- Jeg liker ikke at ting passer for godt sammen

Hjemmet er en frodig og mørk miks av nye og gamle bruktskatter, det eneste Kathe Lorentzen har kjøpt nytt er en stol.

STILEN?: Herlig personlig og fullstendig uhøytidlig. Kathe synes det er dørgende kjedelig når alt matcher.
  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Hvorfor jeg har utstillingsdukker hjemme? Eh… tja, hvorfor ikke, smiler Kathe Lorentzen og kommer med en lang historie om hvordan det hele startet. Men den tar vi etterpå.

Vi er på besøk i Møllevannsveien i Kristiansand. I et kråkeslott av et hus, som har blitt et landemerke i bydelen Grim, og som Kathe i årevis har drømt om å eie. Men veien frem dit skulle vise seg å bli minst like kronglete som selve huset.

Les også

Elen er en romantisk bohembarocker

DRØM: Ting falt veldig på plass da vi endelig kunne flytte inn i dette kråkeslottet. Jeg hadde jo drømt om det i mange år, sier Kathe Lorentzen.

— Vi bodde i Høvåg da leiligheten i første etasje i dette huset skulle selges. Jeg hadde så lyst på den, men vi fikk ikke solgt huset i Høvåg. Det var skikkelig kjipt, minnes Kathe.

Men den standhaftige dama ga ikke opp. Etter hvert flyttet hun og samboeren til et hyggelig hus på Brønnstykket, men drømmen om kråkeslottet slapp aldri taket. Så ble plutselig andre etasje i huset lagt ut for salg, og da var veien fra Brønnstykket til Møllevannsveien kort.

Forkjærligheten for svart og hvitt gir utslag i interiørstilen:

Les også

Lekent familiehjem med grafiske elementer

Digger kråkeslottet

— Ting falt liksom på plass da vi flyttet inn her i fjor. Jeg har aldri følt meg så hjemme noe sted, og vi elsker å bo her, forteller Kathe, som er mor til to voksne barn og til 2,5 år gamle Cornelia.

FAVORITT: Loftsrommet er husets favorittsted. På veggene er det blant annet hengt opp flott broderier, slike som Kathe forteller at det dessverre nesten ikke er noen som vil ha lenger.

Leiligheten ligger i husets andre og tredje etasje. Den var godt vedlikeholdt, og da Kathe og samboer Otto Steinsland overtok, kunne de nøye seg med å male stuen svart.

Ellers har de kun satt sitt eget preg på hjemmet med interiøret.

Hjemmet hennes er definitivt trendy:

Les også

- Jeg har vært opptatt av at det skal være et hjem og ikke et utstillingsvindu.

Hjemmet er en frodig og mørk miks av nye og gamle bruktskatter, det eneste de har kjøpt nytt er en stol.

SITTETRAPP: På plattingen utenfor inngangen er det innredet med sittegruppe, men trappen fungerer minst like greit.
GAMMELT: - Jeg er nok litt hekta på gamle klær. En del er fra Fretex, men her er også mye flott jeg har arvet og som har fulgt meg i svært mange år, sier den energiske dama.

Det er i tårnrommet Kathe har det aller best. Her holder hun på med hobbyene sine, syr, leser bøker eller bare koser seg og slapper av. Men å sette seg ut på verandaen utenfor stua en tidlig morgen og se byen våkne til liv, gir henne en helt spesiell ro.

HUMMER OG KANARI: Med litt herfra og litt derfra har Kathe innredet et stilig hjørne av stua.

— Jeg elsker alle lydene og synes bymiljøet er fantastisk. Skal man bo så tett på byen som vi gjør, må en trives med lydene og ikke tenke på det som bråk, mener Kathe. - Det tok noen uker før jeg fant meg helt til ro:

Gøy med gjenbruk

Kathe er arbeidsleder og butikkleder hos Fretex. Mange forbinder Fretex mest med gjenbruksbutikken, men Fretex-konseptet er faktisk også landets største attføringsbedrift. Kathe har en hektisk hverdag med å legge til rette for god arbeidstrening for brukerne, men hun har også ansvar for at selve butikken skal gå rundt.

LUNT: Det lune treverket på kjøkkenet gjør rommet ekstra godt å være i.

— Det er drømmejobben. Hjemmet hennes er tydelig preget av arbeidsplassen. Den ene veggen i tårnrommet er fylt til randen av flotte, gamle plagg.

Noen er riktignok arvet fra mor og mormor, men mye har også blitt med hjem fra jobben. Kathe har aldri brydd seg om å innrede moderne og stilrent, og trives mye bedre når interiøret utfordrer enn når det matcher.

FIN RAMME: Kjøkkenet er koselig og lunt, og setter en god ramme for måltider og sammenkomster med venner og familie.

På veggene henger det håndarbeider tett i tett, sirlig brodert av dyktige damer for flere generasjoner siden. Slikt fascinerer den energiske 53-åringen.— Det er nesten ingen som kjøper slike broderier, og det er fryktelig trist. Tenk på alt det arbeidet som er lagt ned i dem.

BYLYDER: - Jeg får en vanvittig ro av å sitte her ute om morgenen og se at byen våkner til liv, sier Kathe.

Skrotnisse med sansenSelv om det meste i leiligheten er gamle ting av god kvalitet, forteller Kathe at hun alltid har hatt samlemani. Vennene kaller henne for skrotnissen.

Hun er også av den oppfatning at det hun samler på, skal stå fremme, fordi det ikke har noen funksjon i et bortgjemt skap.

Les også

Fire døtre på 5, 8, 10 og 11 år: Slik får familien full kontroll

DUKKER: Mens noen kanskje nøyer seg med en matryoshka dukke, synes Kathe det er gøyere med flere.

— Jeg har for eksempel samlet på fyrstikkesker så lenge jeg kan huske, og har en haug av matryoshka-dukker.Og så var det disse utstillingsdukkene, da.

KRÅKESLOTT: Er du kjent i Kristiansand, har du sikkert lagt merke til "kråkeslottet" helt i starten av Møllevannsveien. Kathe og mannen bor i andre og tredje etasje.

— To av dem er menn, og de heter Alf og Asbjørn, flirer hun.Kathes datter fikk dem i en butikk hun jobbet i, og dukkene bodde lenge sammen med datteren og hennes venninner i et kollektiv i Oslo. De unge damene tok seg godt av Alf og Asbjørn, de ble kledd opp etter alle kunstens

UHØYTIDELIG: Befriende lekent og uhøytidlig, men vi glemte å spørre om telefonen fortsatt fungerer...

regler og var stadig med på fest. Men etter hvert som kollektivet opphørte, fikk altså mamma Kathe overta Alf og Asbjørn.

— Ja, så nå står de her. Alf har mistet en hånd, men har på seg den gamle kjøredressen til samboeren min, ler Kathe

ALF: Dette er Alf. En av Kathes ustillingsdukker. Han har mistet ei hånd, men er fortsatt kjekk kledd i en avlagt kjøredress.

Lorentzen.

Interessert i interiør? Flere saker kan du lese her:

Les også

Bygget sin egen arbeidsplass i garasjen

Les også

Flyttet fra hus til leilighet: Har glassene i pipen

Les også

- Jeg bruker å si at vi har en hel flystripe i denne etasjen, for det er nesten sånn det føles

Les også

Mette og mannen snudde i døra på visning

Les også

- Jeg elsker lys sørlandsstil

Les også

Tilbake til barndomshjemmet

Lyst på mer inspirasjon? Sjekk oss ut på instagram: @boligoghjem

Publisert: