Disse nøttene bør du alltid kaste

Nøtter fra tropiske eller subtropiske områder kan inneholde helseskadelig muggsoppgifter. Kast nøtter som smaker vondt eller er sterkt misfargede.

Det er størst risiko for innhold av aflatoksiner i pistasienøtter, paranøtter og peanøtter fra tropiske og subtropiske land, og et høyt inntak av disse bør derfor unngås.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Som nordmenn flest har du kanskje kjøkkenskapene fulle av ulike typer nøtter. Nøtter inneholder viktige næringsstoffer og er utmerket både som snacks og i matlaging.

Men samtidig er det ikke alle nøtter som er like sunne, advarer det danske nettstedet idenyt.dk. Noen nøtter kan nemlig inneholde de kreftframkallende muggsoppgiftene aflatoksiner, skriver de.

– Aflatoksiner er kreftframkallende og kan forårsake leverkreft, de kan også skade genene. Selv meget små mengder aflatoksin, i størrelsesorden 1 nanogram per kilo kroppsvekt per dag, kan bidra til utvikling av kreft i leveren, bekrefter An-Katrin Eikefjord, seniorrådgiver i seksjon for fremmedstoffer og EØS i Mattilsynet.

Les også

Klargjøre boligen for visning? Her er interiørstylistens beste tips

Gjelder nøtter fra subtropiske eller tropiske land

Aflatoksiner er muggsoppgifter fra varmekjære sopper som normalt trives best i tropiske og subtropiske områder. Aflatoksiner finnes derfor først og fremst i importerte matvarer herfra, ifølge Veterinærinstituttet.

Det finnes flere ulike aflatoksiner, de vanligste er variantene B1, B2, G1 og G2. Aflatoksin B1 er både den giftigste og den vanligste av aflatoksinene.

– Det er størst risiko for innhold av aflatoksiner i pistasienøtter, paranøtter og peanøtter og et høyt inntak av disse bør derfor unngås. Importerte hasselnøtter fra sørligere land kan også inneholde aflatoksiner, men muggsoppgifter finnes også i flere andre typer nøtter. I andre nøtter som valnøtter og cashewnøtter finner en sjelden aflatoksiner. I tillegg er fiken spesielt utsatt, men det finnes også i bokhvete, mais, mandler og tørkede krydder, sier Eikefjord.

Les også

Barnas badeender kan være bakteriebomber, ifølge fersk studie

Smaker de vondt eller er misfarget – kast dem!

En kan ofte ikke smake på nøttene om de inneholder muggsoppgifter av typen aflatoksiner, men smaker nøttene vondt eller er sterkt misfargede bør de kastes, råder helsemyndighetene.

-For peanøtter kan en fjerne noe av risikoen for aflatoksininnhold ved å fjerne misfargede nøtter. For andre typer nøtter og andre aktuelle matvarer kan en oftest ikke bruke denne metoden, forklarer forskeren.

Det er ikke satt noen nedre grense for innhold som ikke kan innebære en helsefare, opplyser Eikefjord, og forklarer at enhver mengde aflatoksin medfører en liten økning i risiko for kreft. Det er derfor ønskelig å holde eksponeringen så lav som mulig, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Les også

Dette er feilen alle gjør med oppvaskmaskinen

Stor variasjon innen et vareparti

Innhold av aflatoksiner varierer sterkt i forskjellige deler av et varepartiet og også mellom forskjellige nøtter, fikener, og lignende.

Ved mistanke tar Mattilsynet ut små prøveuttak fra mange steder i varepartiet som deretter analyseres samlet. Men selv om det er foretatt analyser så er et prøveuttak uansett bare en liten del av stort vareparti. Dette fører til at det likevel ikke er mulig å gardere seg mot risiko for innhold av aflatoksiner, opplyser Mattilsynet.

Publisert: