Slik forbereder du hjemmet ditt før ferien

Seks tips for å unngå ubehagelige overraskelser når du kommer hjem fra ferie.

HUSK SLUKET: Bakterier storkoser seg i sluket på badet. Det kan være lurt å rense det før du reiser på ferie.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Alle gleder seg til å lukke døren, og sette fart mot reisemål når sommerferien setter inn. Men hva med huset eller leiligheten? Er det noen smarte ting du bør gjøre før du drar?

VASKERÅD: Journalist og forfatter Elisabet Høye deler sine råd og tips til et rent hjem i boken «Ren Glede».

For å unngå at huset stinker når du kommer hjem etter to eller tre uker på farten, så finnes det noen enkle råd. Journalist og forfatter av vasketips-boken «Ren glede», Elisabet Høye, deler villig vekk noen av sine tips.— Det er jo et faktum at det er godt å komme hjem til et rent og ryddig hjem etter ferien. Innlysende råd er jo å støvsuge, vaske over badet og kjøkken, pluss vaske klær, sier Elisabet Høye.

Men mange har opplevd at det oppstår vond lukt på kjøkken eller bad etter ferien. Her er tips for å unngå det:

1. Unngå vond lukt på badet

EKKELT: Hår, såperester og fett er bare noe av det du kan finne i sluket.

Hvis du har tid, rens sluket på badet. Det er et godt tips hvis du vil unngå vond lukt, og potensiell «oversvømmelse» når du er tilbake.— Bakterier liker seg godt i fuktig og stillestående vann. Den vonde lukten fra sluket en kan oppleve etter ferien, skyldes bakterievekst, sier Elisabeth Høye.

Men rekker du ikke å rense sluket, så finnes det råd.

— Hell litt matolje i sluket på gulvet på badet, det forhindrer at lukten sprer seg.

Opplever du at det stinker fra sluket når du kommer hjem, kan du prøve et annet triks:

LUKTER DET VONDT? Hvis det lukter vondt fra sluket i gulvet på badet når du kommer hjem fra ferie, så finnes det enkle triks. Matolje og salmiakk er blant dem.

— La varmt vann strømme gjennom sluket en stund. Hell deretter en bøtte med vann og en desiliter ufortynnet salmiakk ned i sluket. Det fjerner lukten.

2. Rens dusjen når du kommer hjem

Legionellabakterier trives godt i lunket, stillestående vann. Og gjerne i dusjhodet og dusjslangen.

HUSK DUSJEN: Det kan samle seg bakterier i dusjhodet og dusjslangen. Disse kan enkelt renses i en bøtte med varmt vann og litt klorin.

— Er det slim i dusjhodet eller slangen, kan det tyde på bakterier. La dusjen stå på maks varme, og la vannet strømme en liten stund. Du kan også legge dusjslangen og dusjhodet i en bøtte med litt Klorin og vann, det dreper bakteriene, sier Høye.

3. Unngå lukt fra vaskemaskin og oppvaskmaskin

Det er lurt å la dørene til både vaskemaskin og oppvaskmaskin stå på gløtt når du reiser bort.

— Hvis de er lukket, og det er fuktighet i maskinen, vil det oppstå vond lukt. Tøm også maskinene før du reiser. Ikke la det ligge matrester i bunnen av oppvaskmaskinen, sier Høye.

Har du allikevel vært uheldig, finnes det gode råd.

— Hvis det stinker fra vaskemaskinen, så kan du helle en desiliter eddik i vaskekammeret og kjøre maskinen på 90 graders vask. Det dreper vond lukt, og maskinen får en god rens, råder hun.

4. Eddik og salmiakk er mirakelkur mot vond lukt

Glemte du den åpne pakken med salami og den med ost i kjøleskapet før du reiste? Da kan det hende du kommer hjem til et stinkende og potensielt grønt kjøleskap.

— Det fjernes enkelt med enten litt eddik eller salmiakk i vannet, sier Høye.

5. Fjern søppel og tomgods, og vask søppeldunken

— Bananfluer trives godt i gamle brus- og ølflasker. Så fjern alt tomgods før du drar, så slipper du bananflueinvasjon når du kommer tilbake, sier Høye.

Ta også gjerne en ekstra vask i og rundt søppelbøtten.

— Her funker også rådet med litt eddik eller salmiakk i varmt vann hvis søppeldunken stinker. Hell oppi vannet og la det stå en liten stund før du vasker over, råder Høye.

6. Husk å skifte posen i støvsugeren

Støvsugeren kan være vekstplass for bakterier. Du har kanskje støvsuget opp noen matrester på kjøkkenet uten å tenke over det, hår etter hund eller katt og så videre.

— I støvet kan det vokse bakterier, så skift posten når den er litt over halvfull, så unngår du vond lukt.

Få flere vaskeråd her:

Dette bør du vaske nå

Publisert: