Annonsørinnhold

Uansett om du skal over alle syv fjelltoppene eller velger deg ut noen færre: Her er alt du trenger å vite om årets 3/4/7-fjellstur.

Straks klart for 3/4/7-fjellstur igjen:


Bli med på Bergens vakreste eventyr du også

Straks er det klart for at alt fra spreke barn og familier til ivrige mosjonister skal vandre fra fjell til fjell på Bergens tak – og det på én og samme dag.

Årets 3/4/7-fjellstur arrangeres søndag 22. mai.

PROSJEKTLEDER: Sabine Koch i Bergen og Hordaland Turlag gleder seg over å kunne invitere til 3/4/7-fjellsturen igjen.

– Vi gleder oss utrolig mye til 3/4/7-fjellsturen. Dette er et stort høydepunkt for mange tusen turglade mennesker, sier Bergen og Hordaland Turlags Sabine Koch som er prosjektleder for arrangementet.

Billettsalget er allerede godt i gang.

– Fjorårets tur ble en gedigen suksess med sol fra skyfri himmel hele dagen. Vi har allerede bestilt like strålende vær, sier Sabine med et stort smil.


Usikker på hvor mange fjell du har lyst å gå? Ta utgangspunkt i egen kondisjon og motivasjon når du bestemmer deg for hvilken tur som passer best for deg:

3-fjellsturen

For deg som ønsker en ekstra barnevennlig tur er 3- fjellsturen et godt alternativ. Denne turen har start fra Fløibanens nedre stasjon mellom klokken 08.00 og 10.00. Første innsjekk er ved Fløibanens nedre stasjon, og trasèen er Fløyen, Rundemanen og Sandviksfjellet med målgang i Marken. Turen er beregnet til tre til seks timer, alt etter fysisk form, kødannelse og føreforhold.

En del av 3-fjellstraseen går på god grusvei, mens noe går i ulendt terreng. Selv med rullestol eller barnevogn er det faktisk mulig å få alle tre innsjekkene, så lenge man er komfortabel med å gå en del av turen utenfor den offisielle ruten. Den alternative (blå) ruten kan du se her. Den tilrettelagte ruten er et flott alternativ for alle som vurderer å gå med bæresele eller bæremeis også.

4-fjellsturen

4-fjellsturen er et godt alternativ for deg som ønsker en noe kortere tur enn 7-fjellsturen, men likevel en skikkelig utfordring. 4-fjellsturen har start fra Årstad videregående skole på Danmarksplass mellom klokken 07.00 og 09.00, og traséen er Ulriken–Fløyen–Rundemanen–Sandviksfjellet, med målgang i Marken.

Turen er på totalt 20 kilometer og har en samlet stigning på 1200 meter. Selv om turen er kortere enn 7-fjellsturen, er den likevel krevende. Det betyr at man må være i god form, ha godt turutstyr, gode fjellsko og sørge for å ha med nok mat og drikke. Turen er beregnet til fire til åtte timer å gå, alt etter fysisk form, kødannelse og føreforhold.
7-fjellsturen

Gå alle syv fjell og bli kjent med Bergen og fjellene på en fantastisk og krevende måte. 7-fjellsturen er rundt 35 kilometer lang og har en samlet oppstigning på 2500 meter. Gjennomsnittstiden for de som går over hele Bergens tak er åtte til tolv timer.

Turen starter i Gravdal ved Nutec mellom klokken 06.00 og 08.30. Herfra går turen mot Lyderhorn i godt merket løype. Så videre til Damsgårdsfjellet, Løvstakken, om Årstad VGS ved Danmarksplass til Ulriken, Fløyfjellet og videre til Brushytten og Rundemanen. Siste fjell ut er Sandviksfjellet før turen går nedover igjen til målgang ved Tursenteret i Tverrgaten, gågaten i Marken.
ATEA på Sandviksfjellet
Det er alltid en lettelse å komme til de blide frivillige på Sandviksfjellet, uavhengig av om en har gått turen over tre, fire eller ... ---------------------- Sandviksfjellet rager 417 meter over havet og er det siste fjellet man går over på 7-fjellsturen. Fra toppen har ... ---------------------- Klikk for å lese mer om ATEA og Sandviksfjellet
Fana Sparebank på Rundemanen
Før i tiden var en varde en del av et varslingssystem basert på lyssignaler. Det var som regel en ... ---------------------- Rundemanen (560 moh) er en del av samme fjellmassiv som Ulriken og Fløyen, men er ikke lett synlig fra Bergen sentrum. Det går ... ---------------------- Klikk for å lese mer om Fana Sparebank og Rundemanen
BKK på Fløyen
BKK står klar på Fløyen for å gi deg energi på veien! Alle deltakere får en oppmerksomhet fra BKK, sammen med litt ... ---------------------- Fløyen eller Fløyfjellet ligger 400 meter over havet og er det mest besøkte turområdet i Bergen. Fløibanen er ... ---------------------- Klikk for å lese mer om BKK og Fløyen!
BT på Ulriken
Bergensere, og vi som bor i Bergen, har et nært forhold til Byfjellene.  Byfjellene rammer inn og samler byen. De er ... ---------------------- Ulriken er det høyeste av de syv fjell med sine 643 meter over havet. Navnet kommer fra det norrøne Alrek som betyr... ---------------------- Klikk for å lese mer om BT og Ulriken!
Meny på Løvstakken
Uansett om du tenker deg over tre, fire eller syv fjell: Nok og riktig næring er noe alle trenger. En deilig niste, og ikke minst nok ... ---------------------- Løvstakken (477 moh.) ligger mellom Fyllingsdalen og Bergensdalen og ruver høyest blant de vestlige av de syv fjell. Fjellet ga ... ---------------------- Klikk for å lese mer om Meny og Løvstakken!
DNT på Damsgårdsfjellet
Visste du at 3/4/7-fjellsturen i Bergen er DNTs største enkeltstående arrangement i Norge? Det er Bergen og Hordaland Turlag ... ---------------------- Damsgårdsfjellet (350 moh.) har navnet sitt fra Store og Lille Damsgård, gnr. 153 og 154 i Bergen. I eldre tid het gården Hásteinar... ---------------------- Klikk for å lese mer om Turlaget og Damsgårdsfjellet
Platou på Lyderhorn
Trenden er klar. Nå er det ikke bare de kortere turene som gjennomføres med høy intensitet. For mange handler det om ... ---------------------- Lyderhorn rager 396 moh. og har en spennende historie knyttet til seg. Fra gammelt av skal fjellet ... ---------------------- Klikk for å lese mer om Platou og Lyderhorn !

Klikk på plusstegnene for å lese gode historier om fjellene og samarbeidspartnerne!
Kartet kan også forstørres.

Se informasjon om 4-fjellsturen
Se informasjon om 4-fjellsturen
Start fra Årstad videregående skole på Danmarksplass mellom klokken 07.00 og 09.15. Deltakere kjøper startkort med fast starttid. For registrering langs løypen brukes det appen «Trimpoeng» som kan lastes ned på smarttelefonen. Traseen er Ulriken–Fløyen–Rundemanen–Sandviksfjellet med målgang i byen. Turen er cirka 20 kilometer lang.
Les mer om 4-fjellsturen

Innsjekk skjer digitalt

På grunn av fjorårets smittevernsregler ble 3/4/7-fjellsturen en god del tilpasset i forhold til tidligere år. Noen av justeringene videreføres i år, blant annet digitaliseringen av startkortene.

– Digitaliseringen er kommet for å bli. Det fungerte utmerket at deltakerne sjekket seg inn på fjelltoppene på sin egen mobiltelefon, forteller Sabine.

Tidligere år har deltakerne fått papir-startkort som har blitt klippet på hver topp.

– Det medfølger jo en aldri så liten miljøgevinst også ved ikke å bruke fysiske startkort, kommenterer Sabine.

Klikk på plusstegnene for å lese gode historier fra samarbeidspartnerne

Klikk på toppene for å lese gode historier om fjellene og samarbeidspartnerne!
Kartet kan også forstørres

Fana Sparebank
på Rundemanen

BT på Ulriken

Eviny på Fløyen

ATEA på Sandviksfjellet

Meny på Løvstakken

Platou på Lyderhorn

DNT på Damsgårdsfjellet

Faste starttider

I fjor måtte deltakerne velge ønsket starttidspunkt da de kjøpte startkort. Selv om dette ble gjort grunnet smittevernhensyn, viste det seg at også turopplevelsen ble mye bedre for deltakerne. Derfor blir det faste starttider i år også.

– Det er god plass i fjellet, men med puljestart blir folk spredd enda mer utover. Dette bidrar til å redusere kø på de trangeste partiene, sier Sabine.

Starten for 7-fjellsturen går som før fra Gravdal, for 4-fjellsturen fra Årstad videregående skole og for 3-fjellsturen fra Fløibanens nedre stasjon. I år er det målgang ved Tursenteret i Tverrgaten, gågaten i Marken, som tidligere.


People in nature, Plant community, Natural landscape, Sky, Cloud, Mountain, Ecoregion, Leaf

Slik holder du humøret og motivasjonen på topp:

Mat og drikke
Ha med mye, god og skikkelig mat. Spis heller flere små måltider underveis. Det kan være godt med noe varmt å drikke. Bland gjerne en hjemmelaget miks av nøtter og rosiner, det er mye rimeligere enn å kjøpe på butikken. Det blir satt opp drikkestasjoner ved Årstad VGS (Danmarksplass) og mellom Fløyen og Rundemanen. Fyller du på vann andre steder: husk å sprite kranen og hendene både før og etter!
Godt humør
Kjenner du melkesyren, må du bite det i deg. Dårlig humør smitter, men det gjør godt humør også. Dersom det oppstår kødannelser oppfordrer Bergen og Hordaland Turlag til flørting med personen nærmest deg. Det skaper sjelden dårlig stemning.
Toaletter
Det blir satt opp toaletter ved start i Gravdal, Årstad VGS, ved Ulriksbanens nedre stasjon og Haraldsplass diakonale sykehus. Må du ta deg en avstikker mellom doene, ta med deg dopapiret/lommetørkle og ikke la det ligge i naturen! Ta med en liten plastpose til å samle det opp. Vis hensyn og ikke bruk private hager.
Gnagsår
Klipp tåneglene og plastre hælen: Blå og vonde tær er en garantert gledesdreper. Ha også gnagsårplaster og sportstape tilgjengelig. Har du lett for å få gnagsår på hælen, plastre med sportstape før du begynner å gå eller test ut gnagsårsokk (til salgs på Tursenteret i Marken). Ekstratips: Skobytte! Bytt til joggesko der det er asfalt for å unngå gnagsår fra turskoene dine.
Delmål
«Kvikklunsjtoppen» er alltid navnet på neste topp. Ikke spar på godbitene i dag, men fordel dem utover. Sett gjerne delmål for barna slik at de opplever mestring underveis.
Fartskontroll
Barn skjønner ikke sine egne begrensninger. Ikke la dem løpe for fort og bli slitne i starten. Hold jevnt tempo. Deltagere som ønsker å ha større fart må vise hensyn.

GODT MERKET: Bergen og Hordaland Turlag henger opp skilt og setter ned stolper som viser hvor løypen går.

PÅFYLL: Det er lurt å ta med seg en flaske eller drikkebelte med vid åpning slik at det er enkelt å fylle på underveis.

Påfyll av vann og rene toalett

Tradisjonelt pleier mange som bor langs traséen å legge ut hageslangene sine slik at tørste turgåere takknemlig kan etterfylle vannflaskene sine.

– Dette er utrolig hyggelig gjort av privatpersoner, og vi oppfordrer turfolket om å sprite hendene både før og etter de fyller på, sier Sabine.

Det blir også forsyningsstasjoner i regi av Bergen og Hordaland Turlag og det settes opp flere toaletter langs løypen.

– Vi er svært påpasselige med renholdet også i år, sier Sabine.På jakt etter frivillige

Bergen og Hordaland Turlag ønsker fremdeles å komme i kontakt med flere frivillige til å bidra både før, under og etter arrangementet:

– Vi trenger minst 150 frivillige til alt mulig forskjellig. Bare ta kontakt, så finner vi en viktig oppgave til deg, oppfordrer Sabine.

Arrangørene trenger alt fra blide morgenfugler i startområdet til heiagjeng på fjellene og saft- og vannskjenkere.

– Eller kanskje du har lyst å stille som maskoten vår Turbo som heier frem våre yngste deltakere? spør Sabine videre.

Alle som jobber som frivillig får årets t-skjorte som takk for innsatsen. I tillegg arrangerer Bergen og Hordaland Turlag en fest i etterkant for alle som bidrar.

Send gjerne en mail til bht@dnt.no hvis du lurer på noe eller har lyst å være frivillig.

Samarbeidspartnere på alle fjell

3/4/7-fjellsturen kunne ikke blitt gjennomført uten gode samarbeidspartnere, og Bergen og Hordaland Turlag er utrolig glad for å ha sine viktige støttespillere med på laget også i år.

– De fleste har vært med oss i årevis, og de har alle hver sin fjelltopp som er «sin». Vi setter umåtelig stor pris på partnerne våre, sier Sabine og legger avslutningsvis til:

– Det er en stor glede å arrangere 3/4/7-fjellsturen! Da gjenstår det bare for meg å si velkommen og god tur til fjells!

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Bergen og Hordaland Turlag

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2022 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)