– For bare ti år siden var Damsgårdssundet et nedslitt område med gamle lagerbygg. I dag er Damsgårdssundet forvandlet til et av de flotteste stedene å bo i Bergen. Vi ønsker å bruke den samme visjonen vi hadde for Damsgårdssundet til å utvikle nye, flotte og levende områder i byen vår, sier Ole Herbrand Kleppe, utbyggingsdirektør i BOB Eiendomsutvikling.

BOB-konsernet har hatt en enorm vekst de siste årene, både økonomisk og i antall boliger og medlemmer. Boligbyggelaget har vært sentralt i utviklingen av Bergen siden krigen, og er etter hvert mest kjent for utviklingen av Georgenes Verft tidlig på 2000-tallet, og de siste ti årene med transformasjonen av Damsgårdssundet.

Satser på byutvikling

I dag har BOB mer enn 75 års erfaring innen bygging, utvikling og drift av gode boligfellesskap, og nesten 70.000 medlemmer og forvalter nær 24.000 boliger. I takt med den eventyrlige veksten, er BOB Eiendomsutvikling nå på jakt etter prosjektutviklere og prosjektledere som vil få være med på en spennende reise innen byutvikling og ta Bergen med inn i fremtiden.

Assisterende prosjektleder Marius Toft, prosjektuvikler Kenneth Mikkelsen og utbyggingsdirektør Ole Herbrand Kleppe.
Foto: Benedikte Bakkeli

– I BOB får du en unik mulighet til å være med på å utvikle byen vår og sette fotavtrykk på Vestlandet. Vi har korte beslutingslinjer og beslutningsprosser. Prosjektutviklere og prosjektledere i BOB har en fantastisk innflytelse på sin egen arbeidshverdag og prosjektene de er med på å skape, understreker Kleppe.

BOB skiller seg ut fra andre boligutviklere ved at i stedet for å satse på enkeltprosjekter, har boligbyggelaget valgt seg ut områder hvor de kan jobbe med byutvikling.

– Vi tenker alltid helhetlig når vi setter i gang med prosjekter, sier Kleppe og forklarer videre:

– Vi spør oss selv en rekke spørsmål: Hvordan kan vi skape et miljø rundt prosjektene våre? Hvordan kan vi skape liv i gatene? Hvordan kan vi bygge de husene som mennesker ønsker seg? Det handler om livet mellom husene, det er der livet leves. Vårt mål er at vi skal skape et helhetlig bomiljø. Det er ganske annerledes enn å “bare” bygge et hus, understreker han.

Det er nettopp denne tankegangen som står bak utviklingen av Damsgårdssundet, hvor BOB har lagt til rette for et godt naboskap og yrende folkeliv med butikker, barnehage og spisested.

Kanalveien
BOB

Fremtidsrettede prosjekter

Både prosjektleder og prosjektutvikler vil få ta del i flere nye og fremtidsrettede prosjekter.

Planene for det nye boligområdet K90 begynner å ta form. På den gamle NRK-tomten vil det komme 235 nye boliger, fordelt på tre usedvanlig spennende og arkitektonisk iøynefallende prosjekter.

– Også her legger vi til rette for et levende boligmiljø som skal gi plass til flere sykler enn biler, samt barnehage og grønne takarealer.

På Minde planlegges bygging av mellom 300 og 400 moderne, funksjonelle og energieffektive boliger på den gamle BIR-tomten. I tillegg skal BOB bygge rundt 90 leiligheter i Dolviken. I Åsane kommer det spennende prosjektet Liaparken som er inspirert av bergenske smitt og smau. Leilighetene vil få et spennende småhusutrykk i tre og med masse grønne arealer.

– Liaparken er et utrolig spennende prosjekt, som springer ut fra moderne tanker som ivaretar delingsøkonomi. Vi vil blant annet vil bygges felles hybler. Her vil også bruk av prefabrikkerte elementer vil være sentralt, sier Kleppe.

Sentralt i Åsane – med storslått og vestvendt utsikt mot Liavatnet, planlegger BOB et nytt boligprosjekt som får navnet Liaparken.
Illuastrasjon: EAB Erlend A. Bolstad
Liaparken er inspirert av bergenske smau, allmenninger, gjennomganger og små intime gårdsrom, og er videreført i et moderne utrykk, med enkle linjer og spennende form og plassering.
Illustrasjon: EAB Erlend A. Bolstad

Bærekraft er fremtiden

Bærekraft er, og har vært, et nøkkelord i BOB sin boligutvikling.

– Derfor må vi hele tiden være på jakt etter de smarteste løsningene innen boligutvikling og -bygging. Våre boliger skal være de fremste i markedet, sier Kleppe og legger til:

– Vårt mål er at vi skal bygge fremtidsrettede prosjekter. Dette gjør seg gjeldende i blant annet teknologi, arkitektur og materialbruk, sier Kleppe og trekker frem Treet i Damsgårdssundet som var det første i sitt slag av bærekraftige høye trebygninger i urbane områder.

– Det viser at vi tør å tenke nytt og annerledes, og at vi hele tiden utfordrer oss selv. I BOB må du være nysgjerrig og ha litt “guts”, sier Kleppe.

Kort vei fra idé til beslutning

Andre nytenkende prosjekter er allerede på tegnebrettet, og Kleppe lover spennende utfordringer for de rette personene.

– Først og fremst er vi på jakt etter personer som er sivilingeniører eller har master innenfor arkitektur til stillingen som prosjektutvikler. Her er det viktig at man har god kjennskap til og forståelse for prosesser rundt eiendomsutvikling og hvordan man skal skape reguleringsplaner i samarbeid med arkitekt, rådgivere og kommunen. Prosjektleder vil være ansvarlig for gjennomføringsfasen, og ha tett kontakt med totalenentreprenør. For begge stillingene er det ønskelig at man har erfaring fra byggebransjen, sier Kleppe.

Boligprosjektet Campbells i Damsgårdssundet inneholder 41 boliger for den som vil bo tett på bylivet og samtidig nyte luksus som beliggenhet, sjøutsikt og bryggeliv.

Med lokal forankring og hovedkontor i Bergen er det kort vei fra idé til beslutning i BOB.

– Hos oss må du evne å arbeide selvstendig, men samtidig være på hugget med å dele av din kunnskap med kollegaer. Ikke minst må du være nysgjerrig på hva andre kan bidra med. Du får ta del i store og viktige beslutninger som tas der hvor prosjektene skal utvikles og bygges. Vi er der det skjer, vi er aktivt engasjert og vi har et stort hjerte for områdene vi er med på å utvikle, understreker Kleppe.

I BOB får prosjektutviklere og prosjektledere skape de prosjektene de drømmer om.

– Det er utrolig givende å jobbe med byutvikling på den måten vi gjør i BOB. Når jeg går rundt i områder vi har vært med på å utvikle, blir jeg ikke bare stolt av arbeidet vi har gjort, men også utrolig takknemlig for at jeg har fått være med på å sette preg byen vår.

Vil du være med og forme Bergens fremtid? Kontakt Ole Kleppe på ole.kleppe@bob.no eller 901 44 958.