Annonsørinnhold

Temperaturen på jorden stiger.
Presset etter mat øker.
Vi bruker stadig mer energi.

Løsningen på de store problemene finnes i havet.

Men vi må øke kunnskapen betraktelig.

Reisen starter hos verdens råeste kunnskapssenter om havet, som garantert vil sette Norge på kartet.

Bli med ned i dypet. Utforsk steder ingen andre har vært før deg.


– Vi skal bygge noe helt unikt. Noe som aktiverer kjærligheten til havet, sier Aslak Sverdrup, administrerende direktør for Akvariet i Bergen.

Se for deg 25.000 kvm fylt med altoppslukende sanseopplevelser og revolusjonerende kunnskapsformidling om havet. Nye Akvariet skal bli et verdensledende kunnskaps- og formidlingssenter som byr på opplevelser du aldri har sett maken til tidligere. Dette er et senter som bygges for fremtiden, både fysisk og digitalt.

Ambisjonen er at kunnskapssenteret skal være så revolusjonerende at det i seg selv er en grunn til å reise til Norge. Her vil du finne visualisering av en sovende spermhval i full størrelse, 180 graders akvarier, en tidskapsel med isfjell og dinosaurer, ubåter og spennende laboratorium. Det internasjonale kunnskapssenteret skal bli for havet det NASA er for rommet.

Dress shirt, Flash photography, Forehead, Smile, Chin, Eyebrow, Tie, Human, Jaw, Happy
Marine biology, Fin, Underwater, Fish
Fish supply, Underwater, Fin
Marine invertebrates, Head, octopus, Jaw, Cephalopod, Underwater

Havets hovedsete

Det er kysten og havet som gjør Norge helt unikt. Vi har verdens nest lengste kystlinje, og råder over et havområde som er mer enn fem ganger større enn vårt landareal. Nye Akvariet blir en forlengelse av havet, presentert på land.

– Nye Akvariet i Bergen skal være en drivkraft for å sikre Norges rolle som havets hovedsete, med Bergen som hovedstad, forteller Sverdrup.

Hvis finansieringen kommer på plass som planlagt, kan kunnskapssenteret stå ferdig allerede i 2025. 

– Vi gleder oss til å starte finansieringsprosessen til høsten. Dette blir et spennende spleiselag mellom offentlige og private bidragsytere som vil ta prosjektet til nye høyder. Kunnskapen som havet vil skape stor verdi for oss alle i fremtiden, sier Sverdrup. 

Navnekonkurranse:
Hva skal kunnskapssenteret hete?

Den nye nasjonalskatten trenger et navn og og det er et hav av muligheter! Har du et unikt navneforslag som skal kjennes i både inn- og utland?
Send inn ditt forslag og les mer om konkurransereglene her

Den heldige vinneren får et livsvarig inngangskort til det nye havsenteret. Det trekkes også 10 årskort til Akvariet i Bergen blant alle de innsendte bidragene.

Et hav av muligheter:
Hva skal kunnskapssenteret hete?

Den nye nasjonalskatten trenger et navn og vi trenger hjelp! Har du et unikt navneforslag som skal kjennes i både inn- og utland? Send inn ditt forslag her: Lenke:

Det blir satt sammen en spennende jury av kjente personer som skal velge ut det navnet de synes passer best. Kanskje du blir den heldige vinneren?

Dyrevelferd for både
store og små

Dyrevelferd er ekstremt viktig og ligger til grunn for alle beslutninger som blir tatt i utviklingen av prosjektet. Det nye kunnskapssenteret vil alltid etterleve de strengeste standarder. For å kunne gjøre dette må vi besitte den nyeste kunnskapen om hvordan fisk og dyr har det best mulig. I kunnskapssenteret kommer du til å finne noen av verdens største dyr, men ikke på den måten du kanskje tror.

– Det kommer til å være fisk og noen dyr i nye Akvariet. Felles for disse er at de alle skal trives, ha god plass, og skal kunne vise sin naturlige adferd. Store skapninger skal det også være rom for, men ikke fysisk, sier Sverdrup og smiler lurt.

Bærekraftig bruk for fremtiden

Vi lever av havet i dag, men kommer til å gjøre det i enda større grad i fremtiden. Helsen vår er direkte knyttet opp mot havet og dens ressurser. Det gir oss mat og ren luft og er derfor helt nødvendig for liv på jorden. En økende populasjon vil kreve enda mer av havet. Kunnskap om bærekraftig bruk er derfor helt avgjørende for vår fremtid.

– For Norge er havet nøkkelen til morgendagens verdiskapning. Havet har også svarene på mange av bærekraftsutfordringene vi står overfor. For å forstå havet er kunnskap og formidling helt avgjørende, sier Sveinung Rotevatn, Klima- og Miljøvernminister.
Body of water, Cloud, Sky, Building, Blue, Azure, Dusk, Lake, House
Water, Cloud, Sky, Building, Boat, Watercraft, Lake, Vehicle, Tree

REVOLUSJONERENDE: Illustrasjoner av hvordan kunnskapssenteret kan se ut.
Bilde én er laget av Vill urbanisme og bilde to er laget av Mad og Asplan Viak.

Water resources, Sky, Cloud, Plant, Building, Tree, Lake, Watercourse, Bank

Illustrasjon: Vill urbanisme

Fakta:


En pionér på Dokken

Bystyret ønsker at kunnskapssenteret skal være en pionér på Dokken. Øverst på ønskelisten til nye Akvariet står Havnelageret. Å gjenbruke et bygg som Havnelageret vil resultere i betydelig mindre utslipp enn å bygge nytt. Havnelageret vil derfor passe godt inn i planene om at nye Akvariet skal bli et signalprosjekt innen bærekraft og gjenbruk.

– Når Dokken skal utvikles med bærekraftige prinsipper som ryggrad, trenger man signalprosjekter som viser vei. Ikke bare i form av utseende og arkitektur, men også i form av reell bærekraft og miljøvennlige løsninger. Vi ønsker derfor å rehabilitere istedenfor å bygge nytt, sier Sverdrup.

Les høringsinnspill til arealstrategi for Dokken

Sverdrup ser for seg et bygg som kan brukes hele døgnet, også utover åpningstidene til kunnskapssenteret. Her skal det være plass til andre aktiviteter også, som restauranter, ungdomsklubb og innovasjonsmiljøer som bygger fremtiden.

Bergen?

Når man skal bygge en nasjonalarena for havet er kystbyen Bergen et naturlig valg.

– I Norge har vi høyest antall havforskere per innbygger i verden, mens Bergen har soleklart aller flest. Her er man omringet av havressurser og en fantastisk kystlinje som både byr på historie og kunnskap, forklarer Sverdrup og legger til:

– Bergen har det sterkeste kunnskapsmiljøet, den mest kompetente forvaltningen og et verdensledende næringsliv knyttet til havet. Vi er en del av dette unike miljøet allerede og skal styrke samarbeidet ytterligere fremover. Sammen med partnere nasjonalt og internasjonalt skal vi bygge et revolusjonerende kunnskapssenter i Bergen, og utgjøre et viktig bidrag til både Norge, Bergen og verden.
Urban design, Sky, Building, Tower, Cloud, Plant, Rectangle, Tree

This project is our favorite. You can read more about it by clicking the link.

Read more →

Spacious boardroom

Another project. This is super awesome.


Read more →

Building, Sky, Rectangle

This is a nice project. You can read more about this project if you click the read more link.

Read more →

Water, Vertebrate, Blue, Organism, Underwater, World, Fish, Entertainment

Både Havnelageret og Bring-tomten er aktuelle tomter for nye Akvariet.

Les mer →

Det er laget en helt egen tegnefilm som viser prosjektet sitt DNA.

Se her →

Natural environment, Bioluminescence, Blue, Water, Vertebrate, Light, Nature, Azure, Organism, Font

Hva sier folk om prosjektet? Her finner du uttalelser fra en rekke viktige støttespillere.

Les mer →

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Akvariet i Bergen

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2021 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)