– Mange ønsker seg et avbrekk fra julestresset, og det er ingen grunn til å sitte inne i julen. Bergen er uten tvil hele Norges aktivitetspark, sier markedssjef Marianne Johnsen i Bergen Reiselivslag.

Sammen med Akvariet i Bergen, VilVite, Fløibanen og Vannkanten utgjør de Barnas Bergen som tilbyr opplevelser for hele familien - året rundt.

Læring gjennom lek

VilVite-senteret har vært en suksess uten like blant barn og voksne siden åpningen i 2007. Her kombineres lek og læring i den store utstillingen, full av interaktive installasjoner som inviterer til utforsking av naturvitenskapens spennende verden. På VilVite får hele familien en magisk førjulsopplevelse.

– Fra 1. desember kan du oppleve den store juletreskogen. I skogen kan du bli med på juleverksted og lage juletrepynt. På VilVite er vi ekstra glade i naturvitenskapelig juletrepynt, så her blir både matematikk og geometri tema for pynten, forteller Anne Tove Koldal, markedssjef hos VilVite.

Nisseduell

VilVite har julevitenshow i hele desember. Under showet blir det konkurranse. Julenissen trenger en hjelper til å dele ut alle julegavene. Det er rødnissen og grønnissen som konkurrerer om å bli nissens hjelper.

– Mens nissene gjør eksperimenter, bestemmer barna hvem som vinner, sier Koldal.

Det blir heftige eksperimenter i vitenshowet Nisseduellen på VilVite.
Foto: VilVite

Adventslysene tennes

Turen med Fløibanen er en attraksjon i seg selv. På turen opp til endestasjonen 320 moh. står mange med store øyne klistret til vinduet.

– Ikke bare Fløibanen, men hele Fløyen er et eldorado for aktive barn og voksne. Det finnes alltid noe gøy å gjøre på toppen av Fløyen, sier Anita Nybø, administrerende direktør hos Fløibanen.

I desember kan du se de store adventslysene på utkikkspunktet bli tent hver søndag frem mot jul, og hver søndag i advent inviteres det til juleverksted i den koselige Peisestuen på Fløien Folkerestaurant.

Hver søndag i adventstiden tennes de store adventslysene og gjør ekstra stas på på julebyen Bergen.
Foto: Sverre Hjørnevik

Snille troll

I Trollskogen kan du følge spennende stier hvor barna møter store trollfigurer og i klatreparken Klatreleken kan barna teste balansen fra tre til tre, svinge seg i en liten «zipline», og i enden av løypen kan de besøke klatretårnet som er hele 10,5 meter høyt. Man kan også boltre seg på den store lekeplassen like ved stasjonen på toppen.

Om sommeren er det gratis kanopadling på Skomakerdiktet, sykkelutleie, guidede turer, zip- line og et flott turterreng som passer for hele familien. Når snøen faller, forvandles Fløyen til et vintereventyr med akebakker og lysløyper for langrennsfolket.

Fløistuen Butikk og Kafé er åpen hele året. Her får du noe varmt i koppen og en liten matbit. Du kan også kjøpe suvenirer, nytteartikler og gaver.

Krokodiller i Bergen

Akvariet i Bergen bor det to ekte krokodiller fra Filippinene. Når Filip og Filippa skal spise, tar de seg et skikkelig herremåltid. Det skjer hver fredag, og publikum er velkommen til å se på. Noen synes krokodillene er litt skumle når de spiser, så vi anbefaler at barna er sammen med en voksen når krokodillene skal ha mat, sier Veline Høyland, salg- og markedssjef hos Akvariet i Bergen.

Akvariet har små og store skapninger fra regnskogen, fjæresteinene, de store havdypene og arktiske strøk boende hos seg.

– Planlegger du en tur til Akvariet, trenger du ikke tenke på været. Er det kaldt og surt ute, finner du alltid noe spennende og lærerikt innendørs, sier hun.

På Akvariet i Bergen er det mye å se på både inn og ute.
Foto: Akvariet i Bergen

Nærkontakt med dyrelivet

Gjestene blir ønsket velkommen av pingvinene rett ved inngangen. Otrene Gizmo og Bella er sosiale, og liker at folk kommer tett på dem. Også sjøløvene liker å vise seg frem. I den flotte haitunnelen går du tørrskodd på «havbunnen» mens du ser haiene svømme forbi.

– Målet vårt er å skape lærelyst om livet i havet. Vi har også informative og interaktive apper til nedlasting. De anbefales virkelig, sier hun.

Pingvinene ønsker publikum velkommen.
Foto: Francisco Munoz/Akvariet i Bergen

Vann og is

Vannkanten kan du hoppe i bassenget og stå på skøyter - i løpet av én og samme dag.

– Vi har Norges lengste vannrutsjebane på 120 meter. Dessuten kan vi friste med basseng ute og inne, nihulls minigolf, bowling og god skøyteis. Hos oss kan du ta et bad og stå på skøyter i løpet samme dag, hvis du ønsker det, sier Mette Thormodsen, daglig leder på Vannkanten.

Barna som besøker Vannkanten kan vinne premier av maskoten Duffe hver dag.

– Han snurrer Duffehjulet, og barna kan vinne noe gøy til bruk i bassenget, sier Thormodsen litt hemmelighetsfullt.

Vannkanten er for hele familien.
Foto: Vannkanten