Snart starter høysesongen for sjønære hytter. – Vi tror på gode priser, sier megler

Men siden konkurransen fra utandet er stor, blir det neppe vanvittig prisøkning, mener analytiker.

Denne hytta på Branes i Søgne er nå til salgs.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert Publisert

– Vi tror det blir en god sesong med gode priser for de sjønære hyttene, sier eiendomsmegler Gustav Sædberg i Meglerhuset Sædberg.

Han baserer den kvalifiserte gjetningen på at sjønære hytter er en mangelvare og et knapphetsgode, siden de knapt bygges mer langs Agderkysten.

Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret, tror ikke på noen voldsom prisvekst på de sjønære sørlandshyttene, han er mer moderat optimistisk.

– Dette er de dyreste hyttene i hele Norge, hvor prisnivået er veldig, veldig høyt. De vil sannsynligvis ikke falle i pris, men det er heller ikke snakk om at vi kommer til å se noen helt vanvittig høye priser. Vi tror det vil bli en moderat, vanlig prisstigning, sier han.

Les også: Så mye hytte får du for en halv million kroner

Høsten 2015 opplevde man en kollaps i interessen for fritidseiendommer i utlandet, blant annet knyttet til mye uro og usikkerhet i flere land. Men nå sier Øye at denne interessen har tatt seg betraktelig opp igjen – og ligger på et normalt nivå.

– Det er mange som drømmer om ei sommerhytte på Sørlandet, men når det kommer til realitetene, så oppdager mange at det fort blir veldig, veldig dyrt. Og da vinner utlandet i større grad enn for få år siden. Så konkurransen mot utlandet er stor – og det er med på å dempe prisveksten på sørlandshyttene, sier han.

I startgropa

Men startskuddet for sjøhyttemarkedet har ikke gått ennå, ifølge Sædberg. Det er først rundt påsketider at folk virkelig begynner å orientere seg mot konseptet sommer, sol og sørlandshytte langs sjøen.

– Fra mai til oktober er det godt driv i markedet. Og så setter vi på pauseknappen i halvåret mellom oktober og april-mai. For vi mener det er liten vits i å forsøke å selge sommerhytter omringet av is og snø. På mange måter er dette markedet underlagt vær og vind, sier han.

Les også: Dette bør du dobbeltsjekke når du kjøper hytte

Også på Finn.no er utvalget i sjønære hytter begrenset akkurat nå. For i slutten av mars ligger det 86 hytter eller prosjekterte hytter til salgs i Agder. 20 ligger i Aust-Agder, 66 i Vest-Agder.

– Det er et langt distrikt, så det antallet er ikke stort, påpeker Sædberg.

Han forteller at når høysesongen starter, bør det bare i Lillesand ligge omkring 30 til 40 sjønære hytter til salgs. Også i Mandal og Søgne bør det være mye å velge mellom.

– Men det er selvsagt litt dårligere utvalg i Kristiansand, for her er det ikke så mange hytteeiendommer, bortsett fra noen på steder som for eksempel Møvik, Herøya, Sodefjed og Topdalsfjorden.

Vil ha høy standard

Også Jon Andreas Røsstad, eiendomsmegler i DNB Eiendom venter på at det skal komme flere sommerhytter til salgs.

– Det er et relativt lavt utbud av eiendommer nå, og mange sitter på gjerdet og venter på å finne sin drømmeplass.

Han mener det er flest kjøpere i prisklassen 3–5 millioner, hvor det er bilvei til hytta og god utsikt.

– Men vi merker også en god respons på hytter i høyere prisklasse, sier han.

Les også: Nå er det disse hyttene folk vil ha

Også Sædberg merker at stadig flere ønsker bilvei helt fram til hytta si. Tilgjengelighet og beliggenhet er viktige stikkord for mange.

– Men standard blir også viktigere. Folk liker ferdig vare, med oppusset veranda, utested og gjerne brygge. Dessuten er det typisk at folk vil ha strøm og vann. Kloakk er det ikke like viktig med, for det finnes så gode alternativ for forbrenningsløsninger.

Han har også merket seg at hyttekjøperne ikke nødvendigvis ser på den sjønære hytta som et sted man kun er seks uker på sommeren.

– Folk bruker den mye mer gjennom hele sesongen enn man gjorde før. Konklusjonen min på det, er at når du har god standard, så har du lyst til å reise dit oftere, avslutter han.

Fædrelandsvennen er i samme Schibsted-konsern som Finn.no.

Publisert