyt over Strandebarm og Hardangerfjorden inspiseres av Johannnes Lie og Arne Tillung fra Kvam Energi. Foto: Schibsted Partnerstudio

Den perfekte stormen

Forklaringen i kollapsen i kraft-prisen er sammensatt. Snørik vinter. Varmt og vått vær. Og overskudd på kraft. På toppen av det hele falt oljeprisen, og koronaepidemien stengte Norge i en periode i vår. Fremdeles vil vi merke virkningene av pandemien i lang tid fremover.  

 – Dette kan vel kalles den perfekte stormen for kraftbransjen?

 – Det kan du trygt si. Likviditeten er den største utfordringen for oss når inntektene svikter. Vi må oppfylle våre økonomiske forpliktelser selv om kraftprisen stuper, sier Tillung og slår fast:

 – I dag er vi glad for at vi har en finansiell samarbeidspartner med god kunnskap om bransjen vår og som har forståelse for våre behov. Den forståelsen fant vi i Danske Bank. 

Tillung nøler ikke med å gi bankens ansatte de beste skussmål etter en turbulent vår og sommer:

 – Bankens ansatte er kompetente, de har kapasitet til å håndtere våre problemer og de er tilgjengelige når vi trenger dem. Det er viktig for oss.

Les mer om hva Danske Bank kan gjøre for din bedrift


Eirik Fausa, Regiondirektør, Medium Corporate Banking Vest, Danske Bank og kundeansvarlig for Kvam Energi Pål Smette Brunes. Foto: Schibsted Partnerstudio


DB-1.jpg

Ut på tur

Eirik Fausa er regiondirektør for bedriftsmarkedet i Danske Bank.

– Det er viktig å være tett på kundene våre, sier Fausa. 

 – Drar du på bedriftsbesøk selv?

– Ja, det er en helt nødvendig del av jobben min. Vi får mer ut av en samtale ansikt til ansikt enn bare ved å kommunisere på nett, mail eller mobil. Det er viktig for oss å forstå kundenes situasjon for å kunne gi dem gode råd. 

Fausa jobber i Danske Bank i Bergen sentrum. Banken er en del av et stort internasjonalt nettverk. Det er en fordel når mange av bankens bedriftskunder driver med eksport og blir påvirket av svingninger i verdensøkonomien. 

– Vi er en bank for bedrifter som opererer i ulike bransjer og som har sammensatte behov for rådgivning og finansielle tjenester. Når det gjelder Kvam Energi, er konsernet i en spennende fase når det gjelder investeringer og konsolidering, sier Fausa og utdyper:

– De jobber med nett, kraftutbygging, strømsalg, produksjon og fiber. De har en verdikjede med mange koblinger mot finansmarkedet. Dermed har vi mye å spille på rundt hele rådgivningsbiten i banken.

– Jeg gleder meg hver gang jeg drar inn dit. Hardanger og området rundt Norheimsund er jo verdt et besøk i seg selv .

IMG_4769.jpg


Kraft i hver dråpe: Fallet fra Byrkjenesvatnet ned til Skulafossen kraftstasjon har gitt strøm til bebyggelsen i Kvam siden 1913. Foto: Schibsted Partnerstudio.

Langsiktig partner

Kunderådgiver Pål Smette Brunes har hatt mye å gjøre med Kvam Energi i den turbulente tiden vi har lagt bak oss til nå i år.

– Med periodevise negative kraftpriser, måtte vi stille opp for Kvam Energi. Vi har et syn på kraftpriser som er langsiktig, forklarer Brunes og utdyper:

– Dermed har vi tatt et valg om å kompensere de lave kraftpriser gjennom økt finansiering med tro på at de skal opp i fremtiden. Dermed gir vi kraftselskapet nok likviditet til å styre seg gjennom dette. Vi gir dem hjelp rett inn i produksjonen til det blir mer forutsigbare tider. 

Brunes er medlem i bankens bransjegruppe for kraftkunder. Der utveksler han erfaringer med kundeansvarlige i hele Skandinavia. De holder hverandre oppdatert om hvor skoen trykker i kraftbransjen, og kan gi oppdaterte og gode råd til kundene.

– Å kunne gå inn et møte med et stort internasjonalt nettverk i bagasjen, er utrolig nyttig for oss og kundene våre. Og det gjelder ikke bare i kraftbransjen, men også andre bedrifter, som for eksempel innen havbruksnæringen.

Les mer om hva Danske Bank kan gjøre for din bedrift!

Jobber for hele Vestlandet

Danske Bank har sterk tro på bedriftskundene og Vestlandet, til tross for fallende oljepriser og en koronaepidemi som ikke er over. 

– Vi kan ikke sette oss ned og bli passive. Bankens viktigste oppgave er å gjøre Vestlandet konkurransedyktig, sier Fausa og gir samtidig oppskriften på suksess:

– Dette gjør vi gjennom å levere gode tjenester. Vi er en partner og en rådgiver for bedriftene på Vestlandet. Vi bryr oss om kundene våre, og vi har et sterkt ønske om at de skal gjøre det bra. 

 – Og Kvam Energi er en av disse bedriftene dere ønsker alt godt?

– Ja, de er en komplett kunde for oss. Kvam Energi er en viktig lokal leverandør med en sterk merkevare. Dessuten gir det banken vår god synlighet å være leverandør av gode bank- og finanstjenester til akkurat denne kunden, sier Fausa, og understreker Kvam Energi sin rolle i det grønne skiftet:

 – De er en virksomhet med et klart miljøperspektiv. De produserer grønn kraft og er en del fremtidens løsning på klimaproblematikken. Det ønsker vi å være en del av.

trading.jpg

Danske Bank har dedikerte bransjeteam som gir innsikt i og analyse av alle bransjene i landet. I tillegg er det mange verktøy som bedrifter får tilgang til som kunde i Danske Bank.

Danske Bank har dybdekunnskap og eksperter i disse bransjene:

Kraft
Gunnar Myrvang

Teknologi, media og telecom
Øyvind Larssen

Helse
Vibeke Helene Vier Simensen

Varehandel
Torstein Lien Granli

Offentlig sektor
Grete Syverstuen

Eiendom
Espen Jorvang

Logistikk og transport
André Nordsti

Forretningsdvokater
Anne Hval

Sjømat
Karine PignatelEn stolt historie

Tilbake på Skulafossen kraftstasjon tar Arne Tillung turen inn i den gamle kraftstasjonen som snart er historie.

 – Denne fikk etter hvert kapasitet til å forsyne 1500 husstander med strøm etter åpningen i 1923. Men historien vår går helt tilbake til 1913, sier han og forteller om pionertiden i Kvam:

– Det hele begynte 19. februar 1913. Da stod Kaldestad kraftverk i Norheimsund ferdig, og strømmen ble slått på for første gang i Kvam.

– Kvam var en av de første bygdene utenfor de store byene som fikk strøm. Som en kuriositet kan det nevnes at Kaldestad kraftverk den gang hadde en utbyggingskost tilsvarende fire kommunebudsjett. Nå gjør vi oss klar for fremtiden med et nytt kraftverk og nye tjenester for innbyggerne i kommunen vår.

 – Hva er det beste med å være en del av Kvam Energi?

– Først av alt må jeg trekker frem alle de dyktige ansatte. De står på for å utføre en samfunnskritisk oppgave med å sikre strømforsyning til privat hjem, bedrifter og offentlige institusjoner, sier Tillung som også vektlegger lokal verdiskapning:

 – Vi kjøper mye varer og tjenester i Kvam. I tillegg får frivillige lag, kulturarrangement og idretten økonomisk støtte av oss. Vi har nærhet til kundene og befolkningen, og alt vi skaper av verdier og overskudd går tilbake til kommunen.

Bli med Arne Tillung på omvisning i den gamle og nye kraftstasjonen:


Kaldestad.jpg

Norheimsund og Kaldestad kraftstasjon i 1935. Her ligger også dagens hovedkontor for konsernet. Foto: Kvam Energi AS

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Danske Bank

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Danske Bank har dedikerte bransjeteam som gir innsikt i og analyse av alle bransjene i landet. I tillegg er det mange verktøy som bedrifter får tilgang til som kunde i Danske Bank. remtiden: Hverken Kvam Energi og Danske Bank frykter for fremtiden. Foto: Partne