Slik fikk de ny hytte med gammel sjel
Et feriested med kort kjørevei, og som krevde minimalt med vedlikehold. Det var utgangspunktet da Kristin Helgeland og John Kåre Pettersen ville kjøpe hytte på fjellet
- Line Raaen Osmundsen

Hva gjør man med en kliss ny hytte når man egentlig ønsker seg en gammel med sjel? Jo, man tar på seg «røntgensynet» for å se for seg hvordan hytta kan bli.
Noen er bedre til det enn andre. Kristin Helgeland er en av dem som klarer det. Hun har alltid vært glad i å pusse opp og har etter hvert fått flere prosjekter på merittlisten.
— Er det noe jeg elsker, så er det nye interiørprosjekter. Jeg får liksom aldri nok, ler Kristin Helgeland.
Hun ønsker oss velkommen til Bortelid i Vest-Agder, og viser vei inn til hytta, eller er det kanskje leiligheten de kaller det?
— Vi kjøpte det som hytte, men det føles mer som en leilighet. Så jeg har forsøkt å lage så mye hyttestemning som mulig med og lune leiligheten, sier hun.
Drømmer du om hytte? Sjekk hvordan prisene er rundt om i landet her:
Fjellhyttene har steget med seks prosent i pris siste år
Var lyst og hvitt
For da familien på fire for ett år siden la inn bud på hytta, så den ganske annerledes ut enn den gjør i dag.
Da var det meste hvitt og lyst, og minnet ikke mye om en hytte på fjellet, minnes Kristin.
— Da vi gikk fra visningen, var jeg i alle fall sikker på at vi ikke skulle legge inn noe bud. Det var for minimalistisk og moderne for min hyttesmak. Dessuten hadde jeg fått det for meg at jeg hadde mest lyst til å ha hytte på egen tomt, sier Kristin.
Men slik gikk det ikke. For da Kristin fikk tenkt seg om både en, to og tre ganger, og mannen John Kåre hadde påpekt at han ikke hadde noen tro på at hun ville trives alene på en hytte uten naboer i umiddelbar nærhet, ombestemte hun seg.
— Han hadde jo helt rett. Jeg ville jo aldri ha trives helt alene. Og da vi bestemte oss for å gå for denne hytta, gikk det veldig fort fra la inn bud til den ble vår, sier hun.
Da moren ble syk, kom Niels Marius på løsningen som gir henne utsikt til furutrærne hun kjente som ung:
Arkitektens grep førte familien nærmere hverandre
Nå har familien hatt hytta i ett år, og reiser på fjellet nesten hver eneste helg i vinterhalvåret.
— Vi trives så utrolig godt her oppe. Vi kunne ikke vært mer fornøyd, sier Kristin.
Sønnen Lukas (5 år) er enig med mamma. Hadde det vært opp til ham å bestemme, hadde nok familien hatt bostedsadresse på Bortelid om vinteren.
— Det er så gøy her at jeg egentlig ikke vil hjem, sier han.
Drømmer du om å eie din egen øy?
Disse fem norske øyene er til salgs
Gode naboer
Å ha hytte i rekke har mange fordeler, spesielt når man er heldig med naboene.
— Det er alltid noen å leke med, og vi kan være sosiale når vi vil. Vi er blitt et skikkelig fint hyttenabolag, forteller Kristin.
Noe av det beste med å reise på hytta er at avstanden hjem ikke er mer enn halvannen time. Det var også et av utgangspunktene da de begynte å se seg om etter et feriested på fjellet. Med den korte kjøretiden kan familien sette seg i bilen lørdag morgen og likevel få noe ut av helga på fjellet.— John Kåre har aldri vært spesielt glad i fjellet, så for at han i det hele tatt skulle bli overtalt til å tilbringe tid på fjellet, måtte vi i alle fall unngå at det ble mange timer i bil, ler Kristin, og legger til at mannen som egentlig ikke er noen «fjellmann», virkelig har funnet roen på Bortelid.
— Han koser seg skikkelig her oppe, og har til og med begynt å gå på ski igjen.
Vi kan garantere at du får det mer ryddig hjemme om du følger denne listen:
Ti ting det er på tide å bli kvitt
Innredet på en uke
37-åringen elsker alt som har med interiør å gjøre, så bare timer etter at de i fjor hadde skrevet under kjøpskontrakten, startet jakten på møbler.
Alt av møbler var kjøpt inn og montert i løpet av en uke.
— Men detaljene, som lamper og pynt, har kommet litt etter hvert, og jeg bytter stadig litt om.
At hytta er innredet av en med god sans for farger og interiør, er ikke vanskelig å se. Her er det en rolig miks av gammelt og nytt, duse og lekre tekstiler og møbler i fjell- og jordfarger.
— Utfordringen når alt er helt nytt er å få det lunt og koselig. Det kan fort oppleves kaldt. Så jeg har forsøkt å ta inn så mange ting som mulig som er med på å skape en litt hytteaktig stemning, sier Kristin og tenker spesielt på bruk av lammeskinn og ull.
— Det er et must på en fjellhytte, synes jeg. Vi har mye av det rundt om i hytta, sier hun.
For Kristin og John Kåre var valget om å kjøpe hytte også et valg om å investere mer i familielivet. For med en travel jobbhverdag, og to små under skolealder, er det ikke til å legge skjul på at det å tilbringe tid sammen alle fire er viktig.
— Roen og freden senker seg når vi låser oss inn i hytta. Da slapper vi ordentlig av og koser oss skikkelig alle sammen.
Ettersom du har lest helt hit er du kanskje opptatt av hyttelivet? Da anbefaler vi disse sakene:
Slik bygger du laftehytte
Dette er hyttas største brannfarer
- Hyttemarkedet koker i hele landet
Hytta hans er som et eventyrslott
Ivar og Olaug har forvandlet hytta til en lekker skilodge:
Kjøpte hytta 1,1 millioner under første prisantydning. Nå er den totalforvandlet
PINNELAMPE: Den store stålampa laget av pinner var noe Kristin hadde hjemme. - Men jeg føler jo den passer enda bedre her oppe på fjellet, sier hun.Foto: Heida Gudmundsdottir PYNT: Friske blomster gjør seg godt uansett hvor man er. Kristin liker godt å flytte rundt på ting, også på hytta. Det er sjelden de samme tingene som står på bordet i flere uker. Foto: Heida Gudmundsdottir
Lyst på litt inspirasjon? Følg oss på instagram: @boligoghjem