Helt på høyden

Den ærverdige leiligheten i Parkveien i Bergen er pusset opp i respekt for sporene fra fortiden.

SOSIALT: Evelyn Kalvenes Møgster og Arve Møgster spiser ofte middag sammen med barnebarnet, svigerdatteren og sønnen som bor i etasjen over. Den gamle støpejernsovnen på kjøkkenet skal nå restaureres. - Det har alltid vært en drøm å ha en leilighet i byen. Etter at øvre del av Nygårdsparken ble stengt, er det helt fantastisk å bo her. Jeg håper at hele byen nå begynner å bruke parken, sier Arve Møgster.
  • Hilde Heian
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Noe av det fineste Evelyn Kalvenes Møgster vet, er å høre lille Lina rope på farmor om morgenen.

FASADEN: Arkitekt Edvard Martin Madsen (1845–1919) var en av de mest populære arkitektene blant byens overklasse på slutten av 1800-tallet, og har tegnet flere av villaene i Parkveien.

Treåringen bor sammen med mamma og pappa i etasjen over besteforeldrene, og skal snart bli storesøster.

— At sønnen vår og familien hans også bor her, er det vi setter mest pris på. Det er så kjekt å se barnebarna vokse opp, sier Arve Møgster.

På gulvteppet i kjøkkenet ligger en hvit ulldott og snorker. Den nå snart ti år gamle pekingeseren Alba fikk han til 50-årsdagen av kona, som den gang jobbet i Kina.

Forelsket seg i arkitektens skisser:

Les også

Bygget med kjærlighet

De første årene med å få på plass rehabilitering og habilitering for barn med psykiske eller fysiske funksjonshemninger. Et prosjekt som var finansiert av stiftelsen til Melinda og Bill Gates.

— Ser du et behov, kan man gjøre så mye. Det å arbeide med utviklingshemmede er min sak i livet. Akkurat nå er det fantastisk å være i Bergen, konstaterer 58-åringen som er daglig leder ved Christiegården dagsenter og avlastning.

ROMSLIG: Det store bildet på veggen, som er en blanding av silketrykk og oljemaleri, har sønnen Kyrre Møgster laget. Mange av de originale detaljene i leiligheten er bevart. Salongen ble kjøpt brukt på auksjon i Bergen for 25 år siden.
PENT BRUKT: Bordet kjøpte mor til Arve Møgster på en dødsboauksjon. Brettet som står på det, er et ferdaminne fra far til Evelyn Kalvenes Møgster som var kaptein i utenriksfart.

I 15 år bodde familien i Seattle i USA, og sønnen Kyrre, som er billedkunstner, har sin base i New York.Vel et års tid før ekteparet fra Austevoll flyttet hjem igjen til Norge og Vestlandet, kjøpte de den første leiligheten i villaen fra 1889, som ligger like ved Nygårdsparken.

BADET: De nye eierne fjernet badstuen og tok rommet inn i badeværelset for å få mest mulig plass.

Han ville bo i en blokkleilighet, hun drømte om noe vaklevorent med sjel:

Les også

Lidenskap på Lindås

Oppussingen av husværet som sønnen Sindre og familien siden har overtatt, ble en omfattende affære.

— Det var masse hussopp i veggene, og mye av den bærende konstruksjonen måtte erstattes. Så da vi kjøpte leiligheten som vi bor i, var vi forberedt på hva som ventet oss, og nå er hele huset tatt. Det har vært kjempekjekt å få lov til å bygge om. Og det er så luftig her at det er ingen ting som føles trykkende, slår Arve Møgster fornøyd fast.

UTSYN: Fra badekaret er det utsikt til Vidden. Stolen er kjøpt hos en gammel snekker på landsbygden i Kina.
TAKHØYDE: De store vinduene i de tre stuene ligger vendt mot parken utenfor, og slipper inn rikelig med dagslys.

Takhøyden er på hele tre og en halv meter, og på rekke og rad ligger tre stuer med store vinduer og utsikt til parken og et lite tjern.

De doble, hvitmalte gamle dørene mellom rommene står åpne.

Den innerste stuen fungerer også som gjesterom, og bak en av bokhyllene som går helt i taket, skjuler det seg en seng som vippes opp langs veggen når den ikke er i bruk.

Her kan naturen nytes innendørs:

Les også

Hytte i Sunnmørsalpene: Denne rustne hytta skiller seg mildt sagt ut

Kjøkkenet er av nyere dato, men harmonerer med resten av leiligheten.

Den duse, grønne fargen på innredningen er inspirert av kuløren på noen gamle kjøkkenskap som de nye eierne fant i kjelleren.

- Vi hadde lyst til å ta boligen tilbake til den stilarten den en gang hadde. Og vi ville beholde de originale gulvene som lå skjult under minst ti lag med maling. Vi er ikke så flinke til å kvitte oss med ting. Svigerdatteren vår fikk se noen bilder fra da vi bodde i USA og utbrøt «men det ser jo akkurat likt ut!». Møblene har vi transportert frem og tilbake over Atlanteren, og i stedet for å kjøpe nytt, leverer vi heller bruktkjøpene våre til en møbeltapetserer og får dem trukket om, forteller Evelyn Kalvenes Møgster.

Ekteparet har kjent hverandre hele livet, men ble kjærester da de var 21 og 23 år gamle.

Da kom hun tilbake fra Tyskland som nyutdannet fysioterapeut, og så han med nye øyne.

Arve Møgster har arbeidet med fiskeoppdrett siden 1981, og jobber nå med intern kontroll hos Lerøy Sjøtroll.

Har laget sitt eget paradis:

Les også

Hipt hippiehus: - Jeg har ofte en idé i hodet, og så gjør mannen min det han får beskjed om

Sammen med søsteren og sine fire brødre, eier han to fiskebåter, der også den eldste sønnen arbeider som fisker.

KLASSISK PREG: Kjøkkenet fra Kvänum er nytt, men står i stil med leiligheten.

— Det er ikke så mange som har store leiligheter i sentrum lenger. Bygårder blir kjøpt opp av eiendomsspekulanter og gjort om til hybler. Når det blir færre familier med barn, forsvinner mangfoldet i nabolaget. Og om sommeren, når studentene drar hjem på ferie, blir det dødt. Jeg skulle ønske at flere fikk oppleve hvor fantastisk det er å bo midt i byen, sier Evelyn Kalvenes Møgster.

Les også:

Publisert
  1. Hjemme hos
  2. Oppussing
  3. Interiør
  • Har du den beste renten i nabolaget? Sjekk med vår nye tjeneste – rentekart
SOVEROMMET: Garderobeskapene som når helt opp til taket rammer inn sengen.
LYSPUNKT: Den gamle lampen fikk Arve Møgster til 50-årsdagen av en lege som arbeidet sammen med Evelyn Kalvenes Møgster i Kina.
HÅNDLAGET: Stuebordet, som også fungerer som en utstillingsmonter for hyggelige minner, er laget av en nabo som paret hadde i USA.

Les mer om dette temaet

  1. Tusen og én natt inspirerte Ane Dirksons innredning

  2. Ny boligtjeneste vil gjøre megleren overflødig

  3. I dag åpner verdens høyeste trehus – i Norge

  4. Droppet loftet siden hele familien er høye mennesker

  5. Slik så det ut før: - Folk sa til oss at vi måtte ikke finne på å kjøpe gården

BT anbefaler

Paracet kan ødelegge for kreft­behandling: – Litt skremt

– Vi må kanskje være forsiktige med bruk av Paracet til disse pasientene, sier Haukeland-overlege.

LES SAKEN