Kjøpte bolig for 5.252.525 kroner

Det var ingenting tilfeldig ved de åtte budene Asbjørn Floden ga.

Publisert Publisert

Asbjørn Floden og Line Sommerfeldt kjøpte nylig leilighet på Røa i Oslo for 5.252.525 kroner.

Underveis i budrunden bød de 4.444.444 kroner, 4.666.666 kroner, 4.812.000 kroner, 4.848.484 kroner, 4.936.231 kroner, 5.050.505 kroner, 5.151.515 kroner, og så til slutt 5.252.525 kroner.

— Jeg liker å by på den måten, og det er egentlig mest morsomt for min egen del. Jeg fikk en fascinasjon for noen år siden, da var jeg på restaurant og tipset på samme måte som jeg nå har gitt bud. Siden har jeg bare fortsatt med det, hvis jeg finner fine tallrekker, sier Floden.

Forrige uke spiste han for 671 kroner på restaurant, og betalte 716 kroner for måltidet.

Bød med postnummer og adresse

Det er heller ikke første gang Floden byr med spesielle tallrekker. Før han og Sommerfeldt fikk leiligheten på Røa, bød de på en annen leilighet på samme måte.

Tanken bak budet på 4.936.231 var heller ikke tilfeldig. Foto: Asbjørn Floden

— Det ene budet inkluderte telefonkoden for Norge, 47, fire siffer fra postnummeret og til slutt adressen. Da budene var kommet over fem millioner gikk pulsen opp, og jeg sluttet med tallrekkene, sier Floden.

— Jeg tror i utgangspunktet ikke at jeg har psyket ut den andre budgiveren, men har sett for meg at de lurte fælt på hva som skjer. I den grad dette var taktikk, var taktikken å kjøre store hopp i pris. Jeg hoppet høyt, som den andre budgiveren, og taktikken var å knekke den andres grense, sier Floden.

Kona hans synes også tallrekkene er morsomme, men det er stort sett Floden selv som kommer på dem. Han passer allikevel på å spørre henne om tallrekkene er greie på restaurant, eller om det blir for mye tips.

- Annerledes og interessant

— Kjøperen ga uttrykk for at det ikke dreide seg om taktikk, men at han syntes det var gøy. Vi på meglerkontoret lo godt. Jeg synes det var annerledes og interessant, sier selger Karianne Christoffersen i Eie.

Det er ikke første gang Eie Røa har fått spesielle bud. De har tidligere fått inn et bud i pi (π). Et bud i pi kan tilsvare omtrent 3141.159 kroner.

— De fleste runder opp til nærmeste femtusen, titusen eller hundretusen, avhengig av prisen i utgangspunktet. Byr man på en bolig på rundt 7-8 millioner kroner byr folk ofte 50 eller 100 av gangen, sier Christoffersen.

- Enkelte tall er blikkfang

— Man kan godt snakke om tallmagi. Enkelte tall er blikkfang for budgivere og selgere. Men om det fungerer, må budet være relevant og ha en virkelighetsforankring. Tallmystikk og blikkfang kan fungere hvis man vil skille seg ut, sier Gorm Kunøe, førstelektor på BI.

Valg av tall kan absolutt påvirke utfallet av salget, mener han. For eksempel vil folk flest oppleve at en leilighet til prisantydning 2.990.000 koster under tre millioner kroner.

— Den slags prising har man kjørt på i alle år på bananer og kjeks, og nå bruker mange slike tall på bolig. Tallenes mystikk sier at boligen ikke ligger på tre-tallet, men på to-tallet. Ligger boligen på to-tallet kan det tiltrekke seg en annen gruppe budgivere, sier Kunøe.

Bestem deg for en smertegrense

Kunøe anbefaler kjøpere å alltid legge inn en øvre smertegrense, og så holde den for seg selv.

— Ikke legg inn en urealistisk smertegrense. Er eiendommens verdi egentlig 3,5 millioner, og du vil gå opp til 3,7 millioner, så er det realistisk. Men vet du at du bare har 3,2 millioner, og så går lenger opp, lurer du deg selv. Du trenger heller ikke gå opp til smertegrensen umiddelbart, sier Kunøe.

— Ikke gå inn i en urealistisk diskusjon om priser, og ikke bli uvenner hvis dere ikke får leiligheten. Det er kun én som får boligen, og de som ikke får den må leve videre smilende. Når boligen går over 3,8 millioner, så må man ikke tenke «jeg kunne gå høyere», sier Kunøe.

Kuppe bolig?

Vil du «kuppe» boligen ved å legge inn et høyt bud i forkant av budrundene, og legger til at det er ditt «siste og eneste tilbud», kan selgeren bli myk og gå for tilbudet, sier Kunøe.

— Men du må ha en fornemmelse om den realistiske verdien. Du kjenner ikke selgers situasjon, men det kan være at selgeren trenger pengene sårt, sier Kunøe.

Han sier skambud kan ha effekt, men at man bare bør skamby i de tilfellene man har kjennskap til selgerens situasjon.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Venner av drapssiktet student: Han endret seg, ble mer isolert og fikk en mørk form for humor

Vennene beskriver ham som en fin gutt. Samtidig peker noen av dem på varsellamper fra fortiden.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Hotellene fortsatt hardt rammet av pandemien

  2. Busstreiken er over

  3. Gutten fortalte at han ikke hadde venner. I hallen møtte han dommeren.

  4. Hjemmekontor? Fem ting du aldri bør gjøre på jobbens PC.

  5. Fra benken til Milan på to år: Slik reagerer gamle­treneren på komet­karrieren

  6. Nye koronatester: De er lynraske, billige, enkle og effektive