Snart blir plastemballasjen din hentet hver fjerde uke

Nytt system rulles ut i januar.

  • Christine Gulbrandsen
Publisert Publisert

2\. januar 2018 går startskuddet for innsamlingssystemet der plastemballasje fra husholdninger i Kristiansand, Songdalen, Søgne og Vennesla skal samles inn.

– Innsamlingen vil skje hver fjerde uke, samtidig med at papir og papp samles inn, sier Lars Pedersen, kommunikasjonsansvarlig i Avfall Sør.

Plastemballasje, men ikke plastsøppel

Hjemme skal oppsamlingen skje i store, gjennomsiktige plastsekker, tilsvarende ordninger i Lillesand og Arendalsregionen. Hver husholdning vil få utdelt en rull med plastsekker sammen med informasjon om den nye ordningen.

– Det er kun rein plastemballasje vi ønsker å samle inn. Plastemballasje er plastposer, plastkanner, plastbegre og lignende, sier han.

Les også: Ti steder du bør vaske hver eneste dag

Han understreker at de ikke vil ha plastsøppel i denne innsamlingen, og med det mener han tilgriset plastemballasje, leker av plast, plastbestikk, plaststoler, takrenner og annen plast som ikke er emballasje.

Det kommunale renovasjonsgebyret skal ikke øke som følge av innsamlingssystemet.

– Vellykket prøveprosjekt

I november 2015 ble det startet et prøveprosjekt for innsamling av plastemballasje på Flekkerøy. Pedersen sier at prosjektet ble meget godt mottatt av husholdningene i området.

– Innsamlingen blir gjennomført samme dag som papiret blir samlet inn, men seinere på dagen. Samtidig som med oppstart av prøveprosjektet ble plastbeholderne på returpunktet på Flekkerøy fjernet, sier han.

Les også: – Det er tull å vaske grillen

I 2016 ble det samlet inn 20,3 tonn plastemballasje fra de 1200 boenhetene på Flekkerøy. Det ble samlet inn totalt 7.368 plastsekker med plastemballasje. Dette tilsvarer 5,9 kg per innbygger i 2016 og 16,9 kg per boenhet.

– Det er en dobling i forhold til mengden som tidligere ble samlet inn på returpunktet, og må anses som vellykket. I tillegg har feilsorteringen vært svært lav, avslutter han.

FAKTA:

I Norge er systemet slik at det er opp til hver enkelt kommune å bestemme hva slags renovasjonstjenester de tilbyr husholdningene. Derfor varierer tilbudet fra kommune til kommune.

Men likevel, 95 prosent av alle norske husstander har et eller annet tilbud om å innsamling av plastemballasje, enten det er gjennom en hentetjeneste eller at de selv må oppsøke egne resirkuleringspunkt for plastemballasje.

Publisert

Mest lest

  1. Siste nytt om korona

  2. Ned i vekt? Bli kvitt magefett? Her er årets mest populære kostholdsråd.

  3. Her er andre luke i BTs store quizkalender

  4. Brann må spille i ni minus: – Du kjenner det i tær og hals og alt mulig

  1. Abito